Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 3

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (Cinemart)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (684)

boshke 

všechny recenze uživatele

Já jsem první, kdo by po Bayovi díky jeho posraným robotům hodil nejen kamenem, ale rád i něčím mnohem větším a ničivějším, ale 13 hodin jsem mu žral. Ano, patos, ano, přehnané vlastenectví, ano, rozstřílená a polospálená americká vlajka, ano, hloupé a patetické dialogy. Ano. Ale bral jsem to. Říkal jsem si, jak jinak může Američan, notabene Bay, zpracovat takové téma bez těchto všech atributů. Potěšil David Costabile i John Krasinski. A chlapcům, kolem kterých běhá tlupa Arabů s kalachy a oni nevědí, jestli jim do zad začnou střílet nebo ne, fakt nezávidím... 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Práve chvíľu po začiatku filmu naše prvotné očakávania tak nejako vymiznú. Zisťujeme, že príbeh ďaleko viac stavia na samotnom deji, na vývoji postáv a predovšetkým na čo najpresnejšie stvárnené skutočnej reality a nie na Bayovej najsilnejšej stránke, totiž samotnej akcií. Bay nám ukazuje až naturalistickú situáciu a napätie, čo nielen v Benghází, ale aj v celej Líbyi panovalo. Snaží sa o čo najdôveryhodnejšie predstavenie tunajšej spoločnosti, až si človek uvedomí, ako príšerná táto realita v skutočnosti je. Za veľký kaz na vojnový film, by sme mohli označiť snáď aj zmätok počas prvého útoku na americkú ambasádu, kedy sa divák začne tak trochu strácať, kto na koho útočí a kam do pekla náhle zmizli všetci útočníci? Zábava teda podpriemerná a zážitok z akčných scén veľmi rýchlo zapadne medzi ostatné nezapametovateľné vojnové akčné filmy z modernej histórie. Škoda. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Každej vousatej chlap vypadá tak trochu jako Rumcajs a co si budeme povídat, orientovat se v těch urostlých vousatých chlapech v Benghází byl trochu trabl. Základní orientační prvek byly zuby těch Rumcajsů, ti hodní měli zuby bílé a chrup plný, ti zlí měli v hubě krátery a thymolinovým úsměvem se zrovna pochlubit nemohli. Po stránkách filmu v kategorii akce, humor, napětí to kolísá mezi čtyřmi a pěti hvězdami, ale právě proto, že to kolísá, mi to plný počet nedalo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak by vypadal Black Hawk Down, kdyby ho točil Michael Bay:) 13 Hours je vizuálně mocná akční jízda, která je v rámci možností realistická, a kupodivu faktograficky věrná nedávným událostem. Ačkoliv si nejsem jist, jestli hořící americká vlajka tak tklivě plavala v bazénu, ale co už, "umění si žádá svoje":) Málokdy byl chaos na bojišti - zvlášť na tom moderním - zachycen tak přehledně. Stopáž je poněkud nadsazená, ale díky ní aspoň nemáte pocit, že se díváte na akční film od Michaela Baye, ale na nějakého béčkového rutinéra, který chce vysvětlit, kdo je kdo, a proč se věci děly. Ve výsledku jsem byl velmi spokojený divák, i když jsem věděl, jak (a v jakém složení) to celé dopadne. 80% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tohle se Michaelu Bayovi vážně povedlo. Vrací se ke stylu svých starých filmů. Za levno natočený film s neznámými herci, ale přesto kvalitní. Celé je to dost reálně pojaté a máte pocit, jako byste tam skutečně s těmi vojáky byli. Akce je tam víc než dost. A tato parta vojáků to v nehostinné Libyi vůbec nemá jednoduché. Čeká na ně jedna past za druhou. Přece jen se toho ale nebojí a vydávají se vstříc nebezpečí. Akční scény jsou opravdu povedené. Chtělo by to víc takových filmů. Neměli to tam tehdy vůbec jednoduché. "Žádáme okamžitou leteckou podporu!" ()

Galerie (207)

Zajímavosti (27)

  • Nejednalo se útok na americkou ambasádu, nýbrž o útok na konzulát. (Frajer42)
  • Jack Silva (John Krasinski) nosí hodinky značky Casio Men's G7900-1 G-Shock Rescue Digital Sport Black Resin Watch. (the.vader)
  • Při vyklízení operačního střediska(cca 1:10:00) má tlumočník Amal (Peyman Moaadi) v ruce pistoli a brýle, při záběru zezadu má brýle na hlavě a po dalsím střihu už je zase drží v ruce. (Topper.H)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama