Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 6

Recenze (334)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Mulan přišla o svou pohádkovost a zároveň se nedovedla proměnit v epické dobrodružství pro celou rodinu. Spousta scén na sebe absolutně nenavazuje, charaktery, motivace a cíle jednotlivých postav se mění podle toho, jak to zrovna film potřebuje, akční scény jsou mizerné a velkolepá bitva vyloženě směšná. Yifei Liu není charismatická ani zvlášť přesvědčivá, Jet Li by evidentně byl rád někde úplně jinde a Donnie Yen tu prakticky být nemusel. A jako bonus typicky směšný asijský patos. Špatný film. A pokud fakt stál 200 milionů, měli by si u Disneyho najmout nějakého šikovného auditora, protože je vlastně i docela ošklivý. Ta hvězdička je za kostýmy. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Dosť nepodarená rozprávka. Vizuál je fajn, ten červený vták je pekný, zvyšok stojí za starú belú. Scény z bojov sa nevyrovnajú ani tým priemerným čínskym bijákom. Dej je až tupý, nezaujímavý, Mulan pár krát švihne mečom, trošku zabalansuje na lešení a je z nej legenda. To fakt v tej Číne je tak málo ľudí, že stačí jedna odvážna žena, aby zachránila celé kráľovstvo alebo dynastiu alebo čo to tam mali? Nič proti emancipácii, ale toto bolo fakt riadne prestrelené. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Disney pokračujú v tvorbe hraných remakov a nevyzerá to, že by sa tento trend mal na ďalšie roky zmeniť. A najnovším z nich je "Mulan". Budem ale úprimný. Tomuto filmu som celkom veril. Vyzeral zaujímavo, z trailerov pôsobil unikátne a okrem toho predsa by Disney nepriniesli zlý film, ktorý stál 200 miliónov dolárov, že? Dobrá správa je, že film nie je zlý. No to je asi aj najväčšie pozitívum, ktoré viem "Mulan" udeliť. Môžem uznať, že bojové scénky vyzerajú vynikajúco. Majú v sebe energiu a vyzerajú pôsobivo. Yifei Liu je ako Mulan celkom dobrá. Li Gong je tiež celkom okey. Jet Li, Jason Scott Lee... celkovo s hereckými výkonmi nemám problém. Filmu však niečo chýba. A chvíľku mi trvalo kým som si uvedomil čo to je. Šarm. Keď sa pozriem na animovanú verziu, tak ten pocit nemám. Film je milý, vtipný, dobre sa na neho pozerá a ani po rokoch nestratil nič zo svojho čara. Ten film má osobnosť a šarm. Tu to však akosi chýba. Z ničoho to na mňa neplynie. Film sa snaží pôsobiť viac realisticky, no súčasne do toho prináša magické elementy, ktoré pôsobia ako by tam vôbec nemali byť. Okrem toho Mulan tu pôsobí absolútne perfektne silná Veci zvláda celkom šikovne a snaží sa zakryť aká je schopná a silná. Neviem či to bola zrovna najlepšia cesta. Vzťahy medzi postavami nepôsobia veľmi silne a celkovo neviem čím by som mohol túto verziu odporúčať viac oproti animovanej. Deti to baviť nebude. Fanúšikov pôvodného filmu to tiež podľa mňa nenadchne. Mám pocit, že Disney zase išlo viac o tržby než kvalitu. Hodnotenie: C+ ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na úvod bych chtěla zmínit, že navzdory dost negativním recenzím jsem s výsledkem byla vcelku spokojená. Hodnotila bych dokonce ještě lépe, kdyby se jednalo o "pouhou" adaptaci čínské legendy o dívce, která jde do bitvy místo svého nemocného otce. Herci jsou v rámci možností dobří, akční scény na mě působily přehledně, zaujmou i kostýmy a výprava. Bohužel ale této Mulan škodí právě odkaz na Disneyho film pro děti. Chybí v ní totiž několik známých vedlejších postav (Mushu, fňuk fňuk) a díky absenci písní a humorných scén snímek prakticky nemá dětským divákům co nabídnout. To není pochopitelně nutně špatně, ale znovu opakuji, že pokud je film všude prezentován jako hraná předělávka pohádky, působí výsledek trochu zvláštně. Novou Mulan režírovala žena a logicky tak do svého díla zakomponovala množství odkazů na ženskou emancipaci a sílu. Fakt, že Mulan má od narození zvláštní schopnost, která z ní dělá rovnocenného protivníka zlých nájezdníků, jde absolutně proti emancipačnímu poselství. V původní pohádce totiž Mulan vůbec neumí bojovat, ale poctivým tréninkem a ctižádostivostí se z ní stane schopná bojovnice - to měl být ten správný vzkaz divákům a divačkám. Takže ano, slušné, ale znovu se už asi nepodívám. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Statočnosť bez strachu neexistuje.“ Niektoré scenérie (prírodné, architektonické) vyzerajú skvostne, hrdinka je sympatická (aj zvyšok kastingu) a akcie nie je veľa, ale je zvládnutá slušne (sem-tam s dobrým grifom). Tým by sme s plusmi končili. Divný strih, nelogické hovadiny (to fakt mali s tým katapultom takú megazlú mušku, že sa minuli o pár kilometrov, kým predtým triafali presne?) a hlavne som vôbec nerozumel univerzu, jeho vnútornej štruktúre. Zlá čarodejnica nie je zlá, Fénixa možno vidia aj ostatní a možno len hrdinka, armáda čítajúca 48 vojakov, pričom za výkvet armády je považovaná skupina šiestich mladíkov, ktorí pred pár hodinami ledva-ledva prežili prvú akciu. A tá armáda v meste, prečo tam iba tak stála? Bola začarovaná? A musela sa Mulan zúčastniť výcviku? Lebo pôsobí dojmom, že už pred ním bola hotový Tiger a drak. Celý tento nie zlý, ale dosť nešťastný a domrvený film je na tom trochu ako 47 roninov s Keanu Reevesom: chce byť rozprávkou, ale aj vcelku realistickou historickou drámou... čo proste nejde dokopy. Scenár už viac klišé byť nemohol. Jeta Li som nespoznal, wtf. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • Oproti kreslené verzi z roku 1998 se v tomto snímku neobjeví dráček Mushu – ten čelil kritice ze stran čínských diváků, kteří jej brali jako výsměch a urážku čínské kultury. (fiLLthe3DD)
  • Představitelka hlavní role Liu Yifei podpořila před uvedením filmu tvrdé zásahy hongkongské policie proti protestantům v Hongkongu. Na Twitteru se ihned objevila výzva k bojkotu celého filmu. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (Ragimiri)
  • První plány k realizaci tohoto filmu započaly v roce 2010. O šest let později došlo k přepsání scénáře, který měl být inspirován i originální čínskou Baladou o Mulan. (ČSFD)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama