Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Kdybych žil v době vzniku tohoto snímku, neváhal bych s plným hodnocením. Dnes už je pro mě těžké utřít z něj prach a vnímat ho opět v celé své kráse, ale to hlavní co může film stále nabídnout, je úžasně ztvárněné přátelství vynikajícími herci (můj oblíbenec Sidney Poitier výborný jako vždy). Žádná hluchá místa, bezchybné dialogy a charakter hlavních postav činí z Útěku v řetězech poctivou práci. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Překrásný film o rasových předsudcích, lidských vlastnostech a charakterech v daných situací. Zpočátku mezi bílým "fešákem" Johnym a černochem Cullenem byla nenávist a jediné co je spojovalo byl řetěz a útěk z havarovaného vězeňského vozu. S odstupem času se z nich stanou přátelé na život a na smrt. A v tom je příběh hluboce lidský, nevtíravě jemný a uklidňující a právě v tom je jeho síla. Tony Curtis a Sidney Poitier podali zde snad své nejlepší herecké výkony a Stanley Kramer natočil svůj možná nejlepší film. I když je film kriminálním dramatem, nespatříme v něm akční scény ani brutalitu (ve filmu nezemře jediný člověk). Lidskost a přátelství, které boří rasový mantinel. O tom to je. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Společenský přesah tohoto filmu je obrovský a v roce 1958 to muselo tnout do živého. Jenže na dnešní dobu je film až moc jednostrunný. Scénář se pečlivě vyhýbá hlubší charakterizaci obou hrdinů a těch pár dialogů mezi nimi nic moc neosvětlí. To, že jsou klaďasové, vyplývá hlavně z toho, že všichni ostatní (mimo šerifa) jsou krvežízniví rasisti. No a ta femme fatale na konci, která sem přišla z béčkových filmů noir, tomu nasazuje korunu. Čekal jsem více zátěžových zkoušek jako řeka, nebo jáma a více pohledů do minulosti obou hrdinů. Takto to moc nepřesahuje hranice záslužné protirasistické agitky. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Útěk v řetězech je jedním z těch filmů, který v době svého vzniku tnul do živého, přičemž s odstupem několika desítek let tomu už tak díky bohu není. Někteří by možná nesouhlasili, ale pevně věřím, že situace opravdu není taková, jako v době vzniku Kramerova slavného díla. Curtis a Poitier úspěšně táhnou celý film, který sice chvílemi trochu drhne (především mě mrzí to, že v detailech se scéna přesouvá klasicky do aťasu, namísto toho, aby dala přednost kompaktnosti celkové atmosféry před absolutní kontrolou ateliérové scény), ale Kramerův očekávaný morální apel má stále svoji sílu a úspěšně vede diváka až k samotnému závěru. 7/10 ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Konec je na snímku rozhodně nejlepší. A ne v tom smyslu, že bych se po celou stopáž nudil, ba naopak. Tento 60 let starý černobílý escape/survival film má dodnes co říci, přesto si nemohu pomoci, že se najdou maličkosti, které doba vzniku neomlouvá. S příchodem Cary Williams a toho kluka na pás ztrácí postupně film na důvěryhodnosti, a přestože jsem do té doby autenticitě scénáře jako divák věřil, vzápětí mě přepadl dojem, že přece "Frajer" s Cullenem měli v tu chvíli kurevský štěstí. Jenže naštěstí film trvá ještě nějakou čtvrthodinku, takže to dojem nakonec zpět vytáhne. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Původně si měl roli bílého vězně Johna "Jokera" Jacksona (Tony Curtis) zahrát Robert Mitchum, ale ten údajně odmítl s odůvodněním, že je nevěrohodné, aby k sobě byli připoutání dva vězni jiné rasy. (Epistemolog)
  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)
  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama