Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

venison 

všechny recenze uživatele

Shlédla jsem po dlouhé době a zdá se to tak trošku vyčpělé.. Kniha se mi ,jako jedna z mála Vieweghových, povedla, film mě však nepřesvědčil.. Až na rodinku Královu mě obsazení zklamalo.. Ondřej Pavelka mi přijde unylý a Vilma Cibulková špatně namaskovaná.. Citáty a ironické hlášky vyznívají jaksi křečovitě a do prázdna.. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film, který ale rozhodně mohl být kratší. Na jednu stranu se mi líbí, jak se vztah Oskara a Beáty postupně vyvíjí, oba jsou velmi zajímavé a výborně napsané postavy. Posledních zhruba dvacet minut mi ale přijde celkem odfláknutých, Beáta ptojde asi čtyřmi výraznými změnami, ale protože každá má asi jen dvě minuty na obrazivce, tak jsem si z toho moc neodnesl. Prezentace je velmi zajímavá. Film je obecně natočený moc dobře, ale bylo tam pár rozhodnutí, které mi přišly zvláštní. Přidání citátů do děje bylo určitě zajímavé, citáty, které tématicky splývaly s dějem, byly dobrým doplňkem, myslím si ale, že mohly být lépe zakomponované do prostředí, pouhý text na obrazovce nevypadá zrovna nejlíp. Ostatní aspekty byly fajn, herecké výkony byly dobré a hudba taky ušla. 7/10 ()

Reklama

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že tenhle Viewegh může být tak dobře zfilmován a nebýt Anči Geislerové v hlavní roli, tak jsem se na to natuty nedíval - byla by to škoda. Dobře napsaný, inteligentní scénář je silnou zbraní snímku. Citáty, které se filmem míhají jsou dobře vybrané a nejsou na škodu. Ale nejmocnějším lákadlem je stoprocentně Geislerka, která je opět stoprocentní a navíc sexy jako nikdy jindy. Nebyl jsem svědkem zbytečně patetických scén a to je dobře. Romantika je snesitelná i pro muže a citlivé lidi film dojímá. Školní prostředí je rozhodně sympatické a zaručuje Vaši pozornost. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda to bylo tak blbé, že to moje intelektuální stránka nebyla schopna pochytit, anebo to bylo natolik intelektuální, že blbec, jako jsem já, z toho nemůže mít žádný zážitek. Nemělo to hlavu, nemělo to patu, nemělo to logiku, mělo to všechny otravné rekvizity pro film typického novodobého podnikání, hrdinové nesympatičtí. Doteď nevím, o čem to vlastně bylo, co mi to chtělo říct a proč to vůbec vzniklo. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Viewegha mám z dřívějších let poměrně hodně načteného a filmové adaptace jeho knih jsem také viděl téměř všechny. Hned na úvod říkám, že Výchova dívek v Čechách je pro mě jedna z nejhorších. Jde prakticky o neslanou nemasnou autorovu zfilmovanou autobiografii. Mladý učitel, který to ještě nemá v hlavně a ani v kalhotách srovnáno, nedokáže ustát mladé a šikovné studentky. Ta nejšikovnější s ním poté zacvičí. Aňa Geislerová podala skvělý výkon a je jedou z mála věcí ke chválení. Jinak se mi protivil jak příběh, tak hlavní hrdina. Jestli to byla autorská sebereflexe (hádám, že ano), tak bych se s Vieweghem bavit nechtěl. Odpuzovala mě i celková atmosféra snímku. Ony rádoby intelektuální vsuvky a citáty nepovýší příběh nadrženého a nevyskákaného učitele do hlubokomyslného dramatu a žánr komedie je taky mimo. Ale nechci Michala Viewegha zatracovat. Některé z jeho knih se mi líbily a většina filmových adaptací jeho děl je také lepší. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama