Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 2

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (237)

Flego 

všechny recenze uživatele

Oslavná óda na statočnosť a hrdinstvo nórskeho ľudu v boji proti fašizmu. Film treba precítiť, treba sa ponoriť do neuveriteľného dobrodružstva dvanásteho muža, ktorý sa snaží aj pomocou domorodých horalov zachrániť pred gestapáckym fanatikom a potom sa tento silne motivačný príbeh dostane pod kožu. Hlbokému zážitku pomáha aj perfektná kamera a hudba. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Už keď Di Caprio v Revenantovi, doškriabaný a doráňaný od medveďa plával v osemdesiatkilovom kožuchu medzi kryhami ľadu sa mi to zdalo byť neskutočné. Podobne to bolo aj v tomto filme .. Božinku koľko zimy vlhka ľadu mokra gangrény na nohách ten nebožiak prežil .. Jednoducho je to taký "norsky"Polevoj . Hrdina čo sa nevzdal a všetko prekonal. Ale bolo to pozerateľné. :) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ugh ! Tak to zase bylo něco. Severské filmy jsou prosluslé svými mrazivými thrillery a detektivkami, ale my válečníci víme, že umí točit setsakradobré válečné kousky (samozřejmě stejně mrazivé! :-). Nejeden z nich hravě strčí do kapsy nějaký ten americký blocbuster a to se o něm často člověk ani nedozví. Tímto opět děkuji kamarádovi desademu za echo! Jak jsem říkal, Norové umí. Přesvědčili o tom už např v seriálu z roku 2015 Kampen om tungtvannet, nebo v další skvělé věci z roku 2012 Into the White. Všechno jsou to hvězdně hodnocené záležitosti a tak jsem rovnou čekal něco mimořádného. Za války se cvičil ve Skotsku pod taktovkou instruktorů commandos nejeden výsadek. To se týkalo i nás a naši kluci ze všech těch výsadků s názvy rozličných prvků byli cvičeni také tam. Odtud se speciálně vycvičení muži rozesílali po celé okupované Evropě, nejčastěji do svých zemí. U Norů tomu nebylo jinak. Tohle je příběh jednoho takového výsadku. V případě neúspěchu (ale vlastně i úspěchu) byla jediná úniková cesta do ,,neutrálního'' Švédska odkud už pak nebylo až tak složité své muže dostat zpět do Anglie. K hranicím Švédska tak spěchal nejeden odbojář, člen sabotážní skupiny či sestřelený letec... U záškodnických výsadků však hrozilo, že když vás chytí, budete popraveni. Hitler šílel z úspěchů SAS a commandos a nařídil každého kdo bude chycen a nebude v uniformě aby ač voják byl navzdory Ženevské úmluvě zastřelen. Mělo to být pro výstrahu ostatním, že s nimi nebude nakládáno jako s klasickými zajatci. Bohužel k tomu bylo často přistupováno i když vojáci na sobě měli speciální commandos obleky a je evidentní jako paniku Němci z těchto záškodnickcýh operací měli. V roli esesáka se nám tu objevil Jindra Tudor :-) Jonathan Rhys Meyers a já jsem byl moc rád, že filmaři ustoupili od zažitého klišé, že esesácký velitel musí být modroký bloďák. Stejně tak potěšila svastika na ocase JU88. Prostě tohle byl válečný film se vším všudy a nemohu jinak než dát za 5 hvězd ! * * * * * ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som od toho viac ako Utečenca situovaného do obdobia druhej svetovej. Celý film jeden hnusný nácek v podaní Íra Jonathan Rhys Meyersa naháňa Norského nanuka, ktorý ako napísal verbal toho vydrží až príliš, aby to bolo dramaturgicky uveriteľné bez ohľadu na to, že to je natočené podľa skutočne skutočnej skutočnosti. Naviac po hodine to už začne byť strašne monotónne. Plazenie, strihanie prstov, ďalšie plazenie a strihanie a nakoniec cieľ a medaila cti a kopa ďalších ocenení. Tomu nanuku sa ani príliš fandiť nedá, keďže po hereckej stránke okrem toho, že mu je kurevská zima, nemá čo hrať. No a Jonathan Rhys Meyers je len priemerne diabolský nácek, takže jeden jeho neúspešný pokus za druhým dostať nanuka vyvolá len priemerné uspokojenie u diváka. Celkovo to je mierne nadpriemerný film na jedno pozretie. Neviem prečo, ale dostal som chuť na nejaký nanuk. 6/10 . ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tyhle látky, kdy někdo musí něco v nehostinných podmínkách překonat (a je jedno, zda třeba ztroskotá, spadne s ním letadlo nebo prchá před nacisty) a sáhnout si na fyzické i psychické dno, jsou vesměs plné syrových scén, rozmáchlé kamery a výborného hereckého výkonu ústředního „bijce“. Tohle drama z 2. světové války není o moc jiné. Ovšem stejně jako jinde (zároveň) trpí rutinními úkony, opakujícími se překážkami, utahanými scénami i nedostatkem emocí. Za mě pak chybí, že dotyčnému houževnatému hrdinovi nefandím, nebojím se o něj. A beru to „jen“ jako dobře natočenou (místy nudnou) lekci historie. Příběh o vůli přežít a obětavosti jednotlivce i odvaze norského lidu vypráví o členu norského komanda Janu Baalsrudovi, který jako jediný unikne svištícím německým kulkám, musí překonat ledovou pustinu a dorazit do neutrálního Švédska. Dostal jsem zhruba to, co jsem očekával. Solidní tři hvězdy, na čtyři ale nejdu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Thomas Gullestad si při natáčení způsobil omrzliny na rukou, když musel být ve sněhu bez rukavic v téměř -30°C. (Punisher)
  • Thomas Gullestad sa v rámci prípravy na úlohu Jana Baalsruda učil vyzerať pred zrkadlom zmrznuto. Po natáčaní Thomas počas rozhlasového rozhovoru pripustil, že to nebolo potrebné, naozaj mu totiž bolo veľmi chladno. (Astonko)

Reklama

Reklama