Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (940)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Je celkem škoda, že ve druhé půlce tak skvělé tempo, servírované s režisérskou zručností v prvních padesáti minutách, ztrácí dech. Není to žádný fatální rozdíl ani nedostatek, protože film jako celek funguje naprosto bezchybně, ale prostě mi ve vietnamské části něco chybělo. Zatímco při sledování výcviku budoucích "hrdinů" jsem se královsky bavil a trnul očekáváním hrozivého dramatu, které bylo nevyhnutelné, ve druhé části příběhu se chtě nechtě dostavila nuda. A zase tedy: co bylo špatně? Snímek prostě po první hodině mírně ztrácí na zábavnosti, jenže jako ucelený divácký zážitek s poselstvím působí po shlédnutí závěrečných titulků i tak dokonale kompaktně. Vše plynule směřuje k inteligentnímu a vypointovanému konci s obrovským šokujícím ponaučením, pro hlavní postavy se pak jedná o zdrcující zjištění a konečné pochopení zvěrstva zbytečné války. Je to drama, maso, brutalita a vtip v jednom. Full Metal Jacket je nádherná ukázka režisérské vypilovanosti. This is my rifle... ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

První třetina je nezapomenutelná, dokonalá, úžasná a neopakovatelná. Výcvikový tábor se sadistickým velitelem, který dokáže deset minut nadávat bez toho, aniž by se opakoval, je skutečně sousto z nejchutnějších. Ovšem, když potom vojáci vyražejí do akce, dochází Kubrickovi šťáva. Jak je v jiných jeho filmech rozvleklost většinou kladem, tady působí opačně. Nicméně je to stále velmi nadprůměrný film s nezapomenutelným úvodem! Až po zhlédnutí Olověné vesty pochopíte, odkud se vzali všichni ti drsní velitelé výcvikových táborů :-) ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžete dát srdce Ježíšovi, ale vaše prdel patří námořní pěchotě." Před válkou je nutné mozek vyndat z hlavy, lehce ho oprášit a pak začít důkladné vymývání. Seržant Hartman je přeborník v čistících praktikách a dokáže skvěle motivovat své "milované" chlapce. A pro mě není nic zábavnějšího, než když celá jednotka zběsile klikuje a příčina této zábavičky, vojín Pyle, si mezi ufuněnými postavami v klidu konzumuje koblihu. Jenže pár otcovsky zařvaných rad doprovázených předpisově provedenou "dekou" dokáže z kohokoli udělat vražedné monstrum. Jenom to časování se nepovedlo zcela doladit. To nevadí, chyby se stávají a členové bohem milované "věčné" námořní pěchoty se přesouvají do Vietnamu, aby zde mohli pochopit, jak je těžké osvobozovat někoho, kdo osvobozen být nechce. Tuto zkušenost získávají američtí nositelé svobody již mnoho let, ale zachycení "logiky válečného nesmyslu" se asi nikdy nepodařilo brilantnějším způsobem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další geniální počin legendárního Stanleyho Kubricka. Tematicky se opět vrací ke ztrátě lidskosti. Jeho hrdinové v první polovině snímku procházejí tréninkovým drilem, aby v té druhé mohli na vlastní kůži poznat pravé vietnamské peklo. Chybí jen výraznější děj. Filmu ale vedle toho pak vévodí jakýkoli psychický nátlak ze strany nepřetržitě nadávajícího seržanta Hartmana. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Ho Chi Minn is a son of a bitch. Got the blueballs, crabs and the seven-year-itch!“ V první půli seno/sláma instruktor (Ermey), podoben chrlícímu gejzíru, řve jednu invektivu za druhou, aby ze svých hochů udělal zabijácké stroje. Nikoho nepřekvapí, že bečka sádla vojín Pyle efektivně zhodnotí jeho dril jako první.. Private Joker (Modine) při tom všem zkouší udržet chladnou hlavu, ale brzy pozná, že těžko na cvičišti a ještě hůře na bojišti. Jediné mínus jsou poněkud neautentické exteriéry ve druhé půli, ale na těch antiválečný Full Metal Jacket naštěstí nestojí. „Ain´t war hell?“ ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • Režisér Stanley Kubrick byl známý tím, že se obklopoval pouze velmi malým štábem. Když elektrikář angažovaný na přípravu osvětlení scény dokončil svou práci, Kubrick využil příležitosti a poslal ho opravit vedení i do svého vlastního domu. (don corleone)
  • Pro scenérii zničeného města Hue byly využity lokality poblíž Londýna určené demolici, konkrétně plynárna Beckton Gas Works. Ostatně celý film byl realizován v Anglii a natáčení trvalo bezmála rok: od 27. srpna 1985 a 8. srpna 1986. (don corleone)

Reklama

Reklama