Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi tristní zpráva o (bývalém?) stavu americké demokracie... Vůbec bych neřekl, že je to projekt protiamerický, naopak, vyléčit neduhy demokracie jde jenom takhle - poukázáním na její selhání. Je neuvěřitelné, že za ten masakr nebyl nikdo z ATF a FBI obviněn a potrestán... Ten příběh má skvělý narativ a je chytře vyprávěný, trochu na pochybách jsem z toho, zda tvůrci až příliš nestraní Davidu Koreshovi, jako by záměrem scénáristů bylo jeho osobu očistit a zlepšit image jeho jména (minimálně záliba v arzenálu automatických zbraní a polygamní manželství s dvanáctiletými holčičkami zůstává silně kontroverzní). Osobně jsem ten příběh četl jako srážku dvou jednoznačně špatných stran, přičemž ta řádově silnější a disponující větší technickou a vojenskou převahou bezdůvodně masakruje tu slabší - a to je proti veškerým zásadám právního státu. Jak říká přímo jedna z postav, konkrétně moderátor texaského rádia, policie by se nikdy neměla zaměňovat s armádou, policie má incidenty neeskalovat, ale naopak deeskalovat, kdežto armáda má za úkol vyvolat co největší ztráty v nepřítelových řadách, přesně jako to dělá FBI tady - tanky, psychoteror, slzný plyn, bezdůvodné decimování osobního majetku, to jsou kroky armády, ne policejní složky. Každopádně tahle šestidílná minisérie je vynikajícím projektem, má mimořádný casting, sešla se v něm celá řada hereckých osobností a vše graduje v předvedených hereckých výkonech... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Viděno komplet, poslední dvě epizody ale dokoukány jen s velikým přemáháním po více než třech týdnech od rozkoukaného začátku... Ten je totiž tak strašlivě nudný, ukecaný a nezáživný, že je pak dechberoucí finále skoro až zázrakem biblických rozměrů (sic!). Herci až na výjimky skvělí. Mrkněte se na to a udělejte si názor sami, jako edukativní historie to celkem funguje. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý rozjezd, ale později velmi zdařilé. Dříve jsem příběh o sektě Davidiánů ve Wacu neznal, po seriálu jsem se o ni začal zajímat (což je doufám záměr tvůrců). Bohužel některé okamžiky nejsou úplně přesné a lehce otočené do pozice, v které jako by seriál chtěl křičet "americké policejní/tajné/vojenské složky jsou prostě zlé a špatné". Svět není tak bílý a černý, jak je chvílemi naznačováno. Hlavně mi přišlo, že tvůrci "nadržují" sektě Davidiánů a jejich vůdci, který rozhodně není svatoušek. Druhý úhel pohledu zevnitř sekty je tak pro mě ještě zajímavější než samotný spor vyjednávače s vedoucím úderné jednotky... Jak si někdo dokáže omotat skupinu vzdělaných a inteligentní rodin okolo prstu, využívat je a ovládat, to je pro mě prostě zajímavější. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Myšlienka dňa: “Keď potrebuješ pomoc, zavoláš na políciu. Ale komu zavoláš, keď na teba útočí vlastná armáda?” Z pohľadu celkovej populácie, je (iba!!!) 27% ľudí, schopných samostatného myslenia a rozhodovania. V tejto takmer 1/3, sa však nachádzajú aj takí, ktorí vďaka svojim schopnostiam daru reči, dokážu ovplyvňovať, ba dokonca riadiť životy iných. Presne toto je kľúč k “úspechu” v prípade rôznych, nie len náboženských sékt. Na čele pyramídy stojí jedinec, ktorý zneužíva “jednoduchých”, manipulovateľných ľudí, ktorí budú pre blaho budúcnosti, plniť v prvom rade JEHO sny. Nemyslite si, že ten, čo sa dokáže naučiť zložité texty v latinčine, skončiť právnickú fakultu s červeným diplomom, je automaticky človek, ktorý dokáže vnímať realitu, respektíve posúdiť čo je správne. No a teraz si predstavte, že takáto skupina ľudí, so spoločnými cieľmi, no s osobnými záujmami, vlastní “média”, ba dokonca, zastáva vysoké posty v politických kruhoch, v armáde, či na polícii. Ak bolo všetko tak, ako je to prezentované v tomto seriáli, tak nás všetkých “ochraňuj” pred takouto bandou idiotov, “nekompetentných ľudí na kompetentných miestach”, ktorí sa pre uplatnenie vlastných snov, nezastavia pred ničím. Malá rada na záver: “vyhnite sa sledovaniu večerných aktualít či správ”. Nechápem, ako si vôbec môže niekto myslieť, že je človek počas týchto programov, objektívne “informovaný”. Obzvlášť v prípade posledných týždňov .. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Natočiť kontroverznú udalosť pri texaskom mestečku Waco bola určite veľmi náročná vec z pohľadu objektivity, lebo bezpečnostné zložky pri incidente zlyhávali na celej čiare a taktiež aj sekta Davida Koresha mala riadne maslo na hlave. Podarilo sa, tvorcovia ponúkli vyvážený pohľad na čiernu udalosť a určite k tomu napomohli knižné predlohy vyjednávača Garyho Noesnera a jedného z obyvateľov osudného domu "davidiánov" Davida Thibodeaua. Seriál bez škrupulí pojednáva o manipulácii informácií v médiach či náboženskom fanatizme a otvára mnoho otázok o bezpečnostných zložkách štátu alebo právach jednotlivcov. Profesne je natočený na vysokej úrovni, herecké obsadenie ponúka skvelé zážitky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • V 15. minutě, když se David Koresh (Taylor Kitsch) a David Thibodeau (Rory Culkin) poprvé setkají v baru, zahrají na pódiu píseň „My Sharona“ od americké rockové kapely The Knack, která vyšla v roce 1979 jako jejich debutový singl. (Trajektt)
  • Davidiáni existovali i v době natáčení seriálu. Asi dvanáct následovníků žilo v rozptýlených obytných přívěsech. Říkali si „Branch, The Lord Our Righteousness“ a vedl je bývalý stoupenec Lois Roden, Koreshovy (Taylor Kitsch) předchůdkyně. Stále čekali na konec světa. (Nick321)
  • Zprvu celou akcí řídil úřad ATF, což je úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku a zbraní. Až později se přidala FBI společně s Národní gardou. (Patrik)

Reklama

Reklama