Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 3

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (304)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(29%) KURSK mi teda ale totálně nesedl. Uvědomuji si, že mé hodnocení je asi kruté, je to tak na hranici ½*, ale já musel dát jen tu jednu hvězdu. Celé je to takové nemastné neslané – doslova pekelná NUDA. Navíc i nechápu ten začátek, který je, co se týče provedení formátu obrazu v takovém rádoby rámečku a to samé na konci. Nicméně, úvodní seznamovací cca 20 minutovka mě nebavila. Poté kdy dojde k poškození ponorky, se to vleče v podstatě až do konce. Není tu nic, co by mě nějak výrazně bavilo. Rozhodně tu není nic nelogického a nějak na oko špatného, ale já se k tomu nemohl za boha dostat. I ten závěr je takový divně useknutý, i když je to dle skutečné události, ale i tak. Hudba tu téměř není a herci jsou nevýrazní. Jediný Colin Firth se aspoň snaží. Jinak ani ta Léa Seydoux mě nezaujala. Vizuálně a celkové provedení ponorky je v pohodě. No, rozhodně mám ponorkové filmy rád, ani nemá cenu je jmenovat, ale tato záležitost je opravdu filmová zbytečnost. Divím se, že je to hodnocením v červené barvě. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Toto je tak silná udalosť, že mala byť natočená so silnými emóciami, podobne ako Titanic. Tu sa to vôbec nepodarilo, je to chladné, zo zbytočnej smrti námorníkov nemá nikto husiu kožu, pretože tá smrť je natočená naozaj sucho, hoci s hektolitrami vody. Hlavne je to fikcia, my nevieme, čo sa reálne vo vnútri ponorky dialo, a tak sme tu fakt mohli viac pritlačiť na diváka. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé katastrofické drama s hutnou atmosférou uzavřeného prostoru, kde vody přibývá a kyslíku je méně a méně.. Osud mladých námořníků mě chladnou nenechal, bylo mi jich nesmírně líto, chápala jsem jejich rodiny a moje hlava dodnes nepobrala, proč to dopadlo tak, jak to ve skutečnosti dopadlo.. Matthias má velice sympatický herecký projev, Colin tradičně skvělý a Max von Sydow dokonale odporný, výborný výkon.. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V tom důležitém základu z toho sice odkapává ta kýžená frustrace, ale na mě jsou tyhle, ve velkém, fabulující příběhy podle skutečných událostí, jen velmi blbě sežvýkatelné. Rusáci to zase jednou grandiózně posrali a se svéráznou pseudohrdostí sobě vlastní nechali pomalu chcípnout bandičku soudruhů ve tmě, zimě a smradu. To je tak asi zhruba všechno co víme. Jestli si ponórkáři efektně zpívali nad flaškou vodky, nebo si strachy srali do trenek, to už můžeme jen hádat. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Přímočará a dojemná rekonstrukce událostí okolo potopení lodi Kursk, zaměřující se na dění uprostřed loni, reakce zvenku a osobní osud manželky  velitele, bez větších odboček. Přišlo mi to pěkně udělané (včetně záběrů pod vodou)  a zajímavé, hlavně v zobrazování toho zatvrzelého ruského odmítání cizí pomoci. Jako bonus skoro devadesátiletý Max von Syndow, neskutečné!  Tak jsem se něco dozvěděl. Z mé strany spokojenost. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu se znovu potkávají němečtí herci Matthias Schweighöfer a August Diehl, kteří měli podobně krátký čas ve filmu Hanební Pancharti (2009). Ve filmu Kursk jsou z nich ruští námořníci a nejlepší přátelé, v Panchartech představují německé vojáky v hospodě. Schweighöfer se v (Kursk) žení, zatímco v Panchartech zapíjí s přáteli narozeného syna. Diehl je jeho svědek, zatímco v Panchartech představuje majora Hellstorma, který v hospodské scéně Pancharty odhalí. (Cocacolix)
  • Ako poradcovia pre film pôsobili odborníci na danú tému, ako novinár Robert Moore, autor knihy, na ktorej je film založený, David Russell, komodor kráľovského námorníctva, ktorý sa pokúsil zachrániť mužov z Kurska, a odborník na ponorky Ramsey Martin. (Arsenal83)
  • Scenár Roberta Rodata bol vypracovaný podľa knihy Roberta Moora z roku 2002 "A Time to Die" ("Čas zomrieť"). (Arsenal83)

Reklama

Reklama