Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle teda vůbec neni ani zdaleka tak špatný, jak to podle hodnocení vypadá (64%, 2015). Samozřejmě to nejde hodnotit stejnym způsobem jako ten Bočanův seriál (ten měl víc prostoru, byl jinak pojatej atd.), ale atmosféru má ten film skvělou a pro mě to je k seriálu naprosto plnohodnotnou alternativou. Abych pravdu řek, tak co do nějaký tajuplnosti nebo uvěřitelnosti/věrohodnosti toho stínadelskýho prostředí a exteriérů obecně to na mě v mnoha ohledech působilo i atmosféričtejc a silnějc než ten seriál (dost tomu přispívá i ty celkem povedený Maláskovy varhanní hudební motivy) - třeba parádní a mejm dětskejm představám naprosto odpovídající Rozdělovací třída s tramvajema a vstupem do Stínadel se s tou seriálovou verzí vůbec nemůže rovnat. Ta hudba se k tomu taky hodí skvěle, to mě mile překvapilo - jen je na můj vkus občas až moc návodná; i díky ní některý scény působěj až hororově. Jen ti herci, zase ty dětský herci - nijak světoví bohužel fakt nejsou, dost jim ale podle mě ubližujou i špatně psaný dialogy; tohodle zaváhání je každopádně velká škoda. Na druhou stranu ale, pokud porovnám herce ze seriálu (který jsou obecně přijímaný vesměs pozitivně) a z tohodle filmu, tak mezi nima žádnej propastnej rozdíl teda fakt neni. Podobně jako mi v seriálu vadil Mirek, tak tady mě do uší/očí nejvíc bili třeba Jindra a Bohouš - oproti tomu skvělej tady byl Jan Tleskač. Narozdíl od seriálu, kde Bratrstvo kočičí pracky chybělo, tak tady ve filmu se objevuje - na úkor ale Široka, kterej byl zase jen v seriálu. A to mi přijde škoda, protože k atmosféře tajmnejch až děsivejch Stínadel Široko podle mě jednoznačně patří a vynechat ho je až trestuhodný (pokud bych měl vybírat mezi ním a Bratrstvem, jednoznačně bych hlasoval pro Široka). Kažodpádně - podle mě to je skvělá, i když v porovnání se seriálem asi trochu temnější a děsivější záležitost, která si rozhodně nezaslouží bejt takhle zatracovaná a opomíjená. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

64% (ku Štědrému dni létá páně 2007) se mi zdá jaksi málo pro jeden z nejmilovanjších filmů mého dětsví...Petr Kotek výborně vystihl ducha Foglarových komiksů a očividně neřešil, že si tím zároveň hodil pořádný klacek pod nohy. Jak je vidno i ve zdejších komentářích, málokdo dokáže překousnout obrovsky naivní vyznění tohoto filmu, ve kterém jsou hochům vkládány do úst úsměvně škrobené dialogy (stejně působí i sami herci, většinou stojící v pozoru a jasně hledící vpřed jako čerstvě nastoupená vojenská četa) a celý jejich klukovský svět je ostře separován od toho rodičovského. Jistě, kdyby se Mirek Dušín místo za nějakým blbým ježkem v kleci honil za holkama, bylo by to realističtější. Ovšem pro někoho jako jsem já, pro někoho, kdo ve dvanácti hltal foglarovky jako na běžícím páse a dodnes mu ukápne nostalgická slza, když se náhodou v Olomouci zastaví na místech, kde se natáčel tento film, jde o unikátní a velmi atmosferický výlet do světa, který sice není zrovna reálný, zato je plný vysněného a laskavě odvyprávěného dobrodružství. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dneska na mně něco leze a tak jsem si naordinoval klid, kterému žena říká ,,válení na gauči''. A jak tak surfuji programovou nabídkou zaujal mne CS Film a Záhada hlavolamu. Už běželo prvních 5 minut a já koukám, že ono je to barevné! Říkám si, eh.. to jsem to viděl tak dávno, že bylo ještě černobílé TV, nebo to někdo dokoloroval? Navíc jsem zjistil, že jsem k Záhadě hlavolamu, mnou mnohokrát už viděné nenapsal doposud komentář! Kouknu na rok vzniku a 1993! Aha, takže filmy jsou dva!!! Samozřejmě, že mne to zaujalo a o to pozorněji jsem tu novější verzi začal sledovat. A hned jsem věděl, že je to ono. Ne nebylo to tou barvou. Možná být to černobílé, bylo to ještě lepší. Bylo to tím, že se tvůrci sakra snažili přiblížit se komixovému zporacování hrdinů, protože ruku na srdce nebyly to knihy Foglara podle kterých jsem si představoval vzhled hrdinů, ale komixové sešity. Všichni si byli až neskutečně podobní a to nejen RŠ, ale i Bratrstvo kočičí pracky! Bohouš měl přesný nos jako byl v komixech atd... Ale dokonale nevypadaly jen jednotlivé postavy. Celá Stínadla byla úžasná s až hororovou atmosférou a kdo knihy četl, dobře ví, že překročením Rozdělovací třídy se začal bát i on sám jako čtenář. Předpokládal jsem, že se to točilo v Praze, ale Rozdělovací třídu jsem jako Pražák, který své město a hlavně to Staré celkem dobře zná nebyl schopen identifikovat. Až zajímavosti zde na csfd mne řekly, že jsem ani nemohl :-)!. Dnes už asi takovýhle film nikdo nenatočí. A pokud ano, bude stát nemalé peníze. Proč? Jednoduše kvůli kulisám. V roce 1993 jen 4 roky po revoluci byla naše města ještě moc zanedbaná léty neúdržby, nebo jejím zásadním podfinancování. Řadu budov podpírala dřevěná lešení, z většiny opadávala omítka, církevní památky byly zhuntované a často léta neužívané. Ulici damý výmol, záplata, zvlněné dláždění léta nikdo neopravoval. Ideální Stínadla jak z poválečných let. A do těchto kulis šoupli tvůrci varhany Petra Maláska. K tomu tajemná smrt malého geniálního učně Jana Tleskače, tajemný Losna, Vontové... Tenhle film mne přenesl v čase. A ačkoliv jsem celou látku ku své škodě možná až důvěrně znal, hltal jsem každý další nový záběr. Zatímco původní Záhada jen těžko někoho osloví, tenhle film ještě má co říci i mladším generacím. Jeho slabší hodnocení si vysvětluji jen tím, že se o něm neví, případně, že si jej lidé pletou se starším předchůdcem....Ano herci byli trochu křečovití, ale neokoukaní a lepší než jejich předchůdci. 4 bílé kvítky. * * * * ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

"Jaká roura?" Když se ještě psala léta začínající jedničkou, měl jsem mnohem raději tenhle film než Bočanův seriál. Na počátku devadesátých let mě totiž jako prcka šíleně iritovala černobílá kamera a fakt, že si tvůrci v 60. letech dovolili zpronevěřit se předloze a spojit látku ze dvou knih do jednoho seriálu. ("Stínadla se bouří" mám z celé trilogie dodnes rád nejméně, na čemž se podepisuje až přílišná tragičnost knihy.) Dnes se na to dívám trošku jinak, protože v sedmi letech jsem mohl těžko zhodnotit zde tolikrát kritizované herecké výkony a šroubovanost dialogů, i tak se ale na tuhle Záhadu hlavolamu podívám rád a pankáč Štětináč prostě baví. Zároveň mě napadá, jak by asi dopadl pokus natočit znovu celou stínadelskou trilogii, a třeba i při zasazení děje do současnosti. Myslím, že přeměnit Stínadla na romské ghetto by skýtalo zajímavý potenciál. Navíc jsem se nedávno procházel po pevnosti Josefov a tamní dvory jsou jako stvořené pro natáčení. (669.) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat tohle je kus mého dětství a přes pár chybiček nepůjdu s hodnocením níž. Díky podmanivé hudbě je výprava do tajemných Stínadel neuvěřitelně atmosférickou záležitostí, která udrží v napětí po celou dobu stopáže. Pravda obsazení mohlo být výraznější a v něčem se tohle filmové zpracování od toho literárního liší, ale po letech jsem si to připomenul a pořád na mě ten film působí. A schválně kdo z vás narozených v první polovině osmdesátých let na tomhle nevyrůstal? Dobou prověřená kvalita.75% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama