Reklama

Reklama

Rozčarování

(seriál)
  • USA Disenchantment
Trailer 2
USA, (2018–2023), 22 h 59 min (Minutáž: 19–45 min)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(50)

Povinnosti volají, ale princezna radši popíjí. Volnomyšlenkářská Bean rozčílí krále, když spolu se svými démonskými a elfími kumpány napáchá nenapravitelnou spoušť. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (164)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Mám rád fantasy, mám ho radši než SciFi. Tak proč mě to baví o tolik méně než Futurama? Po první epizodě nabyté kreativními vtipy, to jde strašně rychle dolů. Největší problém je, že to neví čím to chce být. Neustále to skáče mezi epizodností a uceleným příběhem. Ne, že by to nešlo takto dělat. Ale tady se jim to nedaří. Hlavní linka není natolik silná a epizodní lokace a nápady jsou nevyužity. Nemluvě o nesympatické hlavní hrdince Bean. Je to skoro, jakoby Bender byl hlavní postava. (Bender je super, ale potřebuje mít okolo sebe postavy, které jej krotí, jako hlavní hrdina by taky nefungoval). Přepálená délka epizod tomu nepomáhá. Takže ve výsledku tu máme promrhaný ponteciál, který po pár epizodách 2. série přestávám sledovat. 5-6/10, je to jedno. Nedoporučuji. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Řada: **** Asi největší rozčarování budí koncept. Nejde o samostatné příběhy (jako Simpsonovi, kde každá epizoda “končí kde začala” a fungují i osamoceně). Rozčarování je jeden dlouhý příběh. Má sice své epizodní “bloky”, ale seriál je lepší sledovat postupně. Animace sice Groeninga připomíná, ale má mnoho nových prvků. Byly chvíle, kdy bych ho v tom ani nepoznal. Ohledně příběhu. Je potřeba si na něj zvyknout. Díky tomu lineárnímu vyprávění je (řekněme) polovina taková “o ničem”. Zbytek ale obsahuje neskutečně vtipné momenty a morbidní poznámky. Otázka je, zda jsou opravdu tak dobré, nebo jen tak působí v kontrastu se zbytkem. To samé zasazení do fantasy je pro mě tak trochu… vopruz. Za sebe tedy beru tento počin jako Groeningův nejhorší (Futurama, Simpsonovi a pak teprve Rozčarování). To ale neznamená, že je to tragédie. Bez možnosti srovnávat, klidně nadprůměr. 2. Řada: **** Pokračuje kde se minule přestalo. Dozvíme se kdo jsou “dva šmíráci”, nebo kdo je Elfova matka (tak dlouho jsem čekal na někoho se stejným nosem - neklikat pokud to nechcete vědět - až jsem se konečně dočkal :)) a dojde na několik náznaků “něco se děje”, ale děj prostě uhne jinam a ty “drobečky” zaignoruje. Nevím jestli je to mazanost děje (uvidíme jindy) nebo roztržitost. Také mi přijde, že ubylo humoru. 3. Řada: *** Děj opět plynule pokračuje a rozvíjí další příběhy (nástavbu toho co už bylo) a nějak si nejsem jist zda to zapadá (Trøgtown). Plus se přidávají další království (Steamland, ostrov mořských panen). Takže o různorodost je postaráno, nicméně přijde mi, že toho nekorektního humoru ubylo ještě víc… takže jsem se už tolik nenasmál. 4. Řada: *** Další rozvíjení příběhu a jdeme hlouběji. Několik nakousnutých myšlenek z minulých řad se dotáhlo (př. amfory ve zdi, Elfovo narození), ale bohužel dost toho zůstalo rozvrtáno do nesmyslného detailu a necháno jak je (ano, Mat evidentně počítá s pokračováním) + opravdu nepotěšilo zbytečné recyklování postav. 5. Řada: ***** Tohle jsem upřímně nečekal. Naprosto dokonalé a chytré uzavření celého seriálu, rozloučení s doslova každou postavou a hlavně… hlavně MEGA scéna která mě dostala do kolen (až ji uvidíte, poznáte :)). ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Není to tak kontroverzní, jak jsem čekal, o témata náboženství, středověku či alkoholismu se seriál otírá jen zlehounka. Dokonce se ani přímo neprofiluje jako parodie fantasy, i když referencí je zde dost. Vtipy jsou spíš postaveny na hře slov a jiných očekáváních. Postavy jsou tu prakticky jenom tři, přičemž dvě jsou si svým chováním podobné, ale přesto jsem si oblíbil jak je, tak i ty vedlejší. Ze začátku to vypadalo, že jednotlivé díly na sebe budou navazovat, z čehož jsem měl radost, jelikož by to animák odlišovalo od předešlých Groeningových projektů, ale běžně se přecházely i poměrně zásadní události. Až závěr mi dal naději, že se tomu tak v následující řadě stane. (Netflix) ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

S dalším projektem Matta Groeninga se člověk samozřejmě neubrání srovnání s těmi předchozími. Disenchantment je nejvymakanější, což ale není všechno. Vtip tomu nechybí, spousta jich je podobně filozofických, jako hlavně ve Futuramě. Ale že by seriál člověk pohltil podobně jako ona a Simpsonovi, to úplně ne. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu to avizuje černý humor jakože pro dospělé, na druhou skrze hlavní hrdinku cílí zejména na divačky teenagerky, pochopitelně ty složité a okolím nepochopené. A to jde dost proti sobě. Jedno - dvě zasmání na díl je prostě málo. Pohádkový motiv přitom přináší hafó možností k parodování. Roli Bendera přebral malý démon, ale upřímně, chybí tu vypínací hlášky a důležitějšího parametru pro mě není. 60% ()

Galerie (163)

Zajímavosti (40)

  • Královna Oona mluví v originále zlámanou angličtinou s poměrně silným přízvukem, který působí jako mix přízvuku ruského a německého. (Akrman)
  • V epizodě pronese Zog (John DiMaggio) v čase 19:25 větu: „Bite my shiny metal axe!“ Jde o odkaz na postavu Bendera z Futuramy (od r. 1999), kterého rovněž daboval DiMaggio, a jeho slavnou hlášku „Bite my shiny metal ass“, v češtině „Polib mi můj naleštěnej zadek“. Do české verze Disenchantmentu tato narážka bohužel nepronikla. (Akrman)
  • Název „Misadventure“ nebo-li název lodi „Mis adventura“, jak jí říká Elfo, je vidět už plakátu první série „Misadenture Awaits“. (GejmronCZ)

Reklama

Reklama