Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi tristní zpráva o (bývalém?) stavu americké demokracie... Vůbec bych neřekl, že je to projekt protiamerický, naopak, vyléčit neduhy demokracie jde jenom takhle - poukázáním na její selhání. Je neuvěřitelné, že za ten masakr nebyl nikdo z ATF a FBI obviněn a potrestán... Ten příběh má skvělý narativ a je chytře vyprávěný, trochu na pochybách jsem z toho, zda tvůrci až příliš nestraní Davidu Koreshovi, jako by záměrem scénáristů bylo jeho osobu očistit a zlepšit image jeho jména (minimálně záliba v arzenálu automatických zbraní a polygamní manželství s dvanáctiletými holčičkami zůstává silně kontroverzní). Osobně jsem ten příběh četl jako srážku dvou jednoznačně špatných stran, přičemž ta řádově silnější a disponující větší technickou a vojenskou převahou bezdůvodně masakruje tu slabší - a to je proti veškerým zásadám právního státu. Jak říká přímo jedna z postav, konkrétně moderátor texaského rádia, policie by se nikdy neměla zaměňovat s armádou, policie má incidenty neeskalovat, ale naopak deeskalovat, kdežto armáda má za úkol vyvolat co největší ztráty v nepřítelových řadách, přesně jako to dělá FBI tady - tanky, psychoteror, slzný plyn, bezdůvodné decimování osobního majetku, to jsou kroky armády, ne policejní složky. Každopádně tahle šestidílná minisérie je vynikajícím projektem, má mimořádný casting, sešla se v něm celá řada hereckých osobností a vše graduje v předvedených hereckých výkonech... ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Waco obstoji len ako jednostranna obzaloba bezpecnostnych zloziek. Co je vzhladom k faktu, ze na nase institucie by sme mali klast omnoho prisnejsie kriteria nez na vodcov nasich siekt, asi v poriadku. No osobne mi nieje laxny pristup k dostupnym faktom a dramatizujucim skratkam az tak sympaticky. U tragedii tychto rozmerov aspon predstieram elementarnu nestrannost. Pripadne sa vzdam historickej doslovnosti a dielo pojmem ako dramu inspirovanu skutocnostou s pravom na vlastny interpretacny presah. Ako drama strhujuce, ako historicky film hlboko fabulujuce a relativizujuce. Inymi slovami smutne doslovna exploitacia. ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ač mi tato minisérie přijde zaměřená proti ATF a FBI a spíše obhajuje Davidiány, bylo velice zajímavé se na to podívat. Můžeme si o tom myslet co chceme, ale pokud někdo nejedná v souladu se zákonem, tak musí počítat s tím, že se něco semele, zvlášť v Americe. Jestli byla práce ozbrojených složek opravdu tak špatná, nejsem schopen posoudit, ale viděl jsem několik rozhovorů s agenty ATF a FBI, co tam byli a mám na to svůj názor. Když k tomu přičtu, že seriál je postaven na svědectví jednoho z Davidiánů a jednoho vyjednavače (z týmu 25 vyjednavačů), tak jsem poněkud skeptik. Nicméně to, jak to celé dopadlo padá na hrb Davidovi, nikomu jinému. Náboženský fanatismus je prostě zlo, to mi nikdo nevymluví. Ale teď k seriálu. Je natočený opravdu výborně, herci jsou moc fajn a Taylor Kitsch je naprosto dokonalý. Škoda, že hraje tak málo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Působivá rekonstrukce skutečných událostí snažící se o vyváženost, přičemž jako padouši z toho překvapivě nevycházejí sektáři, ale vládní bezpečnostní složky, které jdou do akce z pochybných důvodů a dopustí se řady těžkých přehmatů, manipulací a šikanování. Skutečnými hrdiny v konfliktu a fascinujícím vleklém vyjednávání pak nejsou velitelé obou stran, ale do značné míry bezmocné hlasy rozumu pod nimi. Herecky nejvděčnější roli vůdce sekty ustál Kitsch obsazený proti svému dosavadnímu typu hezounů, Shannon hrající hlavního vyjednavače FBI ho ale svým charizmatem kdykoliv strčí do kapsy, stejně tak Culkinovi stačí málo, aby si diváka získal. Ženské figury na téhle šachovnici pak nemají téměř žádný význam. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jako celek hodnotím jako skvělou záležitost s výbornými hereckými výkony. Měl jsem obrovskou výhodu v tom, že jsem byl naprosto nestranný, nehrozilo mi, že bych některé ze stran držel palce, protože jestli nemám někoho v oblibě, tak jako represivní složky Velkého demokratického bratra, jsou to náboženští fanatici jakéhokoliv vyznání. Přestože se tvůrci snažili přiblížit celou událost z pohledu obou zúčastněných stran, měl jsem pocit, že se k Davidovi Koreshovi přesto postavili poněkud benevolentně, přece jen to nebyl žádný neškodný hipík, ale pěkně vypatlaný zmetek. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • V seriálu je zachycen incident v Ruby Ridge. Ruby Ridge bylo místem jedenáctidenního obléhání poblíž Neapole v Idahu v USA. Začalo 21. srpna 1992, kdy se Randy Weaver, členové jeho nejbližší rodiny a rodinný přítel Kevin Harris bránili maršálům Spojených států (USMS) a záchranného týmu FBI (FBI HRT). Vše začalo kvůli tomu, že Weaver nezaplatil poplatky za zbraně. Počáteční setkání mezi šesti americkými maršály a Weaversem vyvrcholilo v přestřelku a smrt maršála Williama Francise Degana (42 let), Weaversova syna Samuela (14 let) a Weaverova psa Strikera. Při následném obléhání Weaverovy chaty, vedeném FBI, byla Weaverova žena Vicki (43 let) zabita ostřelovačem FBI. Všechny oběti zemřely v prvních dvou dnech operace. Konec obléhání byl nakonec vyřešen civilními vyjednavači. Přeživší členové rodiny Weaverových obdrželi v roce 1995 odškodné 3,1 milionů amerických dolarů za smrt Vicki Weaverové a Samuela Weavera. Kevin Harris přijal v roce 2000 odškodné 380 tisíc dolarů. (Rollo_Tomasi)
  • V 15. minutě, když se David Koresh (Taylor Kitsch) a David Thibodeau (Rory Culkin) poprvé setkají v baru, zahrají na pódiu píseň „My Sharona“ od americké rockové kapely The Knack, která vyšla v roce 1979 jako jejich debutový singl. (Trajektt)
  • Osm přeživších Davidiánů bylo odsouzeno na základě obvinění z dobrovolného zabití a použití střelných zbraní při spáchání trestného činu. Do roku 2007 byli všichni z vězení propuštěni. David Thibodeau (Rory Culkin) spolu s několika dalšími přeživšími dospělými nebyl odsouzen k trestu odnětí svobody. (Nick321)

Reklama

Reklama