Reklama

Reklama

Rozčarování

(seriál)
  • USA Disenchantment
Trailer 3
USA, (2018–2023), 22 h 59 min (Minutáž: 19–45 min)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(50)

Povinnosti volají, ale princezna radši popíjí. Volnomyšlenkářská Bean rozčílí krále, když spolu se svými démonskými a elfími kumpány napáchá nenapravitelnou spoušť. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (164)

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Řada: **** Asi největší rozčarování budí koncept. Nejde o samostatné příběhy (jako Simpsonovi, kde každá epizoda “končí kde začala” a fungují i osamoceně). Rozčarování je jeden dlouhý příběh. Má sice své epizodní “bloky”, ale seriál je lepší sledovat postupně. Animace sice Groeninga připomíná, ale má mnoho nových prvků. Byly chvíle, kdy bych ho v tom ani nepoznal. Ohledně příběhu. Je potřeba si na něj zvyknout. Díky tomu lineárnímu vyprávění je (řekněme) polovina taková “o ničem”. Zbytek ale obsahuje neskutečně vtipné momenty a morbidní poznámky. Otázka je, zda jsou opravdu tak dobré, nebo jen tak působí v kontrastu se zbytkem. To samé zasazení do fantasy je pro mě tak trochu… vopruz. Za sebe tedy beru tento počin jako Groeningův nejhorší (Futurama, Simpsonovi a pak teprve Rozčarování). To ale neznamená, že je to tragédie. Bez možnosti srovnávat, klidně nadprůměr. 2. Řada: **** Pokračuje kde se minule přestalo. Dozvíme se kdo jsou “dva šmíráci”, nebo kdo je Elfova matka (tak dlouho jsem čekal na někoho se stejným nosem - neklikat pokud to nechcete vědět - až jsem se konečně dočkal :)) a dojde na několik náznaků “něco se děje”, ale děj prostě uhne jinam a ty “drobečky” zaignoruje. Nevím jestli je to mazanost děje (uvidíme jindy) nebo roztržitost. Také mi přijde, že ubylo humoru. 3. Řada: *** Děj opět plynule pokračuje a rozvíjí další příběhy (nástavbu toho co už bylo) a nějak si nejsem jist zda to zapadá (Trøgtown). Plus se přidávají další království (Steamland, ostrov mořských panen). Takže o různorodost je postaráno, nicméně přijde mi, že toho nekorektního humoru ubylo ještě víc… takže jsem se už tolik nenasmál. 4. Řada: *** Další rozvíjení příběhu a jdeme hlouběji. Několik nakousnutých myšlenek z minulých řad se dotáhlo (př. amfory ve zdi, Elfovo narození), ale bohužel dost toho zůstalo rozvrtáno do nesmyslného detailu a necháno jak je (ano, Mat evidentně počítá s pokračováním) + opravdu nepotěšilo zbytečné recyklování postav. 5. Řada: ***** Tohle jsem upřímně nečekal. Naprosto dokonalé a chytré uzavření celého seriálu, rozloučení s doslova každou postavou a hlavně… hlavně MEGA scéna která mě dostala do kolen (až ji uvidíte, poznáte :)). ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu to avizuje černý humor jakože pro dospělé, na druhou skrze hlavní hrdinku cílí zejména na divačky teenagerky, pochopitelně ty složité a okolím nepochopené. A to jde dost proti sobě. Jedno - dvě zasmání na díl je prostě málo. Pohádkový motiv přitom přináší hafó možností k parodování. Roli Bendera přebral malý démon, ale upřímně, chybí tu vypínací hlášky a důležitějšího parametru pro mě není. 60% ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po legendárním seriál Simpsonovi, který jsem v mládí sledoval spoustu let a po výtečné Futuramě, kterou jsem si oblíbil v dospělosti, jsem s chutí zkusil nový pokus Matta Groeninga - Rozčarování. Tentokrát to nebylo nic moc. U první epizody jsem se zasmál asi jen dvakrát. Fantasy prostředí se zdálo být dobrým nápadem, ale je až trestuhodně nevyužité. Postavy jsou povětšinou nesympatické a mezi vtipnými momenty je zbytečně natahovaná vata. Snad aby se dodržela ideální minutáž? Kdyby to bylo o polovinu kratší, bylo by to lepší. Po jednom díle jsem si dokonce uvědomil, že jsem seriál zkoušel už asi před rokem a po pár epizodách jej opustil a ani jsem si to nepamatoval! To samo o sobě je hodně špatnou vizitkou. Nechávám dvě hvězdy a jako doporučení raději Futuramu. ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

Na pět hvězd se Disenchantment dost možná ještě vyškrábe. Po prvním shlédnutí jsou to čtyři a kousek. Groening nezklamal a změna prostředí od Simpsonů a Futuramy mu vyšla na výbornou. Možná chvilku trvá, ne si na nové postavy v čele s Bean, Elfem a Lucim zvyknete, ale když se tak stane, tak Vás budou bavit a to podle mě dostatečně na to, aby se z Disenchantment stala trvalka, ke které se ještě rádi na opakované shlédnutí vrátíte. Dalším velkým kladem je určitě i dějová linka, která se více či méně táhne napříč všemi epizodami a my tak nesledujeme 10x variaci na podobné, ale určitý vývoj, který zejména v posledních třech dílech divák náležitě ocení. Za mě zkrátka spokojenost a s partou s Dreamlandu jsem se rozhodně neviděl naposledy. 8/10 ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

S dalším projektem Matta Groeninga se člověk samozřejmě neubrání srovnání s těmi předchozími. Disenchantment je nejvymakanější, což ale není všechno. Vtip tomu nechybí, spousta jich je podobně filozofických, jako hlavně ve Futuramě. Ale že by seriál člověk pohltil podobně jako ona a Simpsonovi, to úplně ne. ()

Galerie (163)

Zajímavosti (40)

  • Princ Merkimer má zlatou korunu svými symboly nápadně připomínajícími korunu Jugheada Jonese z komiksového předlohy pro seriál Riverdale (od r. 2017). (hansel97)
  • Epizoda nese stejný název jako song od Boba DylanaSubterranean Homesick Blues“. (NiWi)
  • Scéna, kde ve snu Bean nemá pusu, je evidentně odkaz na prvního Matrixe z roku 1999. Zde Nyovi zarostla pusa a také si myslel, že to je sen. Nakonec se tedy ukázalo, že nebyl, ale to je vedlejší. (GejmronCZ)

Reklama

Reklama