Reklama

Reklama

Psychiatr

(seriál)
  • USA The Alienist (více)
Trailer 1
USA, (2018–2020), 14 h 28 min (Minutáž: 42–56 min)

Předloha:

Caleb Carr (kniha)

Hrají:

Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, David Wilmot, Eugenia Caruso, Ted Levine, Matt Lintz, Douglas Smith, Dan Bradford, Clare Calbraith, Brian Geraghty (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

New York, 1896: policejní komisař Theodore Roosevelt si k sobě povolá psychologa Laszlo Kreizlera, aby mu pomohl chytit zabijáka, který vyhledává chlapce bez domova. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (105)

Morholt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátrání po sériovém vrahovi tentokráte z konce 19.století. Dobová atmosféra se povedla dokonale a to ve všech ohledech, které si s danou epochou spojíte. Temné a brutální byly i samotné vraždy s rituálním nádechem a do daného prostředí se víc než hodily, pokud se tedy dá o vraždách říkat, že se někam hodí. A nakonec tu byly výborně napsané postavy, jejichž minipříběhy byly do vyšetřovací linky zakomponované přesně tak, jak měly. Potěší i fakt, že Brühlův psychiatr nepatří k těm, kteří z tiku odvodí zneužívání v dětství, jak je u mnoha seriálových cvokařů zvykem, ale musí se ke svým poznatkům dopracovat. Přesto všechno tomu k dokonalosti něco chybí a z mého pohledu má seriál tak o dva díly víc, než by měl mít. I se zvratem v pátrání jsem se musel trochu poprat. Nicméně tahle partička netradičních detektivů by si druhou řadu určitě zasloužila. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historická detektívna séria, ktorá zasadením do času a priestoru môže evokovať špičkový Knick. Tu ale ide najmä o tie prípady, zatiaľ sme tu mali dva a oba boli veľmi odlišné. Spoločné črty ale mali, vrah je vždy doslova vyšinutý, skrýva sa ale za tým temná a krutá minulosť. Obaja páchatelia tak vyvolávajú u diváka aj súcit. Casting sa tiež vydaril, Daniel, Luke a Dakota sa do svojich úloh úspešne položili, len na toho Bruhla si asi budete zvykať dlhšie. Dôraz je kladený na temnú atmosféru v štýle Jacka rozparovača, čo v prvej sérii vedie k viacerým hororovým sekvenciám. V tej druhej dostáva priestor akcia v štýle potýčok s miestnymi gangami a pridáva sa aj nové prostredie Brooklynu. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších mysteriózních seriálů o sériovém vrahovi, co jsem kdy viděla. Napínavé, správné hnusné, nepříjemné (motiv dětských prostitutů). Perfektní herecké výkony v čele s přesným Brühlem a ještě o kousek lepším Evansem. Jen Dakota Fanning vypadá v mých očích pořád na 12 let, a když kouřila cigaretu, říkala jsem si "to dítě přece ještě nesmí kouřit!". Takže chválím všechno kromě SPOILER trochu odfláklého vrahouna, o jehož motivu jsme se nedozvěděli skoro nic. KONEC SPOILERU. Příznivci ponurosti, detektivní zápletky, hnusných mordů a dobové zaplivané atmosféry - tady nešlápnete vedle. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OBSAHUJE SPOILERY! Jako vždy výborný Daniel Brühl, silná dobová atmosféra New Yorku koncem 19. století a zajímavý letmý vhled do tehdejší problematiky psychických nemocí. Scénář není špatný, občas jsem se u dialogů i zasmála, ale někdy je trochu "za divákem" - divák si odvodí fakta o vrahovi dříve, než postavy, což není u detektivky zrovna příhodné. Kamera je skvělá, když postavy stojí, postávají, popř. sedí za stolem. Dokáže být umělecká, ale problém nastává při akčních scénách, kdy je naopak příšerná, amatérská a záběry tehdy vypadají podivně "nedodělaně", nemají filmový look a působí jako z filmu o filmu. Dále mezi Dakotou Fanning a Lukem Evansem není vůbec žádná chemie, ačkoli asi měla být, osobně bych Saru Howardovou raději viděla s dr. Kreizlerem, v jejichž vztahu jsem cítila větší přitažlivost a byl by i zajímavější. Jako tým jsou ovšem dr. Kreizler, John Moore a Sara Howardová sympatičtí, každý symbolizuje trochu něco jiného a každému z nich se dá fandit. Po výborných úvodních dílech, při nichž jsem si ještě myslela, že se divákovi naskytne větší seznámení s problematikou dobové léčby duševních chorob a hlubší odhalení psychologie tří hlavních postav, se bohužel kolem poloviny série děj zjednodušil a zpomalil. A některé černobílé postavy se staly až směšnými (stupidní závěr v kanále s Connorem všemu ještě nasadil korunu; nevýrazný, necharismatický představitel Teddyho Roosevelta ale taky úplně nepomáhal). Stále není jasné, zda se The Alienist dočká druhé řady, osobně bych ji uvítala, ale chtělo by to zapracovat na psychologii postav a ještě prohloubit temnou atmosféru úvodních částí. Zaměřit se více na zajímavou postavu dr. Kreizlera a jeho "blázinec", méně pak na tuctového potížistu Johna Moora a jeho neuvěřitelný vztah s jinak zábavnou a dobře zahranou Sarou Howardovou. Pak by jednoho dne mohl být seriál místo nadprůměrného, výborným. 1. série - 70%, 2. série - 60% ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech je The Alienist jednou z nejlepších věcí, které se momentálně pohybují po televizní obrazovce. Poctivá a dostatečně temná kriminální zápletka přirozeně vévodí celému vyprávění, nicméně dojde i na drobné vykreslení tehdejšího „kastovního“ systému a sociálních rozdílů. Dobová atmosféra New Yorku konce 19. stol. je naprosto fantastická a celý tvůrčí tým (výkonným producentem a scénáristou dvou epizod je mj. Cary Joji Fukunaga) dovede s mimořádnou působivostí demonstrovat pompéznost i temné stránky tehdejšího Velkého jablka. Občas je až šokující, co všechno se nalézá jen kousek od těch majestátních ulic, výloh, světel a budov. The Alienist svou atmosférou připomene Londýn v dobách Jacka Rozparovače a do jisté míry se inspiruje i poetikou Sherlocka Holmese od Guye Ritchieho. Čím ale tenhle seriál předčí skoro všechno ostatní, je opravdu výborný scénář s neméně skvělými postavami. Dakota Fanning (obzvlášť ve druhé sezóně) tu předvádí zřejmě svou doposud nejpůsobivější hereckou kreaci, kdy (ne)úspěšně zápolí s dobovými předsudky a tehdejší silně maskulinní společností. Postava Sary Howardové je ale tak dobře napsaná, že její osobní emancipační linka působí vedle hlavní kriminální zápletky podobně přesvědčivě a osudově. Jestli můžu o něčem s naprosto klidným svědomím říct, že to je Quality TV, tak je to jednoznačně The Alienist. ()

Galerie (684)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Budapešti a ve studiích Korda v Etyeku. (SONY_)
  • Sériový vrah v seriálu je založen na známém sériovém vrahovi Albertu Fishovi, známém také jako „Šedý muž“ – proto odkaz na stříbrný úsměv. Unesl, zavraždil a jedl desetiletou Grace Buddovou, a pak poslal dopis rodičům, který podrobně popisoval, jak ji jedl, ale nezneužil. Totéž se děje v této sérii. (em.redrum)

Reklama

Reklama