Reklama

Reklama

Svět podle Putina

(seriál)
  • USA The Putin Interviews
TV spot 2

Obsahy(1)

Nahlédněte do světa i mysli kontroverzního ruského prezidenta Vladimíra Putina očima oceňovaného filmaře Olivera Stonea... (TV Prima)

Videa (4)

TV spot 2

Recenze (143)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak se vůbec dá tohle Stoneovo dílo hodnotit. Obsahu rozhodně víc odpovídá český název Svět Podle Putina, protože Oliver Stone se v podstatě vydal za Vladimirem Vladimirovičem proto, aby mu dal možnost prezentovat "západnímu" publiku jeho náhled na světovou politiku, ne proto, aby s ním vedl nějaké zasvěcené disputace nebo nedej bože argumentačně hodnotnou diskusi. Kdybych chtěl být hnusný (a "vtipný"), řekl bych, že je to skoro na úrovni rafinovaných rozhovorů Alex Mynářové s "hradní elitou". Ale ono to tak úplně není. Stone udělal to, co udělat chtěl. Sám v poslední části říká, že doufá, že přispěje porozumění a míru ve světě. A že počítá s tím, že - jak krásně lidově jadrně vravia bratia Slováci - za to dostane "riadne ppc":) Jestli opravdu naivně věří, že v Rusku skutečně neexistuje diskriminace gayů, že v Rusku naopak existuje svobodná politická soutěž a média, nebo že Krym a další operace, kterých se rozhodně žádní ruští vojáci ani technika neúčastnili (a když, tak jen v osobním volnu;)), byly jen obranou míru před imperialistickými štváči, toť otázka. Faktem je, že Stone po celou dobu zachovává přátelský tón a usmívá se, ať už mu ruský prezident odpovídá cokoliv. Třeba i když dává naprosto vyhýbavou odpověď nebo reaguje "bonmotem" z ranku českého prezidentství. To všechno je pravda. Ale také je pravda, že je to rozhodně unikátní projekt, a že USA skutečně nejsou skupina skautíků mající za cíl blaho všeho lidstva (jen o tom není příliš populární mluvit). To a prospěšnost ruské (nebo čínské nebo íránské nebo venezuelské, whatever) politiky v globálním měřítku je nicméně na dlouhé debaty, a jde navíc o něco zcela jiného, než je otázka dodržování lidských práv uvnitř Ruska, do čehož nám zase vstupuje naše ovlivněnost vlastními dějinami a tradicemi. Ale to už jsme na nějaké metaúrovni, u práva vměšovat se, respektu k odlišné politické tradici (kterou také lze interpretovat různě, podle toho, od jaké doby chceme tu tradici sledovat) apod. Takže podle toho, jaký úhel pohledu si zvolíte, jde tento výsek z údajně asi 35 hodin rozhovorů, hodnotit naprosto různě. "Skupina Prima" nebo kdo to je, má rozhodně body za odvahu něco takového pustit u nás do televize. Asi je to ale lepší, než kdyby se k lizu dostala TV Barrandov, a doprovodila každý díl panelovou diskusí s "odborníky". Moderovala by to celé samozřejmě paní Mynářová, možná v tandemu s Liborem Boučkem:) To už sem ale samozřejmě nepatří. Takže hodnotím 80%. Proč? Jak jsem už psal, je to velmi relativní. Tak třeba proto, že se mi u toho výborně žehlilo:) Číst nebo pracovat se u toho bohužel díky střídání angličtiny a ruštiny dost dobře nedá (pokud neovládáte na slušné úrovni oba tyto jazyky;)). ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě velice rozporuplný dokument, pro mě určitě o to víc, že jsem Ukrajinec narozený v Donbasu. A tím, že jsem to napsal musím i zdůraznit, že nejsem na žádné straně konfilktu, protože jsou obě špatné. Tedy vlády, ne lidé, co zbytečně umírají. Každopádně celá válka mě přivedla ke zkoumání ruské historie a čtu si různé věci. Dal jsem si i tento dokument abych lépe porozuměl Putinovi. Určitě to účel splnilo. Celý dokument má každopádně vysokou hodnotu. Byť je značně agitační a jednosměrný (až teda na pár čestných výjmek hlavně na konci čtvrtého dílu, který působí o to trefněji ve světle současných událostí). Jeho hodnotou je to, že nejde o výblitek z aeronetu, ale o skutečně alternativní pohled. Přední americký režisér putoval do Ruska za Putinem a natočil s nim hromadu rozhovorů. Dvě kapacity -ne v nutně střetu- ale minimálně v nějakém dialogu vám musí stačit na udělání si obrázku. Nemusíte fandit Putinovi, ani nenávidět USA, abyste si z tohoto dokumentu vzali cenný pohled z jiného úhlu. Samozřejmě Putin říká lži. Je také narcistický a samolibý. Jenže i charismatický, inteligentní a možná nejlepší vůdce jakého Rusko za tisíce let mělo (samozřejmě ta konkurence nebyla kdovíjaká) a jako správný ruský vůdce naplnil svůj osud a dovršil svoje vládnutí naprosto příšernou válkou na Ukrajině. Zkrátka ale ať si myslíme o dotyčných cokoliv, kdyby podobný dokument existoval o Stalinovi, Leninovi, nebo Hitlerovi, rád bych se podíval. A myslím, že by takové dokumenty měly vznikat napříč vládami a politiky. A v tom je jeho síla. Takže vlastně ani nevím jak hodnotit, se zaujetím jsem sledoval celou dobu po čtyři hodiny a myslím si, že Putin je zmrd, stejně tak je ale svinská i americká vláda a Stone je příliš veden svojí (oprávněnou) nenávistí k US gouvermentu. Takže nevím.. čtyři? Čtyřka asi bude adekvátní. ()

Reklama

VaHo 

všechny recenze uživatele

Český název dokumentu „The Putin Interviews“, plně odpovídá tomu, o čem je. Putin sedí, chodí, bruslí, směje se, mračí se a přitom má pořád ten samý výraz v obličeji. Celých 200 minut je předkládán Putinův pohled na věc. Putin v klidu vysvětluje, argumentuje, čaruje s čísly, jmény, daty a žongluje s fakty, diplomaticky řeční a nevyhýbá se odpovědím. Problém je, že ruskému prezidentovi nikdo neoponuje. Žádná konfrontace s fakty, s kritickou opozicí, názory odborníků apod. Na Stoneovi bylo vidět, že je mu Putinovo vidění světa blízké. Kolikrát mu nadhazoval a přihrával, a v podstatě i lichotil. A tak si Putin jede to svoje a Stone se tváří, „že mu rozumí“. Na druhou stranu je evidentní, že Stoneovi o tohle nešlo a jednoduše si natočil to, co chtěl (jestli je to dobře, nebo špatně, je věc jiná). Slyšet názory Putina není samo o sobě nic špatného. Přiblížení jeho osobnosti je určitě zajímavé, i když si myslím, že to z velké části bylo jen divadlo. Putin tu roli hraje prostě už hodně dlouho a umí v tom chodit. P.S. Jeho supermístnost, kde má obrazovku přes celou stěnu a ve které může přepnout snad na každé místo v Rusko a mluvit s každým generálem 24 hodin denně je jak z nějaké bondovky. :-D ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Pri všetkej úcte k Stoneovi ako tvorcovi aj dokumentaristovi, tento seriál je viac než iba kontroverzný.... To má Oliver samozrejme rád, no tam kde preukazoval pozoruhodný vhľad do americkej reality, v tej ruskej sa predsa len trochu stráca a Putinovi aspoň v prvých dvoch častiach takmer akoby prisluhoval. Ten naopak tu prezentuje svoj uhol pohľadu, ale vcelku vyznieva ako celkom rozumný, dokonca ľudský líder, človek z mäsa a kostí, ktorý sa snaží robiť svoj prácu. Hoci z iných zdrojov vieme, že mnohé jeho tvrdenia sú iba jeho vlastná sebapropaganda, osobne by som mal ďaleko k tomu odsudzovať ho kvôli tomu... - aspoň donedávna. Bohužiaľ v dňoch, kedy píšem tento komentár, je už definitívne jasné, že svet si ho bude naveky pamätať celkom inak. A teraz, zo spätného pohľadu, to môže vyzerať aj tak, že slávny filmár sadol na lep autokratovi a stal sa s dobrým úmyslom šíriteľom dymovej clony jeho lživej propagandy. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Rád bych Putinovi věřil (...) protože co říká, dává smysl a ví, co má říct a co ne a jak to říct. Ale politika je záludná šachová partie, které mě nikdy nebavilo se aktivně účastnit... a ve vzduchu vždy visí cosi jiného, než co vám řekne jakékoliv oficiální stanovisko státu. A je tolik částic, které hrají roli. Jak řekl Hunter S. Thompson, "in democracy you have to be a player" ("v demokracii musíte být hráčem"). Putin definitivně hájí zájmy Ruska a definitivně chce být hráčem. Nechci zaujmout ani pozitivní, ani negativní stanovisko, ale je to definitivně pozoruhodný náhled do světové mocenské politiky. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama