Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (317)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem se musel smát. A vlastně mě ani moc nezajímá, jestli si tvůrci chtěli dělat srandu z utopických klišé nebo přinést sofistikované sci-fi, které ve východní Evropě nemá obdoby. Zvláště když vím, že B je správná možnost. Ano, je to neskonale hloupoučké a naivní jako desetileté děvčátko v nedělní škole, ale Janákova režie je sympatická tím správným způsobem, že mě u filmu udržela bez problému až do konce. Vojta Dy(c)k si vždycky odehraje svůj standard a u Slovenky Marcinkové není na škodu, když se často svléká. Jo a je to strašně pitomé a plné toho nejlepšího CGI. Protože jej neočekáváte a až po filmu zjistíte, že se skutečný barák nachází v Praze. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Karel Janak sa snazi a snazi a sńazi ... ale prilis u toho vidiet kopirovanie zahranicnych vzorov. Nie ze by to vadilo, ale obavam sa ze Janak rezisersky nedospeje ani na svoju 50 -ku. Zacinal nezavaznymi tinedzerskymi komediami a naraz snaha o pomaly az mysteriozny fryler , a hned dokonca o Umelej inteligencii ? Podla Janaka jo, ale ja myslim, ze scenar je priserny, napisany len na kolene a to este aj hura systemom. Apropo, ceskoslovenske mysteriozne frylery sa tu stale jaxi neudomacnili. Uzivatel Kamil Fila znamy tu ako Tetsuo ma Ramzeszial pravdu to s tou brakovostou : 30 % ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Bublinky, vzdechy, zrychlený tep, ajťákům prasákům sedla na lep.“ Jest ovšem humorné, když zdařilý thriller o umělé inteligenci ve svém komentáři strhá tak prudce inteligentní a oduševnělý jedinec jako je Tetsuo. Nadměrné užívání anabolických steroidů je holt svinstvo, viď, Kamile? Sbohem šedá kůro mozková. Ale strhal to fest. „Tohle by nikdy a za žádných okolností nemohlo nastat,“ říká ten, kdo sám poznal noční šmajchlování s chytrou ledničkou, čili „bílý sex“, proti inteligentní žehličce (pro)hrával šachy a vilný vysavač třetí generace se ho prý pokusil znásilnit hadicí. OKÉNKO AI: [][] Umělou inteligenci dnes už používá každý blbec, ale UD, umělá demence, to je výzva! Až bude Alfi starej plesnivej počítač, s chabrus procesorem a rozleptanými tištěnými spoji a nebude už schopen ve vaně uspokojit slečnu, protože rozštelovanými tryskami bude mířit všude možně, jen ne na knoflíček, a až chudák barák kvůli AI.zheimerovi zapomene i své vlastní jméno, pak smekněte před Omnibusovým vizionářstvím. [][] Jo a Malý našel v lese... houby. Tři velké. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Slibný rozjezd, těšila jsem se, inteligentní dům, který slouží svým obyvatelům, plní jejich přání, zajímavá lokalita i hudební podmaz.. Nejvíc mě to bavilo v okamžicích, kdy jsem tušila nebezpečí, ale nevěděla, odkud přichází, taková ta příjemná atmosféra napětí a strachu z toho, co se bude dít dál.. No, bohužel se dělo a nenaplnilo to očekávání, zejména posledních cca třicet minut.. Nicméně to závěrečné sdělení bylo pozoruhodné, v každém ohledu k zamyšlení, nechci spoilerovat.. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Režisér Karel Janák konečně udělal tlustou čáru za filmy pro puberťáky a natočil snímek s velmi vážným tématem a tím je hrozba umělé inteligence.Andrej(Vojta Dyk) pracuje jako programátor a jeho šéf mu nabídne,aby se s manželkou Zuzanou(Gabriela Marcinková) jako testovací osoby přestěhovaly do domu který je prošpikován kamerami a řízen počítačovým systémem.Nejdříve to vypadá idylicky kdy dům reaguje na přání jako třeba uvaří kávu a pustí hudbu,ale jak je známo z reality tak každý komfort bývá draze vykoupen.Vojta Dyk většinu času pracuje ve firmě takže celý den je pod dohledem jen jeho manželka která pracuje doma jako sochařka.Z neustálého sledování má Zuzana nepříjemný pocit,ale Andrej jí uklidňuje že se to časem poddá.Párkrát se Zuzana setká s nejbližším sousedem který má doma počítače a přes systém jí sleduje.Tento "tajný" ctitel je po čase odhalen.Když se po nějaké době dům vymkne kontrole a začne Zuzaně dělat ze života peklo snaží se jí tento soused pomoci,ale po zásahu elektrickým proudem zahyne u plotu před domem.Film mě zaujal,ale zároveň potvrdil mé obavy z moderních technologií které se stále více rozšiřují.Lidé jsou čím dál víc pohodlnější a čím dál víc volí počítačově řízené projekty za které zaplatí obrovské peníze,ale přitom si neuvědomují,že jedna malá chyba v systému je dokáže převálcovat víc než živelná pohroma. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • V jednom zábere si na počítači možno všimnúť hlásenie "Files has been deleted." Gramaticky správne by však hlásenie malo byť "Files have been deleted." (GTS_PUNK)
  • „Důvěrný nepřítel byl pro mě malý zázrak. Od prvního přečtení scénáře, který je na česko-slovenské poměry velmi odvážný a originální, přes setkání s režisérem, kameramanem a herci, až po samotnou realizaci. Ta sice nebyla vždy jednoduchá, ale po každém natáčecím dni jsem měla pocit, že vzniká něco výjimečného,“ uvedla Gabriela Marcinková. (SONY_)
  • Zbraň použitá ve filmu je odstřelovací puška SVD dragunov. (K98)

Reklama

Reklama