Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

consuela1 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony mně přiměly napjatě sledovat, kdy nad hlavami Rychlých šípů zahlédnu provázky, na kterých je vodí Matěj Kopecký. Jenže je ze svého ansámblu nejspíše vyřadil, protože neobstály ani v konkurenci proti nim přirozeného a živého Škrholy. Nicméně temná atmosféra, zejména v retrospektivách a všudpřítomné napětí všechno bohatě vyváží a navíc mám pro Jestřábovy příběhy nostalgickou slabost. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Každý kdo seriálu vyčítá způsob mluvy pravděpodobně knihy neviděl ani z rychlíku - je to adaptace věrná, a tak je s tímto třeba počítat. Chvála satanovi že se nepustili do nějakého modernizování, větší peklo si představit nedovedu. Problematičtější než repliky samotné jsou ti co je pronáší, nu herci jsou lemry a zakecat to nejde, ale naštěstí nejsou nijak k nepřežití, a hlavně o ně tolik nejde - hlavní je atmosféra Stínadel, a dobrodružného příběhu v jejich spletitých uličkách. Za to si režisér zaslouží potlesk, netušil jsem že v Olomouci jde najít tolik zajímavých zákoutí, a propojit je vhodným záběrováním do tak působivého celku. Celkově vkusná adaptace... cílící pravděpodobně více na fanoušky, než nezúčastněné. 7/10 ()

Reklama

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Mirek Dušín je své předloze podobný asi tak jako chleba cibuli (připomíná mi spíše původního Mažnáka), Jarka Metelka má knírek, Rychlonožka šílené háro a Jindru někdo odbarvil peroxidem a má pěšinku na špatnou stranu. O trapném Bratrstvu snad ani nemluvě. Ani jeden z nich neumí hrát a všichni mluví děsně strojeně. Původní seriál měl rozhodně větší kouzlo a herci mluvili aspon přirozeně. Na adaptaci Foglara mám vysoké požadavky, nebot jsem na něm, ač jako dívka, vyrostla. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Z fleku bych zde mohl zopakovat komentář ze seriálu Záhada hlavolamu, s tím, že si radši vezmu Foglarovu knihu, a film nechám filmem. Seriál trpěl neúměrným zkracováním důležitých scén oproti těm nedůležitým, ve filmu je zase zkráceno úplně všechno tak, aby se do vlezlo do obvyklé filmové délky. Tudíž se tak nějak počítá, že divák zná předlohu nazpaměť, a je tak hozen "do hluboké vody" hned od začátku. Herecké obsazení bylo tentokrát o chlup lepší, nicméně i tak někteří představitelé Rychlých šípů přeříkávají Foglarovy hlášky, aniž by se do právě filmované scény hodily. Ale i tak se Petru Kotkovi podařilo atmosféru knihy jakžtakž vystihnout, večerní "Stínadla" jsou strašidelná přesně tak akorát. Celkově spíš spokojenost, ale nechme už Rychlé šípy spát na stránkách knih, prosím... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se ve filmu povedlo stvořit to, o čem jsem nejvíc v oblasti zfilmování pochyboval - prostředí je perfektní, ohnilé domy ruku v ruce s pochmurnou hudbou vytvářejí slušnou atmosféru Stínadel. Bohužel, herecké obsazení je katastrofa, všichni dětští herci jsou prachbídní a to i přestože je předabovali jiní dětští herci. A k tomu vizáž většiny dětí ala gay modelové, zejména Jindra Hojer jako totálně teplý nácek. Jinak jde ale o jeden ze zajímavějších a zdařilejších filmů "kapitalistické" české kinematografie, tři a půl hvězdičky. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)

Reklama

Reklama