Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

klerik 

všechny recenze uživatele

Film, ktorému vlastne nie je čo vytknúť. Kubrick známy príbeh podáva "hitchcockovským" spôsobom a mieša lásku, drámu, paranoju... Takmer všetci herci sú fantastickí (ale Sellers skrátka vyčnieva) a film ma aj vďaka skvelej hudbe tak vtiahol, že som vôbec nepostrehol, že má takú dĺžku. Zdá sa, že nech zobral Kubrick do ruky čokoľvek, vedel z toho urobiť zásadné dielo pre kinematografiu... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozdiel medzi mužom a ženou pri prežívaní a ukončení osudovej lásky je podľa mňa hlavným motívom filmu. Muž sa často stáva zúfalou, žiarlivou troskou a žena zostáva hrdou, s ohľadom na zánik vzťahu aj racionálne uvažujúcou osobnosťou - to nie je nič nové. Ak je ale táto myšlienka podaná prostredníctvom kvalitných výkonov hercov, podľa Nabokovovho scenára a pod Kubrickovým režijným vedením o zaujímavý zážitok je postarané. ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Jak už tady někdo napsal - tahle verze je moc usedlá - chtělo to více vystihnout tu posedlost a zvrhlost hlavní postavy (Jeremy Irons ve verzi z roku 97 to dokázal o moc líp). Ani postava Lolity se mi nezdála moc dobře zahraná. Přečtěte si knihu - tenhle film je prostě jen plytká napodobenina... Dost mi taky vadila špatně vybraná a monotónní hudba. Z atmosféry knihy jsou tu jen střípky. Jinak je Kubrick jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. 29.1.2006 - zvyšuju hodnocení na 4* - zas tak špatné to není, při prvním hodnocení jsem se primárně zaměřil na porovnání filmu s knihou... Po druhém shlédnutí sezdávám, že Kubrickova Lolita sama o sobě obstojí. 7/10 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

U Stanleyho Kubricka si divák může být jist, že každý jeho film je zcela jiný. Lolita také patří mezi ty filmy, které nelze způsobem natočení ztotožnit s jakýmkoli jeho filmem. Lolita je snímkem o posedlosti, která naráží na pohrávání si kočky s myší. Lež se kupí za lží a nemilosrdná pravda vyjde najevo až nakonec, a tragédie je nevyhnutelná. V souvislosti s tímto filmem jsem ohromen hereckým výkonem Sue Lyon. Výborný je i Peter Sellers jako Quilty a nelze opomenout Jamese Masona jako posedlého Humberta Humberta. Abych se zase vrátil čím jsem začal. Velikost Kubricka spočívá právě v mnohojakosti jeho tvorby a proto mě baví a mám ho rád. Jen škoda, že se v tomto filmu neodhodlal trochu víc naštvat mravokárce. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když se objevil Peter Sellers, trochu jsem znervózněl. Je totiž v tomhle filmu naprosto smrtelně geniální, každou vteřinu, a já musel pořád myslet na to, jaká je ostuda, že ho teprve teď poprvé vidím v nějakým filmu nedabovanýho. To, jakým způsobem mluvil, jak měnil hlasy a jak se u toho tvářil, chacha, neuvěřitelný. Stávám se jeho velkým fanouškem. Jinak se mi Lolita líbila, i když jsem měl dojem, že málem všechny scény, který mám v knížce nejradši a na který jsem čekal, Kubrick pominul nebo natočil úplně jinak, než bych chtěl. Ale když o tom zpětně přemějšlím, řek bych, že to nevadilo, protože režisér si vybral z knížky jen tolik, kolik se mu hodilo do filmu, aby fungoval tak, jak má. I když z toho vyplynulo, že na konci jsem měl úplně jinej pocit, než po přečtení Nabokovova románu. A proč nedávám pět hvězdiček? Odpověď je v traileru: "Jak mohli natočit Lolitu?!" (prostě to nejde) ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Slavné brýle ve tvaru dvou srdcí má Lolita jen na plakátech. Ve filmu je s nimi vůbec neuvidíme. (Petr23)
  • Společnosti Warner Bros, United Artists a Columbia Pictures odmítly s Kubrickem podepsat smlouvu, protože se obávaly, že nebude povoleno promítat pro mainstreamová kina po celých USA. Až studio Seven Arts se uvolilo k distribuci. (Zetwenka)
  • Sue Lyon (Lolita) byla vybrána kvůli většímu poprsí. Stanley Kubrick byl ale upozorněn americkými cenzory, že by nebylo vhodné, aby sexuálně aktivní 14letou dívku hrála nějaká méně vyvinutá herečka. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno