Reklama

Reklama

Papírový dům (Netflix verze)

(seriál)
  • Španělsko La casa de papel (Netflix version) (více)
Trailer
Akční / Krimi / Thriller / Mysteriózní
Španělsko, (2017–2021), 38 h 56 min (Minutáž: 41–76 min)

Tvůrci:

Álex Pina

Hrají:

Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño, Miguel Herrán, Jaime Lorente, Pedro Alonso, Esther Acebo, Darko Perić, Alba Flores, Enrique Arce (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(48)

Osm zlodějů vezme rukojmí a zamkne se v Královské španělské tiskárně cenin, hlava zločinců manipuluje s policií, aby postupovala podle jeho plánu. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (590)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Prvé dve série sú výborným mixom dvoch vecí. Útěk z vězení a Dannyho parťáci. Užívate si plán. Plán, ktorý myslí na všetko a všetkých. Bavia Vás postavy, baví Vás prostredie. Užívate si tú všade prítomnú kontrolu a neustály boj o ňu. Naozaj zaslúžené a kvalitné 4*. A teraz vysvetlím, prečo som nemohol dať plný počet * a prečo od 3. série ide kvalita do hajzlu. Teda čítať len na vlastné riziko = séria spoilerov. 1. + 2. séria: Prečo by Profesor kazil šancu na úspech tým, že by do party bral Tokio? V čom je expertka, že sa nedala nahradiť? Je expertka jedine tak na prúsery. Prečo začali kopať únikový tunel z druhej strany až im išlo vyložene o minúty? To sa tam nemohli dokopať s predstihom bez časového dramatu? Prečo celú dobu tlačili 50 eurové bankovky a keď už im tieklo do topánok, tak zrazu nevadilo tlačiť 100 eurové? Napriek týmto výtkam som si spomínané série užil. 3. + 4. séria: LGBT propaganda, ktorá urobila z charizmatického Berlína akéhosi bohéma, ktorý serie na pravidlá a miluje riť čuchajúceho a nevychovaného "čokla". Zobral by Profesor do party transku? Ale no ták, to v 5. série príde na scénu hlučná, 150 kg asexuálna černoška? Všetko nabralo oveľa akčnejší štýl. Čo neznie špatne, len bohužiaľ so všetkými klišé. Milión výstrelov a žiadny zásah. Gandía je prezentovaný ako bývalý elitný zabiják a robí neuveriteľné stupidity. Strašne často sa tu plače, emócie hore dole. Profesor sa stáva paródiou sám na seba. A rozhodne tu nenájdete nejakú kontrolu a boj o ňu. Tu sa všetko serie, všetko sa rieši streľbou a výbuchmi. Dojem klesá k 2*. Jediným výrazným pozitívom je Alicia Sierra. Tá mňa bavila v každej scéne. Záverečná 5. séria je našťastie lepšia než 3. + 4. dohromady (zážitkovú kvalitu prvých dvoch sérii však nedosahuje) a má zaujímavo vygradovaný šach mat. Bohužiaľ úplne záverečné rozuzlenie má veľkú logickú dieru, ktorá dosť zamrzí. Napriek tomu viac než dôstojné rozlúčenie sa s dnes už kultovou partičkou. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá parta v mixu Prison Breaku, Oceans Eleven a Fast and Furious (a opravdu ne kvůli vozidlům). Jednička a dvojka má originální nápad, dobře odladěnou atmosféru a příliš se neakční, hodně se přemýšlí. Bylo jasné, že další díly už to dokáží těžko trumfnout a tudíž se jel klasický pákový efekt. Více akce, více twistů, více emocí, více peněz. Výsledek je přinejlepším průměrný a zachrání to hlavní postavy celé série, které i díky dobře trefeným flashbackům v čase divákovi obvykle přirostou k srdci. Na evropské standardy úctyhodný počin, kde pár věcí funguje skvěle a žádná úplně vyloženě špatně. Snad jen tu akci, by mohli Španěláci odkoukat od kolegů z Hollywoodu a tudíž se něčemu přiučit. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Za mě se rozhodně nejedná o nějakou extra bombu. První dvě série byly fajn, nenudilo to, mělo to spád a dobré momenty, celkem příjemné herecké obsazení. Dějově to sice bylo prakticky o ničem, ale pořád se dělo něco zajímavého, takže v pohodě. Třetí série je pro mě naprosto nepochopitelně jak přes kopírák s tou první, takže jednoznačně krok vedle. Poslední dvě série se spíš už jen táhly, sice se pár chytlavých momentů určitě najde, ale dokoukání celého seriálu jsem si už moc neužíval. 75% ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Eňos ňuňos aneb španělský skvost. Neuvěřitelně návykový, skvěle natočený seriál, který jsem hltal od začátku do konce. Inteligentní dialogy, zvraty ze kterých se tají dech. Všechno naprosto precizně promyšlené, až se tomu nechce věřit...no všechno vlastně taky ne:) A v neposlední řadě perfektně vykreslené postavy, které střídavě máte rádi a nemůžete ani cítit. Od Berlína po Tokio v čele se šarmantním ultrasympaťákem profesorem který tomu všemu velí. Určitě se najde i pár chybiček, které ale s radostí a mávnutím ruky přejdete, protože tady máte nachystanou absolutní bombu. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Netflix má vyloženě čich na nové, neokoukané věci a talentované tvůrce. La casa de papel představuje ultimátní partičku zlodějů, jejich plány se rozhodně nedrží při zemi, když chcete peníze musíte ke zdroji a mít plán, pro všechny případy. Kombinace hostage, heist movie a thrilleru, pravda některé věci nepůsobí scénaristicky úplně košer, ale většinou je dramatická stavba a twisty na jedničku. Z celé té party charakterů, je samozřejmě úchvatný mozek Profesor (Alvaro Morte), ale baví i další, Pedro Alonso jako sebestředný Berlín, který má velice zajímavý žebříček hodnot, a neváhá se věcem postavit čelem. Nejsympatičtější je jasně Ursula Corberó jako Tokio, která vás do příběhu zavede jako první. Nečekejte žádný děj ve stylu, co díl, nebo pár dílů jedna akce. Jde o velice rozsáhlé a komplikované plány, kdy nikdy nevíte, jaká komplikace potká partičku přemisťovačů hodnot. Některé postavy jen základně nahozeny, jiné se rozvijí, scénář má občas vtipné momenty, ale hlavně velmi kvalitní dialogy (španělština je nádherny jazyk smrt tomu, kdo nesleduje v originálním znění), perfektní OST, návykový úvodní song. Tato série je jako droga pořád do vás pumpuje napětí a cliffhanger se vyvrbí neomylně tak, že musíte na další díl, prostě nejde přestat. Zapomeňte, že při tomhle seriálu budete sledovat něco jiného, asi stejné jako byste kočce chtěli vnutit steril granule jako dezert místo šunky... Je otázka, kam nás vezme pátá série, co vlastně tvůrci plánují, protože podle mě by se mělo v nejlepším přestat, zvolený formát námětu nejde přece jen dojit do nekonečna. Přesto musím prohlásit, že jedna z nejdůležitějších sérií této dekády. Zajímavost, vždy když nadávám na remaky, na tenhle seriál jsem přišel díky, tomu, že při tvorbě svého každoročního přehledu asijské kinematografie vidím, že Korejci se chystají adaptovat tuhle sérii, to se asi hodně zasměju výsledku. ()

Galerie (197)

Zajímavosti (79)

  • Na začátku tohoto dílu můžeme slyšet skladbu „Friday I'm in Love“ od zpěvačky Phoebe Bridgers z roku 2018. Tato píseň je coververzí od britské hudební kapely The Cure. (Trajektt)
  • Ústrednú pieseň seriálu "My Life Is Going On" od interpretky Cecilie Krull, hrajúcu počas úvodných titulkov, môžme počuť aj v prevedení Pedra Alonsa (Berlin) počas záverečných titulkov poslednej epizódy tretej série. (Makky)
  • Během všech pěti sérií bylo k oblékání herců použito přes 600 ikonických červených kombinéz. Ve třetí sérii jsou obleky mírně odlišné (jsou více přilnavé, aby zvýraznily tvar těla). Zatímto restylingem stojí značka Diesel, která také uvedla na trh oděvní řadu inspirovanou sérií. (Taninaca)

Související novinky

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama