Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 2

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (237)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Norové, jako každý jiný národ těžce zkoušený ve druhý světový válce má jistě nárok na své hrdiny. O tom žádná a to jim nikdo nebere. Ale pokud se někdo rozhodne nějakého hrdinu zfilmovat, měl by také kouknout jaký píšeme rok a netočit to, jako v padesátých letech, jako vyloženě propagandu. Neskutečně krásná, divoká, syrová je zde ztvárněna příroda, také, jak jinak. Pro mě je kámen úrazu a s čím mám problém, že některým věcem prostě nevěřím. Hlavně si myslím, že všichni, kdo mu pomáhali si zaslouží minimálně stejný obdiv, protože riskovali životy svých nejbližších. Nesmrtelnost hlavního hrdiny, ale hlavně závěr se sobíkem-pejskem mi už přijde vyloženě přestřelený, ale i tak jsem měl hezký filmový zážitek. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdrsnějších survivalů, jaké jsem zatím viděl. Je na tom docela vidět, že je to evropský film. Možná to mohlo být o něco kratší. Po nepovedeném výsadku v Norsku se Jan Baalsrud vydává na nekonečný útěk před Nacisty. Po cestě mu pomáhají místní lidé i za cenu vlastního života. Nemá to vůbec jednoduché a musí po cestě překonat spoustu překážek. Některé momenty jsou dost silné. Ve filmu není moc akce. Hlavně bych chtěl vyzdvihnout skvělý výkon Jonathana Rhys Meyerse jako nacistického velitele. Jon ani přes své strasti neztrácel smysl pro humor. "Je to tu lepší než v hotelu Savoy." ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Meresjev nebyl jediný tvrďák druhé světové. I Norové mají svého "opravdového člověka". Jeho anabáze do Švédska je ukázkou toho, co člověk dokáže vydržet. Zároveň samozřejmě i velkou poctou místním odbojářům. Nám Čechům se na takovou věc dívá poněkud empatičtěji skrze naší vlastní historickou zkušenost, jelikož náš odboj zaznamenal nepopiratelně největší úspěch proti nacistům zabitím Heydricha. Známe jaký teror dokáží nacisté rozpoutat, když za něčím jdou. Film je řemeslně zvládnutý a přes dlouhou stopáž nenudí. Závěrečný přechod hranice je zdařilou akcí. 80% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The 12th Man" je podľa mňa vynikajúco natočený, skvele zahraný a veľmi dobre napísaný film. Nemôžem povedať, že by všetko zvládol na jednotku a možno je tu pár momentiek, ktoré mohli byť trošku dotiahnuté, no k tomu sa dostaneme. V prvom rade pochválim výkon Thomasa Gullestada, ktorý počas natáčania skutočne prešiel poriadnou premenou a dal teda poriadny výkon. Klobúk dole. Rovnako si myslím, že jeho postava je dostatočne zaujímavá a človek mu fandí. Z toho ale trošku plynie aj jeden problém s filmom. Úvodná scénka nám v podstate vyklopí všetko. A tým pádom napriek všetkému napätiu, ktoré film buduje, napriek všetkému naokolo sme si veľmi dobre vedomí jednej podstatnej veci. Všetko to určite prežije. Napriek tomu, že miestami som už neveril, že to tak bude, tak predsa len to prežije. A vieme to, lebo sa objaví hneď v prvej scénke ako ten čo prežil. Keby to tam nebolo, napätie by bolo oveľa väčšie a mohlo to fungovať lepšie. Takisto si myslím, že niektoré scénky boli spracované vyslovene len pre film, no nemám pocit, že by to nejako spomaľovali alebo pôsobili nedôveryhodne. Aj keď boli trošku vyumelkované, pôsobili minimálne úprimne a funkčne. A tam by som asi skončil aj s mojimi mínusmi. Ostatné je zvládnuté skvele. Postavy sú dobre spracované a sú zaujímavé. Vizuálne sa človek pri tomto filme aj trošku ochladí keď je už vonku stále nad 30°C. A okrem toho je skvele vidieť ochotu ľudí pomôcť. A tí sú skutočne aj hrdinami filmu, nakoľko riskovali všetko, aby zachránili Janovi život. Osobne film odporúčam pozrieť. A ak je vám teplo, tak o to viac. Určite sa pri pohľade na sneh a polárnu žiaru schladíte. Hodnotenie: A- ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Film začíná slovy: "Nejneuvěřitelnější na tom je, že se to skutečně stalo". Přesně tak jsem to cítila i já. Byly tam situace, kdy jsem nevěřila, že je něco takového možné přežít a přece se to opravdu stalo. Nevím do jaké míry to bylo trochu přikreslené, ale i kdyby jen zlomek byl pravdou, tak to byla síla. Thomas Gullestad hrál tak přesvědčivě, že to na mě blikalo téměř dokumentárně. Nedovedu si představit jak probíhalo samotné natáčení, protože ta zima byla podle mě skutečná. Snad jen chvílemi jsem zaváhala a byla jsem přesvědčená, že sníh musí být v některých momentech umělý. Jako skutečnou osobnost v dějinách Norska, Jana Baalsruda obdivuji. S takovou zarputilostí jakou on bojoval o svůj život je opravdu až zázračný. Se stejnou zarputilostí o jeho život usiloval gestapák, kterého hrál Jonathan Rhys Meyers a mohu napsat, že byl také grandiózní. Suma sumárum to byl nervák od začátku po poslední klapku. Byly chvíle, kdy jsem musela zavírat oči a nebo jsem měla husinu po celém těle a to se u filmu cení ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Ako skladateľ bol kontaktovaný aj James Horner, krátko na to však zomrel pri leteckom nešťastí. (Astonko)
  • Thomas Gullestad si při natáčení způsobil omrzliny na rukou, když musel být ve sněhu bez rukavic v téměř -30°C. (Punisher)
  • Zbraně pužité ve filmu byly samopaly MP-40, pušky Mauser K98 a kulomet MG-38. Letadlo, které útočilo na Jana (Thomas Gullestad), bylo Junkers 88. Jan (Thomas Gullestad) použivá pistoli Colt 1911. (K98)

Reklama

Reklama