Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jako celek hodnotím jako skvělou záležitost s výbornými hereckými výkony. Měl jsem obrovskou výhodu v tom, že jsem byl naprosto nestranný, nehrozilo mi, že bych některé ze stran držel palce, protože jestli nemám někoho v oblibě, tak jako represivní složky Velkého demokratického bratra, jsou to náboženští fanatici jakéhokoliv vyznání. Přestože se tvůrci snažili přiblížit celou událost z pohledu obou zúčastněných stran, měl jsem pocit, že se k Davidovi Koreshovi přesto postavili poněkud benevolentně, přece jen to nebyl žádný neškodný hipík, ale pěkně vypatlaný zmetek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pošahaní ale neškodní. Chceli si len tak žiť, sami pre seba, nikoho neotravovali, nikomu neubližovali. No nejaká hlúpa hlava to žiaľ videla inak... Dowdleove filmy zvyčajne dýchajú osobitou atmosférou, a to i napriek tomu, že ide v zásade o jednoduchý príbeh, kde nie je veľa možností na odbočky. Nie je tomu inak ani v tomto prípade. Náplň tvorí jedna veľmi nešťastná udalosť, kde na jednej strane stojí fanatická náboženská skupina Davidiánov so svojim mesiášom a na strane druhej ATF a FBI. Vlastne celý miniseriál sa venuje s minimálnymi odbočkami vyjednávaniu medzi oboma stranami. No i napriek tomu ma to hrozne bavilo. K tomuto pocitu už okrem zmienenej vynikajúcej atmosfére, ktorú réžia dokázala navodiť, prispeli aj samotní herci a vlastne celé to prostredie, v ktorom sa tento smutný príbeh odohráva. A kto má rád M. Shannona, tak ten si tu určite príde na svoje, myslím, že ide po hereckej stránke o jeho jeden z najlepších projektov. Navyše posledná časť - Day 51, ma po pocitovej stránke totálne odrovnala. Ďalšia záležitosť, pri ktorej sa vám otvára nožík vo vrecku. Hrozné, smutné a hlavne desivé... Silný nadpriemer. 85/100 ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Po seriálu Narcos tu máme další seriál, který se točí kolem velkého amerického problému. Tentokrát to ale nejsou drogy, nýbrž sekta, kvůli níž přišlo 51 dní trvající obléhání. Těžko říct, která strana je na vině víc, ale samozřejmě za to můžou obě. Na jedné straně tu máme fanatika, který svým lidem nic nedovolí a slibuje jim Boží spásu, ale životy ostatních jsou mu ukradeny. Na druhé straně první máme unáhlené ATF, po kterých to převezme FBI se skvělým vyjednavačem Garym a ne příliš schopnými šéfy. Nejhorší na všem je samozřejmě přístup FBI, kteří odmítají přijmout své chyby a veškeré smrti a problémy hází na druhé. Na seriálu musím hlavně pochválit herecké výkony, všichni své role zvládli opravdu bravurně. 85% ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Jako vymyšlený seriál by to bylo hodně zajímavé, ale jelikož to má být vykreslení skutečné události, tak to už je trochu problém. Koresh je tam Tayleorem Kitschem ztvárněn v podstatě jako sympaťák, který má své svaté poslání, z kterého nemůže uhnout. A v té stejné logice není žádná oběť dost velká, všechno jsou jen zkoušky a testy víry. Svými věrnými sice manipuluje, ale jen tak zlehka, neškodně až téměř laskavě; nijak je tam nedrží. Kdyby opravdu chtěli, odejít můžou kdykoliv. Ale takhle to zcela jistě ve skutečnosti nebylo (informace z vnitřku sekty čerpají hlavně z knižní předlohy Davida Thibodeaua, čerstvého Davidiána, který jako jeden z mála celou tragédii přežil - a který má ve scénáři navíc roli naprostého superklaďase - takže na jeho objektivitu se můžeme spoléhat jen těžko). Ale že to FBI pěkně zpackala, o tom tedy žádná. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka hereckých výkonov a celkového spracovania, výborná záležitosť. Otázkou zostáva, či sa vydarila snaha o vyváženosť. Z laického pohľadu sú niektorí velitelia ATF a FBI vykreslení až príliš ako debili a naopak vnútri Koresh a jeho prisluhovači ako nevinné obete. Pritom to boli naozaj ľudia, ktorí súložili s malými dievčatami a mali plné pivnice búchačiek. Dobové videá s Koreshovými prejavmi a kázňami poukazujú na poriadne vyšinutého "white trash" fanatika. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Osm přeživších Davidiánů bylo odsouzeno na základě obvinění z dobrovolného zabití a použití střelných zbraní při spáchání trestného činu. Do roku 2007 byli všichni z vězení propuštěni. David Thibodeau (Rory Culkin) spolu s několika dalšími přeživšími dospělými nebyl odsouzen k trestu odnětí svobody. (Nick321)
  • I když tvůrci hry přímou spojitost z praktických právních důvodů popírají, hlavní antagonista počítačové hry „Far Cry 5“ jménem Joseph Seed se nápadně svým zevnějškem i proroctvím o konci světa podobá Davidu Koreshovi (Taylor Kitsch), vůdci Davidiánů. Stejně tak události ve Waco (původní zatčení se zvrhlo ve střelbu a 51denní obléhání základny) se podobají fiktivním událostem ve „Far Cry 5“ (na začátku hry jdou policisté zatknout vůdce apokalyptické sekty a hráč dostane na výběr, buď odejde a nebo se rozhodne Seeda zatknout, čímž se rozpoutá masakr a regionální občanská válka). (Nick321)
  • Slzný plyn, který byl při akci použit, byl CS (chemický název chlorbenzylidenmalodinitril). CS má relativně velký odstup mezi dávkou vyvolávající požadovanou reakci (1 µg/l) a mezi smrtelnou dávkou (1 mg/l). CS-plyn vyvolává silné pálení očí vedoucí k reflexnímu sevření víček, pálení v nose, dráždění sliznice dolních dýchacích cest provázené kašlem, ve vyšších dávkách nebo při delším pobytu v zasaženém prostředí se může vyvinout nebezpečný edém plic. Stejně jako další slzné plyny může být nebezpečný pro astmatiky. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama