Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka hereckých výkonov a celkového spracovania, výborná záležitosť. Otázkou zostáva, či sa vydarila snaha o vyváženosť. Z laického pohľadu sú niektorí velitelia ATF a FBI vykreslení až príliš ako debili a naopak vnútri Koresh a jeho prisluhovači ako nevinné obete. Pritom to boli naozaj ľudia, ktorí súložili s malými dievčatami a mali plné pivnice búchačiek. Dobové videá s Koreshovými prejavmi a kázňami poukazujú na poriadne vyšinutého "white trash" fanatika. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi tristní zpráva o (bývalém?) stavu americké demokracie... Vůbec bych neřekl, že je to projekt protiamerický, naopak, vyléčit neduhy demokracie jde jenom takhle - poukázáním na její selhání. Je neuvěřitelné, že za ten masakr nebyl nikdo z ATF a FBI obviněn a potrestán... Ten příběh má skvělý narativ a je chytře vyprávěný, trochu na pochybách jsem z toho, zda tvůrci až příliš nestraní Davidu Koreshovi, jako by záměrem scénáristů bylo jeho osobu očistit a zlepšit image jeho jména (minimálně záliba v arzenálu automatických zbraní a polygamní manželství s dvanáctiletými holčičkami zůstává silně kontroverzní). Osobně jsem ten příběh četl jako srážku dvou jednoznačně špatných stran, přičemž ta řádově silnější a disponující větší technickou a vojenskou převahou bezdůvodně masakruje tu slabší - a to je proti veškerým zásadám právního státu. Jak říká přímo jedna z postav, konkrétně moderátor texaského rádia, policie by se nikdy neměla zaměňovat s armádou, policie má incidenty neeskalovat, ale naopak deeskalovat, kdežto armáda má za úkol vyvolat co největší ztráty v nepřítelových řadách, přesně jako to dělá FBI tady - tanky, psychoteror, slzný plyn, bezdůvodné decimování osobního majetku, to jsou kroky armády, ne policejní složky. Každopádně tahle šestidílná minisérie je vynikajícím projektem, má mimořádný casting, sešla se v něm celá řada hereckých osobností a vše graduje v předvedených hereckých výkonech... ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie podle skutečných událostí je dechberoucí podívaná, která se na celou situaci dívá z více úhlů. Ačkoli na straně bezpečnostních složek samozřejmě došlo k obrovským pochybením, k takové situaci by nedošlo, nebýt náboženského fanatismu. Koresh byl prostě hajzl, kterému byly životy ostatních ukradené, ale měl moc s nimi manipulovat. V tomhle ohledu je hlavní viník jednoznačný, jsem ovšem ráda, že tvůrci se snažili vykreslit všechny postavy jako chybující lidi a že nic nebylo černobílé. A klidně bych snesla i pár dílů navíc. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená minisérie popisuje kontroverzní konflikt mezi náboženskými fanatiky a FBI. Pro diváka je to příběh plný dezinformací pohledem klíčových osob na obou stranách, tedy vynikajícího Taylora Kitsche i Michaela Shannona. Trochu se tam ovšem motaly i osoby, které to tak zkomplikovaly, až se to kurevsky vymklo z ruky. Plné hodnocení mě donutil dát až závěr, který mně znechutil večer. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Výborné, děsivé, neuvěřitelné, tragické. Jen zběžně jsem věděla do čeho jdu a pokud to jde, doporučuju vědět o ději co nejméně. Díky tomu byl konec tak psychicky zdrcující. Sama jsem musela poslední epizodu několikrát zastavit, protože jsem nemohla pochopit, že sleduju realitu a ne fikci. Tohle z Waco dělá téměř docudrama. Michael Shannon a Taylor Kitsch jsou ve svých rolích brilantní. Hlavně Kitch v roli Koreshe prakticky zmizí a zůstane jen charismatický vůdce "kultu". Waco funguje jako mini ukázka politky USA a jejich mindsetu celkově. Je to tak smutné, až je skoro úsměvné, jak dobře to tahle tragédie vystihuje. Syrová minisérie, která si nebere servítky při zobrazení postupů vlády a naopak humanizuje oběti. Jeden z nejsilnějších TV zážitků tohoto roku. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Agent FBI Mitch Decker (Shea Whigham) nosí neprůstřelnou vestu s nápisem HRT. HRT je zkratka „Hostage Rescue Team“ (Záchranný tým rukojmí). HRT je elitní taktická jednotka FBI, která byla založena v roce 1982. Vznik HRT byl inspirován armádní elitní jednotkou Delta Force. HRT zasahovala v USA proti militantním skupinám, teroristům a nebezpečným zločincům. Jednotka HRT byla úspěšně nasazena ve více než dvou stech případů na území USA i v zahraničí (např. v Afghánistánu a Iráku). (Rollo_Tomasi)
  • Během 51 dnů dlouhého obležení Waco bylo uskutečněno celkem 754 telefonních hovorů mezi vyjednavači z FBI a Davidiány. (Rollo_Tomasi)
  • Osm přeživších Davidiánů bylo odsouzeno na základě obvinění z dobrovolného zabití a použití střelných zbraní při spáchání trestného činu. Do roku 2007 byli všichni z vězení propuštěni. David Thibodeau (Rory Culkin) spolu s několika dalšími přeživšími dospělými nebyl odsouzen k trestu odnětí svobody. (Nick321)

Reklama

Reklama