Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se ve filmu povedlo stvořit to, o čem jsem nejvíc v oblasti zfilmování pochyboval - prostředí je perfektní, ohnilé domy ruku v ruce s pochmurnou hudbou vytvářejí slušnou atmosféru Stínadel. Bohužel, herecké obsazení je katastrofa, všichni dětští herci jsou prachbídní a to i přestože je předabovali jiní dětští herci. A k tomu vizáž většiny dětí ala gay modelové, zejména Jindra Hojer jako totálně teplý nácek. Jinak jde ale o jeden ze zajímavějších a zdařilejších filmů "kapitalistické" české kinematografie, tři a půl hvězdičky. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velice špatné zpracování, které postrádá tajemnou atmosféru Stínadel a hlavně vše kazí strojené dialogy, které bijí do uší a nepřesvědčivé tváře nejen Rychlých šípů nebo Bratrstva kočičí pracky, ale i Vontů. Hudba Petra Maláska to totálně sráží dolů a tak snad jen úvodní mluvené slovo Petra Čepka má nějakou tajemnost. Zlaté seriálové provedení Hynka Bočana z 69. roku. Tam bylo vše. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

U všech plantážnikú, Záhada hlavolamu je jeden z najatmosférickejších filmov, aký som kedy videl! Nechápem, že v Čechách nešlo o totálny megahit s desiatimi pokračovaniami a troma prequelmi, veď Foglarova tvorba patrí v ČR k absolútnemu kultu. Mnohé scény dávajú novú hĺbku slovu „mrazivosť“. Hereckí predstavitelia detských rolí sú občas jemne rozpačití, ale inak mi prišli typovo perfektne vybratí. Dospelákov je tu málo, ale o to dokonalejší a strašidelnejší je tajomný Em brutálne obludného Karela Engela. Plno scén je vyložene hororových, najviac zrejme desivé flashbacky, ktoré geniálne podprahovo útočia na divákovu psychiku. Samotný nápad s lietajúcim bicyklom je niečo, čo sa určite malo vystrihnúť a zameniť za niečo, čo nie je trápne (ja viem, že to mal už Foglar), tak okrem toho mám len minimum námietok. Vynikajúca je i nádherná, krásna, geniálna výprava kultových Stínadel. A posledný záber s bežiacimi Rýchlymi šípmi? Úplne boží. Bežia v ústrety novým dobrodružstvám, ďalej dávke temnoty a novým časom, ktoré všetko raz a navždy zmenia. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

No a co, že tento kult má toporný herecký výkony, no a co, že je to jen plácání se do stehen, no a co, že to předloze a původnímu seriálu, nesahá ani pokotníky. Má to atmosféru takovou, až se z toho chce zabíjet 15 letý maniaky. Každá generace by měla mít svojí verzi téhle totální pubertální demagogie pana Foglara. By se vidělo, na jaké místo, byste pasovali tuto verzi. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slovy klasika, nevím věru, co vytknout tomuto filmu dříve. Na prvním místě musím zmínit tragické neherecké výkony všech hlavních představitelů. Foglar si asi nemyslel, že Tleskač je dvanáctileté dítě, ježek v kleci není autentický, scény jsou nudné, příběh velmi silně zkrácen, prostředí Prahy mi nesedí...no prostě velmi bídné zpracování tak silného námětu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama