Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

dANo 

všechny recenze uživatele

Nie každý Viewegh je skvelý a ešte aj sfilmovateľný... Toto je tiež ten prípad (tak ako aj Účestníci zájezdu), aj keď sa aj v tomto filme nájde zopár dobrých nápadov a scénok, kvôli ktorým sa ho určite oplatí vidieť. Celkovo je to však len priemerná romantická komédia, kde sa vyskytuje zopár dobrých hercov, ale nikto z nich neexceluje... ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film, který ale rozhodně mohl být kratší. Na jednu stranu se mi líbí, jak se vztah Oskara a Beáty postupně vyvíjí, oba jsou velmi zajímavé a výborně napsané postavy. Posledních zhruba dvacet minut mi ale přijde celkem odfláknutých, Beáta ptojde asi čtyřmi výraznými změnami, ale protože každá má asi jen dvě minuty na obrazivce, tak jsem si z toho moc neodnesl. Prezentace je velmi zajímavá. Film je obecně natočený moc dobře, ale bylo tam pár rozhodnutí, které mi přišly zvláštní. Přidání citátů do děje bylo určitě zajímavé, citáty, které tématicky splývaly s dějem, byly dobrým doplňkem, myslím si ale, že mohly být lépe zakomponované do prostředí, pouhý text na obrazovce nevypadá zrovna nejlíp. Ostatní aspekty byly fajn, herecké výkony byly dobré a hudba taky ušla. 7/10 ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vieweghovy knihy nemám ráda. Přijde mi, že píše pro znuděné paničky a konzumní tatíky, jejichž celkový rozhled začíná u velikosti push-up podprsenky a končí u cen Gothaje v Tescu. Je to plytké, rádoby dramatické a přitom o ničem. Úplně nejhorší je, když si Viewegh i tvůrci jeho filmů hrají na vášně. To je pak vrchol nevkusu. Hvězdička je za Vilmu Cibulkovou, mou velmi oblíbenou herečku. Přestože nepohrdla takovým brakem. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Viewegh může být rád, že čeští spisovatelé jsou snad ještě horší než čeští filmaři. Jeho předvídatelný blábol omlouvá jen fakt, že mu celou dobu evidentně hučelo v klacku a po vykradení Lolity ho už nic moc dalšího nenapadlo, takže body za originalitu má za nula. Geislerová je jako vždy na přesdržku, takže jediná samice ve filmu je podle očekávání Cibulková. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace Vieweghovi knihy Výchova dívek v čechách mě nechává na pochybách, jestli jde o brilantní příběh či jestli je to brak. Možná však se mi nabízí toto srovnání právě proto, že jde o čistý průměr a toho se tedy budu držet.Pomalý a dost nudný rozjezd filmu nabírá na konci takové tempo, které se mě opravdu zamlouvalo. Jako nejlepší scénu filmu určitě hodnotím závěrečné vystoupení Geislerové v autobuse coby přelétavá rádoby punkerka , poté ochránkyně světa a další a další zaručeně nejlepší životní postoje! CO je ve filmu zvládnuté na 5 hvězdiček je bezpochyby právě Anna Geislerová, která jako jedna z mála českých hereček by v Hollywoodu zapadla jako nic. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama