Reklama

Reklama

Psychiatr

(seriál)
  • USA The Alienist (více)
Trailer 1
USA, (2018–2020), 14 h 28 min (Minutáž: 42–56 min)

Předloha:

Caleb Carr (kniha)

Hrají:

Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, David Wilmot, Eugenia Caruso, Ted Levine, Matt Lintz, Douglas Smith, Dan Bradford, Clare Calbraith, Brian Geraghty (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

New York, 1896: policejní komisař Theodore Roosevelt si k sobě povolá psychologa Laszlo Kreizlera, aby mu pomohl chytit zabijáka, který vyhledává chlapce bez domova. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (106)

akisha 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších mysteriózních seriálů o sériovém vrahovi, co jsem kdy viděla. Napínavé, správné hnusné, nepříjemné (motiv dětských prostitutů). Perfektní herecké výkony v čele s přesným Brühlem a ještě o kousek lepším Evansem. Jen Dakota Fanning vypadá v mých očích pořád na 12 let, a když kouřila cigaretu, říkala jsem si "to dítě přece ještě nesmí kouřit!". Takže chválím všechno kromě SPOILER trochu odfláklého vrahouna, o jehož motivu jsme se nedozvěděli skoro nic. KONEC SPOILERU. Příznivci ponurosti, detektivní zápletky, hnusných mordů a dobové zaplivané atmosféry - tady nešlápnete vedle. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Docela propálená příležitost. Ústřední postava je bohužel zoufale nezajímavá, z velké části kvůli Brühlovi, který za mě prostě hlavní roli neutáhne. Když v některých dílech prakticky zmizí ze scény, vůbec nechybí. Řemeslně nadprůměrná záležitost zasazená do ne úplně lahodného prostředí, režijně i scenáristicky ale vcelku průměrná. V rukou schopnějších tvůrců by se ale mohlo jednat o naprostou lahůdku. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech je The Alienist jednou z nejlepších věcí, které se momentálně pohybují po televizní obrazovce. Poctivá a dostatečně temná kriminální zápletka přirozeně vévodí celému vyprávění, nicméně dojde i na drobné vykreslení tehdejšího „kastovního“ systému a sociálních rozdílů. Dobová atmosféra New Yorku konce 19. stol. je naprosto fantastická a celý tvůrčí tým (výkonným producentem a scénáristou dvou epizod je mj. Cary Joji Fukunaga) dovede s mimořádnou působivostí demonstrovat pompéznost i temné stránky tehdejšího Velkého jablka. Občas je až šokující, co všechno se nalézá jen kousek od těch majestátních ulic, výloh, světel a budov. The Alienist svou atmosférou připomene Londýn v dobách Jacka Rozparovače a do jisté míry se inspiruje i poetikou Sherlocka Holmese od Guye Ritchieho. Čím ale tenhle seriál předčí skoro všechno ostatní, je opravdu výborný scénář s neméně skvělými postavami. Dakota Fanning (obzvlášť ve druhé sezóně) tu předvádí zřejmě svou doposud nejpůsobivější hereckou kreaci, kdy (ne)úspěšně zápolí s dobovými předsudky a tehdejší silně maskulinní společností. Postava Sary Howardové je ale tak dobře napsaná, že její osobní emancipační linka působí vedle hlavní kriminální zápletky podobně přesvědčivě a osudově. Jestli můžu o něčem s naprosto klidným svědomím říct, že to je Quality TV, tak je to jednoznačně The Alienist. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Vyloženě bezchybných seriálů, při nichž si vychutnáváte každý záběr každé epizody, mnoho není. Vždy se najde nějaký ten slabší díl, ale to v případě The Alienist nehrozí. Precizní dobová podívaná, kde je v dokonalé rovnováze naprosto vše, od příběhu, přes vizuální stránku až po skvělé herecké výkony v čele s úžasným Danielem Brühlem. Rozhodně bych nepohrdla další řadou, kdyby se autor knižní předlohy, jenž se na seriálu podílel, rozhodl pokračovat. 100% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z najnudnejších seriálov, ktoré som za posledný rok videl, pritom veľmi dobrí herci, ale dej točiaci sa okolo chlapčekov šatičkách ma vôbec nebavil. Navyše je tu veľa scén, ktoré nekorešpondujú s duchom doby na konci 19. storočia - feminizmus, rasová otázka. Videná len prvá séria, možno druhá je lepšia, ale do tej druhej sa už nepustím. ()

Galerie (684)

Zajímavosti (4)

  • V původním románu je postavička John Moore (Luke Evans) zpravodajem zločinu. V televizním seriálu je ilustrátor. V jedné epizodě Moore koupí psací stroj a řekne Sarah Howard (Dakota Fanning), že má zájem stát se spisovatelem. (em.redrum)
  • Natáčení probíhalo v Budapešti a ve studiích Korda v Etyeku. (SONY_)

Reklama

Reklama