Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Skip 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený film. Téma bylo kdysi horké jak vařící brambor a jsem si jistý, že mnoho Američanů, zejména těch na Jihu, bylo zhnuseno a odcházeli z kina, pokud na ten film tedy vůbec šli. Tony Curtis a Sidney Poitier zahráli výborným způsobem dva uprchlé vězně spoutané řetězem. Fešák a Čmoud si dávají pěkně do těla slovně i fyzicky, zároveň ale poznávají "bílý" a "černý" svět v době, kdy byla rasová segregace hluboko zakořeněná v mnoha bílých Američanech. A k tomuto poznání došlo jen díky společnému řetězu a osudu štvanců. Ani po letech neztrácí tento film nic ze své působivosti. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Klasický útěkářský film Stanley Kramera, se dvěma navzájem spoutanými prchajícími trestanci, Curtisem a Poitierem. Na toto schéma později navazovaly další úpěšné filmy jako např. Bratříčku, kde jsi? nebo Uprchlík. (SPOILER:) Scéna za scénou se mi vryla do paměti, namátkou chytání žab, skok do hluboké bahnité jámy a lezení s ní, téměř oběšení u poctivých občanů, bezskrupolózní poslání čenocha do močálu opuštěnou paničkou, nebo podaná ruka při stíhání vlaku. Trailer zde: http://www.kinoteka.cz/online-shlednuti/utek-v-retezech/ ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný film o tom, že na předsudcích prostě vůbec nezáleží, protože lidé mají společné mnohem víc, než mají rozdílného. Rasismus je prostě hloupost, ale očividně to některé lidi drží nad vodou. Tony Curtis a Sidney Poitier nehrají úplně krásné postavy, jsou to zločinci a oba se tak představují, ale stejně se hodně rychle přidáte na jejich stranu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Útek v reťaziach má ľahko zapamätateľný dej. Jeho protirasistickú myšlienku dokázali pochopiť aj socialistickí cenzori takže bol jedným z mála amerických filmov ktoré boli v tej dobe u nás premietané. Aj ja som ho mal v spomienkach zafixovaný ako napínavý útek dvoch väzňov a už som si nespomínal, ako to vlastne skončilo. Vidieť ho po pol storočí bol úplne iný zážitok. Vychvaľované herecké výkony hlavných predstaviteľov (brodenie, bitka), nelogickosti scenára a figúrkovitosť prenasledovateľov mi často dvíhali obočie. Celkovo ma film nechal ľahostajným. Preto aj to znížené pôvodné hodnotenie. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Společenský přesah tohoto filmu je obrovský a v roce 1958 to muselo tnout do živého. Jenže na dnešní dobu je film až moc jednostrunný. Scénář se pečlivě vyhýbá hlubší charakterizaci obou hrdinů a těch pár dialogů mezi nimi nic moc neosvětlí. To, že jsou klaďasové, vyplývá hlavně z toho, že všichni ostatní (mimo šerifa) jsou krvežízniví rasisti. No a ta femme fatale na konci, která sem přišla z béčkových filmů noir, tomu nasazuje korunu. Čekal jsem více zátěžových zkoušek jako řeka, nebo jáma a více pohledů do minulosti obou hrdinů. Takto to moc nepřesahuje hranice záslužné protirasistické agitky. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)
  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama