Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (937)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Opravdu jeden z nejlepsich valecnejch filmu, ale to by to nebyl Kubrick, kdyby se film nejak neodlisoval. I kdyz se to tyka valky ve Vietnamu, takle jsem dane tema jeste nikdy zpracovane nevidel. Prvni polovina je, jak uz tu zminilo vic lidi, naprosto genialni, 50 minutova smrst buzerace ve vycvikovem tabore je neskutecna jizda a proto uz druha polovina muze pusobit trochu zdlouhave, ale i kdyz je pomalejsi, tak se mi taky hodne libila. Myslim, ze kdyby tu nebyla ta prvni hodinka, nikdo by netvrdil, ze je druha polovina pomala, ale ve srovnani s prvni tomu tak je, protoze vetsi jizdu nez tech 50 minut si nedokazu predstavit. Predci to i Jarhead, kde je buzerace taky slusna. Ono je vic veci, ktere mi tu Jarhead pripominaly, napr. prisaha na zbran. Herci jsou vyborny, hlavne vynikajici vykon instruktora v podani R. Lee Ermeyho a pak taky Vincent D'Onofrio, kterej ze zacatku pusobil jako smesnej chudacek, ale postupne se zmenil tak, az z nej sel strach. Ale ostatni za nima nijak nezaostavaj, Matthew Modine je opravdu Joker a i vsichni ostatni sou super. Film mi taky prisel dost realistickej a i kdyz tu nejsou zadny jatka v dzungli, boju sem si uzil dost. Taky je tu jak je u Kubricka zvykem perfektni hudba. Dalsi Kubrickuv vynikajici film. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film je poskladaný z dvoch častí. Mierová - v ktorej je vystihnutý neskutočný dril pri výcviku vojakov námornej pechoty, ktorý nie je len tak ľahko "preskákať". Druhá časť sa odohráva priamo v boji vo Vietnamskej vojne. Čo je väčšia absurdita : tvrdý a neľudský výcvik, alebo vojenské besnenie, kde sa zabíja i pre radosť ? Stanley Kubrick Vám na to určite neodpovie ! ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

První třetina je nezapomenutelná, dokonalá, úžasná a neopakovatelná. Výcvikový tábor se sadistickým velitelem, který dokáže deset minut nadávat bez toho, aniž by se opakoval, je skutečně sousto z nejchutnějších. Ovšem, když potom vojáci vyražejí do akce, dochází Kubrickovi šťáva. Jak je v jiných jeho filmech rozvleklost většinou kladem, tady působí opačně. Nicméně je to stále velmi nadprůměrný film s nezapomenutelným úvodem! Až po zhlédnutí Olověné vesty pochopíte, odkud se vzali všichni ti drsní velitelé výcvikových táborů :-) ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama, ostatně jak je u puntičkářského Kubricka zvykem. Ukázal nám válku z jiného pohledu .. jak ji neznáme, i když taková zjevně v reálu je .. plná absurdit, náhod a vyšinutých jedinců. Člověk si říká, jestli byl větší magor instruktor Hartman nebo jím (pře)vychovaný Leonard "Gomer Pyle" .. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No podle mě tedy Vesta nijak skvělý film není. Jednak její dramatická výstavba je trochu divná, mezi první částí ve výcviku a druhou ve Vietnamu je příliš násilný a nepřirozený zlom (v takové 9. rotě přechod působí mnohem přirozeněji), navíc kromě (relativně) realistického a kamerově vytříbeného zobrazení války ve filmu postrádám nějakou hlubší myšlenku, důvod, proč ten film vůbec natočit. Co mi chybí nejvíc, jsou asi lidštější charaktery, už na začátku výcviku řada vojáků působí drobně vyšinutě a žádný mě nijak nezaujal. Co zůstává, je samozřejmě kubrickovsky precizní filmařská stránka, boje jsou dynamické, zvuk pořádně duní, kamera snímá ze zajímavých úhlů. Kol a kolem dobře natočený film, který ale v mých očích sráží pro mne nezajímavý obsah. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • V jedné z vystřižených scén vojáci hrají fotbal. Záběr nebyl použit, protože v detailním pohledu bylo viditelné, že jim místo míče posloužila lidská hlava. (don corleone)
  • Kromě názvu filmu a jména režiséra nemá film úvodní titulky. (don corleone)
  • První vzájemný dialog mezi mladými účastníky cvičení se odehrál až v čase 19:47. Předtím se vedla pouze povelová konverzace ze strany instruktora Hartmana (R. Lee Ermey), na níž kadeti-mariňáci zpravidla reagovali „ano, pane“ a „ano“. (Roman.Ticka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno