Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 4

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (304)

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Sleduju Černobyl (seroš) a ten pocit marnosti je naprosto stejný.Náš bývalý největší vzor a velký rudý bratr je marnost nad marnost.Chápat Ruskou mentalitu je nad mé rozumové dovednosti. Napadá mě jedna věta z dnes pro mě již neznámého díla NÁS MNOGO... Filmu bych vytknul jen z mého pohledu rychlý rozjezd..Ještě pořádně nevíte co je to Kursk a už jste v ohni výbuchu. Jinak bože ochraňuj nás před tupostí komunismu a totality.Hloupostí a malostí lidského pokolení. Ochraňuj nás od Ruské mentality. Rusko můžete jen litovat. Nemělo a nemá budoucnost. Nevěřím. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, že je v tomto filme krásne vidieť reálnu ruskú politiku. Že ututlať problémy a tváriť sa, že všetko je v pohode stále platí a keď im niekto niečo vytkne, tak to odmietajú, alebo budú hovoriť, že vinní sú tí druhí. A keď chcú druhí pomôcť, tak im to nedovolia, lebo si budú chrániť svoje tajomstvá a nechcú ukázať, že ponorka bola stará a nebola dlhodobo opravovaná a podobné veci. "Kursk" je podľa mňa skvelý film. V prvom rade sledujeme zvyšnú posádku preživších a hoci poznáme ako to dopadlo, tá ich snaha a súdržnosť a boj je dosť dramatický a je mi ich ľúto. Musím pochváliť hlavne výkon Matthiasa Shoenaertsa. Dal do toho skutočne všetko. Časti v ponorke sú podľa mňa vynikajúce, no súčasne sú zaujímavé aj časti vonku. Jedna nám ukazuje politiku a vojnu, ktorá reálne je len v niekoho hlave a na druhú stranu ľudí, ktorí by dali všetko za to, aby mohli prežiť, len technika Ruska je zastaralá, batérie sa okamžite vybijú a náhradné nemajú. Jak typické. Držalo ma to v pozornosti, postavy boli dobré a jednotlivé udalosti sú spracované silne a majú skutočnú atmosféru. Hodnotenie: A- ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Filmový námět super, ale zpracování místy pokulhávalo. Za sebe si myslím, že svěření filmu do rukou jiného a možná i zkušenějšího režiséra by přineslo vydařenější výsledek. Ale mohu se mýlit, to je taktéž možné. Vinterberg si vzal na paškál tragédii z nedávné minulosti, zručně ji divákovi předložil, ale to bylo tak vše. Po emocionální stránce to mělo po většinu stopáže šťávu, jenže jsem si z pozice sledovatele dění na obrazovce nevytvořil nějaké větší pouto k celému osazenstvu té ponorky. Ano, hlavní hrdina dostal dost prostoru (ono by spíše bylo s podivem, kdyby ne), ale u ostatních členů se to již nedá říct. Tam bych jako tvůrce asi zvážil, zda těmto námořníkům nevěnovat daleko více minut na plátně, neboť oni by měli být těmi středobody tohoto filmu, a také do hloubky rozpracovat jejich charaktery a více nám ty hrdiny přiblížit. Z hlediska hereckých výkonů asi nemám, co bych mohl vytknout, Schoenaerts se zhostil své role na výbornou, ve vedlejší roli zaválel Max von Sydow. Řemeslně povedený snímek natočen vskutku věrohodně, ale nic víc v tom nehledejte. Za mě dávám 66 % ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Od K-19 tady tak dobrý ponorkový film nebyl. Je to stoprocentně působivé tíživé drama... Obzvlášť v momentech, kdy dává námořníkům a jejich rodinám třeba jen malou naději na to, že všechno může přece jenom dobře dopadnout. A vy si to přejete s nimi. Nicméně asi každý divák ví, jak to ve skutečnosti bylo, a právě proto jsou ty scény tak silné. Přiznávám, že jsem od Kursku příliš nečekal, ale nakonec jsem v kině nehnutě seděl, trnul napětím a při závěrečných titulcích se cítil dost mizerně. Natočeno je to skvěle (režie a kamera využívají klaustrofobické prostředí na maximum a například výprava pro kyslík bude nezapomenutelná), hudba Alexandra Desplata zase nezklamala a pro mě neznámí herci - jištění esy typu Colina Firtha či Maxe von Sydow - podávají velmi uvěřitelné výkony. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Od Kursku jsem vlastně absolutně nic nečekal, o to víc mě překvapil poměrně silným emočním zářezem. Nejsem moc velký fanda těch velkolepých evropských koprodukcí. Většina z nich dopadá jako takový nemastný a neslaný mišmaš hollywoodské průměrné tvorby a nic moc zajímavého z toho tím pádem nekouká. Kursk navíc na první filmový pohled ničím zvlášť nevyniká. Průměrná vizuální stránka s množstvím (i když docela ucházejících) CGI dokreslovaček, tomu odpovídající styl vyprávění s několika se větvícími liniemi. Jenže příběh je sám o sobě natolik silný a zajímavý, že i v docela standardním filmařském provedení tlačí diváka úspěšně do sedačky. Postupně se navíc ukáže, že on ten Vinterberg přeci jen točí nadprůměrný biják, a že některé sekvence z hlavy úplně jednoduše nedostanete. Kursk je svým způsobem staromilsky odvyprávěný a ztvárněný katastrofický film, který působí na emoce diváka postupně, tak, jak se odvíjí vývoj postav a samotného příběhu. K hromadě věcí bych měl výtky a připomínky, ale divácký vjem ze silného citového zážitku u mě tentokrát vítězí. 8/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Náramkové hodinky vo filme sú výmyslom scenáristu pre efekt, avšak veľmi pravdepodobným, pretože sa predpokladá, že skutočný člen posádky, kapitán-poručík Dmitri Kolesnikov, písal poznámky (nájdené po vynesení Kurska) za svetla ciferníka jeho náramkových hodiniek, pretože hoci písal, že komora bola v úplnej tme, zaznamenával úplne presné časy. (Arsenal83)
  • Ruská jaderná ponorka K-141 Kursk byla pojmenována po ruském městě Kursk, které se stalo dějištěm největší tankové bitvy v průběhu 2. světové války. Mise začala v sobotu ráno 12. srpna 2000. Jako součást cvičení vypálil Kursk dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. V 11:28 místního času (08:28 UTC) vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT.  Na palubě bylo 118 námořníků. (MATADOR)

Reklama

Reklama