Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 3

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (303)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Přirozeně mě těší, že se zfilmování neujali rusáci. Na pohádky totiž nemám náladu každý den. Takže se sice musíme popasovat s tím, že herci hovoří anglicky, ale to se dá odpustit, neboť se nám dostává vcelku realistického pohledu na tragédii, která se udála v zemi, kde: "nas mnogo" a život lidský nemá žádnou cenu. Teorií o havárii je celá řada, však to, že ti chlapi třicet hodin žili, tloukli kladivem o pomoc a pomoci se jim nedostalo, jelikož "světová velmoc" neměla na záchranu vybavení, prostředky a vlastně ani baterie do záchranné miniponorky (jo, vidíš dobře), a povolit záchrannou akci zemím, které pomoci mohly- hrdost nepustí, to je na všem nejtragičtější. Důstojný film, který sice pozůstalí těžko někdy uvidí, však tvůrci se projektu zhostili se ctí. Líbila se mi jak linie podmořská, tak linie dramat, která se odehrávala v rodinách, na suchu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ponorky a námořnictvo příliš nemusím, takže jsem šel do filmu spíše ze zvědavosti a nebylo to špatný. Výbuch v Kursku je natočen slušně a následující ponorkový Survival je natočen zábavně byť to rozhodně mohlo být drsnější i více strhující. Nenudil jsem se, ale cílovka nejsem. Pro fanoušky ponorek a filmů dle skutečných událostí však doporučuji. 60% ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $6,925,791▐ Na prvý pohľad silné lákadlo popri úspešnom seriály Černobyl. Máme tu opäť podobnú tému jadrová ponorka Kursk ide ku dnu a prichádza jeden problém za druhým... prvá polovica filmu má slušné grády, slušnú atmosféru, aj herci hrajú, len v tej druhej akoby postupne dochádzal dych a nejak to skoro vyšumí do prázdna. /60%/ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé katastrofické drama s hutnou atmosférou uzavřeného prostoru, kde vody přibývá a kyslíku je méně a méně.. Osud mladých námořníků mě chladnou nenechal, bylo mi jich nesmírně líto, chápala jsem jejich rodiny a moje hlava dodnes nepobrala, proč to dopadlo tak, jak to ve skutečnosti dopadlo.. Matthias má velice sympatický herecký projev, Colin tradičně skvělý a Max von Sydow dokonale odporný, výborný výkon.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Od K-19 tady tak dobrý ponorkový film nebyl. Je to stoprocentně působivé tíživé drama... Obzvlášť v momentech, kdy dává námořníkům a jejich rodinám třeba jen malou naději na to, že všechno může přece jenom dobře dopadnout. A vy si to přejete s nimi. Nicméně asi každý divák ví, jak to ve skutečnosti bylo, a právě proto jsou ty scény tak silné. Přiznávám, že jsem od Kursku příliš nečekal, ale nakonec jsem v kině nehnutě seděl, trnul napětím a při závěrečných titulcích se cítil dost mizerně. Natočeno je to skvěle (režie a kamera využívají klaustrofobické prostředí na maximum a například výprava pro kyslík bude nezapomenutelná), hudba Alexandra Desplata zase nezklamala a pro mě neznámí herci - jištění esy typu Colina Firtha či Maxe von Sydow - podávají velmi uvěřitelné výkony. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Stavba ponorky začala v loděnicích u Severodvinsku, nedaleko Archangelsku v roce 1992. Na vodu byla spuštěna v květnu 1994 a formálně byla převzata do služby 30. prosince téhož roku. V následujícím roce (1995) bylo plavidlo posvěceno ortodoxním knězem. Kursk se stal poslední ponorkou třídy Antěj (v kódu NATO Oscar-II), která byla projektována a jejíž stavba byla schválena ještě za sovětské éry. [Zdroj: armyweb.cz] (Duoscop)
  • Ve filmu se vedle mnoha exemplářů dobového vozového parku objeví v několika záběrech i žlutá Škoda 105. (vladous)

Reklama

Reklama