Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (941)

H34D 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočený válečný film s tradičně geniální Kubrickovou kamerou, který nenápadně a inteligentně poukazuje na absurdnost války a zabíjení. Ač se zde nedočkáme žádných velkolepých přestřelek, či výbuchů, film dokáže naprosto perfektně vykreslit sílu jedné vystřelené "celoplášťové" střely... Co to dokáže udělat zbraň s lidskou psychikou a co dokáže provést jedna zbloudilý vietnamka celé četě. Jak dokáže být Full Metal Jacket v první části chytlavým a vlastně i zábavným filmem, tak dokáže v závěru působit devastujícím dojmem. 9/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Seržant Hartman je drsňák až na půdu, druhá bojová polovina je drsná jak zákon káže a celé je to nadprůměrné. Film ale jako celek nedrží moc při sobě a rozpadá se na určité scény, byť jsou některé takřka geniální. Byly časy, kdy jsem považoval Olověnou vestu za druhý nejlepší film Stanleyho Kubricka a za jeden z nejlepších filmů z Vietnamu. Mám jej sice stále rád, ovšem kdyby mě někdo zastavil s otázkou, jaké filmy, dotýkající se problematiky Vietnamské války jsou lepší než Olověná vesta, odpověděl bych: Četa, Apokalypsa, Oběti války, Lovec jelenů, Forrest Gump, Návrat domů, Narozen 4. července, First Blood a Hamburger Hill. 70%. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý pohled na vietnamskou válku očima Stanleyho Kubricka. Film se dá rozdělit na dvě linie. První polovina filmu se odehrává ve výcvikovém táboře, ve kterém sledujeme velmi drsný výcvik plného nadávek a šikany. Vincent D'Onofrio coby obětní beránek zahrál perfektně (mimochodem pro svoji roli přibral 30 kg!!!). Výkon instruktora Hartmana mě naprosto ohromil, když pořád jenom řval a ani známka po nějakém zakoktnutí. Druhé linie už se odehrává přímo ve Vietnamu. Bohužel druhá půlka už není tak kvalitní jako první a navíc sem zde postrádal nějakou hlubší myšlenku. Za pochvalu stojí kamera a střih. Dostavály mě scény, kde se Kubrick obešel třeba 30 sekund bez jediného střihu. Exteriéry, ve kterých bylo točeno navíc ukazují, že Vietnam nemusí být vždy jen džungle. Na plný počet to není, ale Kubrick opět dokázal, že to byl mistr režie...... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti - to ovšem musí člověk cvičiště vůbec přežít. Film se dělí na dvě části (výcvik a akce ve Vietnamu), přičemž první mi přišla lepší, především díky neskutečným výkonům Lee Ermeyho (sám bývalý mariňák) a Vincenta D´Onofria. Film byl nominován na Oscara za scénář (Kubrick a další). ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

První třetina je nezapomenutelná, dokonalá, úžasná a neopakovatelná. Výcvikový tábor se sadistickým velitelem, který dokáže deset minut nadávat bez toho, aniž by se opakoval, je skutečně sousto z nejchutnějších. Ovšem, když potom vojáci vyražejí do akce, dochází Kubrickovi šťáva. Jak je v jiných jeho filmech rozvleklost většinou kladem, tady působí opačně. Nicméně je to stále velmi nadprůměrný film s nezapomenutelným úvodem! Až po zhlédnutí Olověné vesty pochopíte, odkud se vzali všichni ti drsní velitelé výcvikových táborů :-) ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • R. Lee Ermey (Hartmann) aj v skutočnom živote vykonával prácu cvičiteľa oddielov námornej jednotky. Režisér Stanley Kubrick mu teda nechal voľnú ruku k improvizácii. Výsledkom boli nezabudnuteľné Hartmannove repliky, často improvizované a vymyslené za pochodu, čo je pri Kubrickových filmoch raritou. (HelenOfTroy)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. června 1987 v Beverly Hills. (Varan)

Reklama

Reklama