Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (450)

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Nebylo by to vůbec špatné - prostředí, kostýmy, poměrně fungující příběh, hudba. Ale nevyšlo to z několika důvodů. Téměř vše se zastavilo někde v půlce. A proboha jak musel vypadat casting, že vybrali pro hlavní ženskou roli zrovna tuhle herečku? Největší chyba filmu, která ho srazila o další třídu níž. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

S politickými aktualizacemi opravdu nemám problém. Ostatně v čertovských pohádkách je to věc běžná a v podstatě zcela žádoucí. Pokud to někomu vadí v téhle pohádce, tak se zjevně prostě jen bojí přiznat evidentní fakt, že král je nahý... Pochválit je třeba výpravu, obsazení, herectví i digitální triky. Roztomilé je zpracování pekla s neúnavně píšícím brkem a čerty-archiváři, stejně jako scén z hospody, s čerty přiopilými a skandujícími po způsobu sportovních fanoušků... Větší problém mám s celkovou rychlostí a obecně s postupy, které známe ze současných animáků. Samozřejmě chápu, že děti odkojené právě jimi asi lze těžko zaujmou čímkoli jiným, ovšem současně je to tak trochu cesta do pekel. Mimo to mi vadí i jakýsi obecný nelad všech scén. Chápu, že se rozpadá chalupa líného krejčího a amatérského zlatokopa, proč ale musí být zaneřáděné i okolí hospody? Proč rychtář chová prase v místnosti v níž bydlí? Aby bylo jasné, jak moc velká "díra" celé to městečko je? Fajn, ale tohle už tu bylo mnohokrát a daleko lépe, naprosto dokonale například v pohádce Tři veteráni. Podobná námitka se týká všech těch "zpěvů". Samozřejmě, že v pohádkách se občas zpívá, například v Lotrandovi a Zubejdě, v tomto případě to ovšem působí poněkud násilně. Poslední výtka se týká čertovských schopností. Lucifer nejprve Bonifácovi vytýká, že nic neumí, že se moc spoléhá na své nespolehlivé vynálezy, dává mu pro všechny případy KPZku aby nakonec sám, zbaven kouzelných předmětů, nebyl schopen se svou situací dělat vůbec nic? Dřevěné rohy a ocas z větví? Fakt? Prostě se nechá trpně popravit? Navzdory úsměvnosti úvah na téma "kam se čert dostane po smrti", je to celé přecejenom "trochu mimo". Stačí srovnat z luciferem z "Čertova švagra" aby bylo jasné, jak moc je to celé překombinované a divné... Celkový dojem: 75% ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála povedenějších českých nových pohádek přidala i špetku politické satiry, ale i v dalších ohledech má celkem solidní scénář. Obsazení je výborné, takže mě bavilo sledovat i většinu vedlejších postav a nakonec vlastně ani ty písničky nevadily. Celé je to i pěkně svižné, takže jsem vánočně přimhouřil oko (70%). ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Pro mě zcela průměrná zálěžitost. Vadily mi tam ty mozekvymejvající písničky, politické narážky a úsměv hlavní hrdinky. Vetchý byl v roli Lucifera dobrý, ale myslím si, že by to mohlo být ještě lepší. Je to pohádka, takže mluvit tu o hlavní zápletce asi nemá úplně smysl. Celkový dojem není úplně špatný, ale ani ne dobrý. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka, u které někoho oslnila Judit (můj typ to tedy opravdu není), jiného ta správná politická angažovanost ("Pyšná princezna" a král Miroslav s jejich budovatelskou propagandou náš vzor), ale dalším se zas třeba nelíbily písničky (to mě kupodivu jo). Děr v logice by se našlo opravdu dost, pojetí pekla a postavy Lucifera mi připadá krajně přiblblé (zvlášť čerti jako bezmocné figurky, obávající se popravy jsou už spíš k pláči), ale jejich herečtí představitelé se mi naopak líbili, stejně jako většina ostatních účinkujících. V současné pohádkové filmové produkci to suma sumárum není žádný zázrak, ale ani propadák. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Najbrt obsadil Ondřeje Vetchého do role Lucifera s odůvodněním, že potřeboval někoho s přirozenou autoritou. Kdo vypadá jako čert, ale zvládne přesvědčivě autoritativní roli jako šéf pekla. (ZHODNOTITEL)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama