Reklama

Reklama

Rozčarování

(seriál)
  • USA Disenchantment
Trailer 3
USA, (2018–2023), 22 h 59 min (Minutáž: 19–45 min)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(50)

Povinnosti volají, ale princezna radši popíjí. Volnomyšlenkářská Bean rozčílí krále, když spolu se svými démonskými a elfími kumpány napáchá nenapravitelnou spoušť. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (164)

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Řada: **** Asi největší rozčarování budí koncept. Nejde o samostatné příběhy (jako Simpsonovi, kde každá epizoda “končí kde začala” a fungují i osamoceně). Rozčarování je jeden dlouhý příběh. Má sice své epizodní “bloky”, ale seriál je lepší sledovat postupně. Animace sice Groeninga připomíná, ale má mnoho nových prvků. Byly chvíle, kdy bych ho v tom ani nepoznal. Ohledně příběhu. Je potřeba si na něj zvyknout. Díky tomu lineárnímu vyprávění je (řekněme) polovina taková “o ničem”. Zbytek ale obsahuje neskutečně vtipné momenty a morbidní poznámky. Otázka je, zda jsou opravdu tak dobré, nebo jen tak působí v kontrastu se zbytkem. To samé zasazení do fantasy je pro mě tak trochu… vopruz. Za sebe tedy beru tento počin jako Groeningův nejhorší (Futurama, Simpsonovi a pak teprve Rozčarování). To ale neznamená, že je to tragédie. Bez možnosti srovnávat, klidně nadprůměr. 2. Řada: **** Pokračuje kde se minule přestalo. Dozvíme se kdo jsou “dva šmíráci”, nebo kdo je Elfova matka (tak dlouho jsem čekal na někoho se stejným nosem - neklikat pokud to nechcete vědět - až jsem se konečně dočkal :)) a dojde na několik náznaků “něco se děje”, ale děj prostě uhne jinam a ty “drobečky” zaignoruje. Nevím jestli je to mazanost děje (uvidíme jindy) nebo roztržitost. Také mi přijde, že ubylo humoru. 3. Řada: *** Děj opět plynule pokračuje a rozvíjí další příběhy (nástavbu toho co už bylo) a nějak si nejsem jist zda to zapadá (Trøgtown). Plus se přidávají další království (Steamland, ostrov mořských panen). Takže o různorodost je postaráno, nicméně přijde mi, že toho nekorektního humoru ubylo ještě víc… takže jsem se už tolik nenasmál. 4. Řada: *** Další rozvíjení příběhu a jdeme hlouběji. Několik nakousnutých myšlenek z minulých řad se dotáhlo (př. amfory ve zdi, Elfovo narození), ale bohužel dost toho zůstalo rozvrtáno do nesmyslného detailu a necháno jak je (ano, Mat evidentně počítá s pokračováním) + opravdu nepotěšilo zbytečné recyklování postav. 5. Řada: ***** Tohle jsem upřímně nečekal. Naprosto dokonalé a chytré uzavření celého seriálu, rozloučení s doslova každou postavou a hlavně… hlavně MEGA scéna která mě dostala do kolen (až ji uvidíte, poznáte :)). ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu to avizuje černý humor jakože pro dospělé, na druhou skrze hlavní hrdinku cílí zejména na divačky teenagerky, pochopitelně ty složité a okolím nepochopené. A to jde dost proti sobě. Jedno - dvě zasmání na díl je prostě málo. Pohádkový motiv přitom přináší hafó možností k parodování. Roli Bendera přebral malý démon, ale upřímně, chybí tu vypínací hlášky a důležitějšího parametru pro mě není. 60% ()

Reklama

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje začátky s Disenchantment (šílený slovo! nejsem schopná si ho zapamatovat, natož vyslovit) byly velmi rozpačité, protože jsem tam hledala něco, co tam není (nebo mi to prostě má být skryto). A jakmile jsem si to připustila, začala jsem se bavit. Není to žádná pecka, ale po pár dílech jsem se vážně začala těšit, až děti usnou a my si s manželem zase pustíme dva tři díly. Je to oddechové, čekala bych to víc vtipné, ale to je věc vkusu - tím nechci říct, že bych se nebavila a občas nevyprskla smíchy. Vychází mi tu v hodnocení tři hvězdičky, tak je tam nechám. I když přiznávám, že v těch začátcích jsem byla fakt přísná a dvouhvězdičkové hodnocení jen lítali. Možná bych to teď hodnotila kapku jinak. 3,5* ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Zatím to dokoukané nemám, ale je mi jasné, z čeho si tu dělá Groening srandu. Ze současných trendů až přehnaně se propagujících v naší západní společnosti. Silná ženská protagonistka, která je zde nezodpovědná alkoholička. Elf, kterého už nebaví svůj ťuťuňuňu svět a chce prožít dobrodružství na vlastní pěst. Ale neví, jak na to. A pak tu máme osobního démona, který působí dojmem pistolníka ve středním věku a z těch tří asi nejnormálněji. A proto nejvtipněji. Námět středověké fantasy nabízí úchvatný vizuál, ale pokud jde satiru, jde jen o popichování. Přestože odkaz na Lord of The Rings za to opravdu stál. Proto úplně nechápu, proč stopáž a děj přizpůsobit právě tomu žánru, ze kterého si dělá srandu. Kde je ten Groeningův skutečný dravý cynismus, který dokázal brilantně maskovat pod konvenčností? Futurama si s časovou metaforou vyhrála mnohem lépe. A vlastně hlavní trojice jsou recyklovaní Fry, Leela a Bender. Jen s rozdílem jejich přístupu k životu a vztahů mezi sebou. Ovšem Elfo vypadá, že Bartu Simpsonovi ugumovali hlavu, nahradili elfí a nakonec změnili barvu. A tu kontinuitu přes celý seriál u satiry tohoto typu nemohu úplně překousnout, což se projevilo u posledních sérií South Parku (i když se to umírnilo v těch 2 nebo už 3 nejposlednějších), nejdříve dlouhou parodií na Game of Thrones a potom oficiálním vyhlášením války politické korektnosti, což je v dnešní době velmi důležité (myslím hlavně ve smyslu přehnaných lovů na čarodějnice), ale zároveň tím pánové připravili svoje "děťátko" o moment překvapení. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Jsem moc rád, že se Matt Groening vrátil na tv obrazovky. Srovnání s předchozími seriály se samozřejmě nabízí. Se Simpsny to dělat nehodlám - to je u mě nepřekonatelné a hlavně je to žánrem lidem určitě nejblíže. Futurama je už 100% sci-fi a jde úplně jinou cestou, stejně jako nyní fantasy Disenchantment. Futurama se mi moc líbila, ale přesto mi je tento kousek bližší. Svět plný elfů, trpaslíků, obrů nebo čarodějů si mě získá lehce narozdíl od vesmírných stvoření, robotů a meziplanetárního cestování. Moc nerozumím tomu hateu tady. Po 1. sérii hodnotím plným počtem, bavil jsem se, spousta vtipných momentů, hlášek, postaviček, a přece jen i trochu více pro dospělé :-). Smíchy jsem se sice neválel (to jedině u Simpsnů), ale těším se na další série. ()

Galerie (163)

Zajímavosti (40)

  • Psi, hrající poker v pozadí jedné ze scén, je odkaz na malbu s názvem „Friend In Need“ od Cassiuse Marcelluse Claye. (NiWi)
  • Keď Luci a Zog pomocou magickej gule sledujú minulosť, môžeme na moment vidieť časostroj z Futuramy (od r. 1999), konkrétne z epizódy The Late Philip J. Fry (2010). [Zdroj: digitalspy.com] (Fauirien)

Reklama

Reklama