Reklama

Reklama

1922

Trailer

VOD (1)

Nebraský farmár Wilfred James (Thomas Jane) sa v roku 1922 rozhodne s pomocou svojho syna Henryho, čisto z finančných pohnútok, zniesť zo sveta manželku Arlette. Krátko po tom, čo spoločne jej zúbožené telo zakopú do starej studne, začne rančer čeliť desivým vidinám a podivným útokom agresívnych potkanov. Jeho život sa začne rúcať a Wilfred nadobudne dojem, že brutálne zavraždená manželka ho po smrti prenasleduje. (Karamanlis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

T2 

všechny recenze uživatele

Vôbec žiadna lahoda od Stephena Kinga. Ide o slušnú psycho depku, doslova horor. Na škodu tu je hlavne dosť chladné, odťažité podanie, ktoré si proste nedokáže podmaniť diváka a ide úplne okolo neho. Surové to je a dosť, prvky hororu sú dosiahnuté a hlavne spracované s citom, len celková celistvosť tomu chýba. /50%/ ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nepříliš nápaditá adaptace typické Kingovské novely. 1922 je původně příběh ve stylu řecké tragédie, příběh, který nezačíná pro hlavní postavu dobře a bude jenom hůř, příběh o fatálním rozhodnutí hlavní postavy a bizardních ranách osudu, které ho následují. Adaptace tohle nedokázala dobře prodat, i když povinné dějové prostocviky splnila. Místo aby se soustředila na to, co měla v příběhu zdůraznit, drží se příliš otrocky předlohy, aniž by byla stejně úderná. Hororové elementy zrovna tak nebyly pojaté jako něco, co zrovna tak dobře můžou být jenom halušky hlavní postavy. Suma sumárum tři kukuřičné klasy tenhle film získává na výpravu a výkon Thomase Janea. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem si pořád říkala, kde jsem to už viděla nebo při nejmenším alespoň četla. Pak mi to docvaklo. Tohle má na svědomí Stephen King. Bylo to dobře vymyšleno a poctivě vystavěno. Thomas Jane zde nese všechno na svých bedrech. Krysy a potkany zrovna moc nemusím. Pomalejší tempo tomu sedlo. Viděno v původním znění s titulky. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

King není dobrej spisovatel a nikdy nebyl. Vždycky se můžete jen modlit, aby nějakou jeho povídku či knihu převedl někdo na filmové plátno s nadšením a režisérským umem, což se snad zatím povedlo jen třem lidem u třech filmů, že se na to dalo jako dívat a jeden člověk, který dokázal, že film může bejt lepší než knižní předloha a to byl teď Andy Muschieti a jeho dokonalé To. V 1922 funguje jen skvělý Thomas Jane a jeho epesní vidlák, skvěle zahraný a to především s naprosto drtivým, Jižanským přízvukem. Jinak se režisér bál jakkoliv Kingovu povídku ozvláštnit, obohatit o svůj osobní pohled nebo invenci a přitom by Hilditch na to opravdu měl, protože jeho prvotina je opravdu neskutečným filmem. Přitlačit na horor, vynechat ty dlouhé, nic neříkající záběry a mohl to být opravdu dobrý horor. Má to 101 minut a na první závan nějaké atmosféry čekáte snad 60 minut. Na jedno unavený podívání jo, ale víc nuda, než atmosféra, ostatně jako většina od Kinga.55%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Když chce v roce 1922 vaše žena prodat vaší farmu a vzít vám vašeho syna, máte jedinou možnost - podříznout tu mrchu tím největším kuchyňským nožem, který v kredenci najdete. Holt tenkrát byla taková doba. I když já si teda myslím, že by to bývalo šlo i jinak, civilizovaněji... Třeba jí nejdřív něčím jebnout přes šišku a pak jí uškrtit, nebo tak nějak, prostě nenásilně, humánně. A nezasvinit si krví celou ložnici. Ale furt lepší než dneska - tahat do toho právníky a nechat tu bestii, aby se vám nakonec smála do ksichtu po tom, co vyhraje soud. Blbý ovšem je, když vám z tý řezničiny následně hrábne a vy si to začnete příliš vyčítat. Staří Heléni měli Erínye, Římani Fúrie, my zase máme svědomí. Takže jestli chcete někoho vodkráglovat, musíte na to mít vod přirození pajšl. A i když je Thomas Jane naprosto ukázkově omezenej a primitivní vidlák, na tohle prostě neměl náturu, natož jeho nekňubovitej synátor. A co se filmu týče - skoro je mi až líto toho, že je tak dobře zahranej, vizuálně hezkej, precizně natočenej a má celovečerně velkofilmovou a žádnou televizní formu (Netflix válí). Protože na tuhle Kingovu povídku by stačila hoďka něco a ty prachy a tvůrčí invence se mohly využít ke zpracování nějakýho jinýho, ještě o něco zajímavějšího příběhu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama