Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy už byl Stanley Kubrick talentovaný režisér a na svém kontě měl snímky jako "Stezky slávy" nebo "Spartakus" rozhodl se zfilmovat skandální a svým tématem neskutečně odvážný román o lásce staršího muže a nezletilé dívky. Kubrick samozřejmě musel pro filmové zpracování udělat pár kompromisů a to převážně ve věku hlavní hrdinky ale i tak bylo celkové vyznění na svou dobu docela šokující. Oproti nové filmové verzi Adriana Lanea je film o něco delší a celkově dost odlišný a o něco méně otevřený co se týká sexuální provokace. To, že dávám 3* neznamená, že je film průměrný ale to, že byl na mě moc dlouhý a v některých částech dost utahaný. Díky hercům však stojí za vidění a to hlavně díky "chameleonovi" s tváří Petera Sellerse v dobách, kdy ještě nebyl znám jako inspektor Clouseau. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

První pokus o zhlédnutí trval asi 24 minut. Druhý pokus byl úspěšnější. O moc úspěšnější. Po té, co jsem kdysi zhlédl tuhle kokotinu, která snad vzdáleně měla připomínat něco jako film, jsem v sobě dlouhé roky hledal chuť a odhodlání podívat se na stejné téma z dílny mistra Kubricka. Tento film, reskeptive námět, se dnes potýká se zcela zásadním problémem. Hranice toho, co je nějakým způsobem skandální, či pobuřující jsou dnes zcela jinde, než tomu bylo v době vzniku a slávy tohoto filmu. Zdejší relativně vysoké hodnocení mě tedy poměrně překvapuje. Každopádně, k mému velkému a neskrývanému úžasu musím přiznat, že se mi film celkem zamlouval. Kubrick z toho dýchal na každém kroku. Vztah mezi hlavními hrdiny je vykreslen krásně a uvěřitelně. A především poté, co nadržená matka vběhne pod auto, tak se z filmu stane velice zajímavý a dramatický road movie. Peter Sellers byl vynikající. Rovněž chválím velmi pěknou angličtinu, kdy bylo všem luxusně rozumět. Zaráží mě, že se takovému procentu hodnotících líbil ten sračkoidní remake. Já dávám skoro 4 hvězdy a těším se na poslední setkání s Kubrickem. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příběh mi přišel docela nevěrohodný. Ne kvůli tomu, že to spolu táhli, ale spíše kvůli časovým skokům, díky kterým se film šikovně vyhýbá emocionálně nejvypjatějším momentům. Nevíme pak, jak Humbert docílil toho, že s ním měla dobrovolně sex (což ve filmu není vidět, ale předpokládám, že spolu spali) když musela rozdejchat smrt matky. Postava Quiltyho byla taktéž přemrštěná. Přišlo mi komické, že ho Humbert nepoznal. Na druhou stranu je to skvěle zahrané. Proměna Jamese Masona z dokonalého gentlemana v úlisného žárlivého staříka je výborná a Peter Sellers svojí over the top postavu prodává na jedničku. Při taneční scéně je megacool. Hodně mi to připomínalo film Uprostřed Noci, který se taktéž zabývá vztahem starého muže s mladou kostí. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Masonovo zvtárnění Humberta stojí za pozornost. Z počátku mu můžete fandit, v průběhu s ním soucítit a na konci vám z něj bude pravděpodobně zle od žaludku. Shelley Winters při ukřičených scénách mírně přehrává, ovšem, když sledujeme první setkání Lolity s Humbertem na zahradě, z jednoho jejího pohledu pochopíme vše, co se poté odehraje. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7/10] (Anya, Harris-Kubrick, Seven Arts, Transwood) (Čb. /// Produkce: James B. Harris /// Scénář: Vladimir Nabokov podle vlastního románu /// Kamera: Oswald Morris /// Hudba: Bob Harris, Nelson Riddle /// Nominace na Oscara: Vladimir Nabokov (scénář)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • První verze scénáře, kterou vytvořil Vladimir Nabokov, by vydala na přibližně šestihodinový film. Stanley Kubrick literáta poprosil o zkrácenou verzi, přičemž Nabokov přišel s tříhodinovým dílem. Finální verzi má na svědomí sám Kubrick, který ještě přepracoval Nabokovův druhý pokus. (Komiks)
  • Mimo Anglie se natáčelo ve státech USA – New York a Rhode Island. (Varan)

Reklama

Reklama