Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vybrat z Kubrickovy a Lyneovy Lolity to nejlepší a dát to dohromady, bylo by to geniální dílo. Zatímco Lyne zcela ignoruje postavu Quiltyho, v Kubrickově verzi naopak (především díky vynikajícímu Sellersovi) zastiňuje samotného Humberta. Kubrick zase (s ohledem na dobu asi pochopitelně) příliš brzy "uhne" pokaždé, když má mezi Lolitou a Humbertem k něčemu dojít. Nemůžu říct, která verze se mi líbila víc, obě jsou dobré, ale mohly být mnohem lepší. Ale Lolitky byly v obou případech skutečně neodolatelné. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Lolita je filmový skvost, který geniálně, neotřele, svobodně a neotrocky zpracovává skvělou románovou předlohu. Hereckým výkonům nelze prakticky nic vytknout neboť všichni zúčastnění se svých rolí zhostili naprosto neuvěřitelným, velmi přesvědčivým, psychologicky přesným a přitom výrazným a charakteristickým způsobem, který se nebojí určité nadsázky a stylizace. Všudypřítomná oscilace mezi komikou a tragikou je zcela odzbrojující. Nejde zde o nějaké (tak oblíbené) mechanické střídáním komických a tragických scén, ale tragika se s komikou doslova setkávají v téže scéně. Za všechny stačí zmínit například úvodní "vražednou" pasáž. Mám-li připomenout další scény svědčící o hereckém a režijním mistrovství, stačí připomenout půvabnou etudu s rukama při sledování hororu či "postelovou" scénu Humberta s Charlottou (pohled na Lolitinu fotografii při objímání Charlotty, krystalický dvojsmysl při pohledu na zbraň a hovoru o plánech na budoucnost atp.) Kongeniální je i celkové traktování děje. Nejvýrazněji je tento rys patrný už v tom, že je děj popisován "ve smyčce" a film začíná závěrečnou scénou. Přitom nejde o nějakou hříčku či schválnost, ale o velmi účinný a přitom úsporný, hutný a sevřený způsob vyprávění, vynechávající veškeré nadbytečné dějové kličky. Skutečně zde není jediná zbytečná minuta, jediná přebytečná scéna. Zkrátka čistých pět ;o) Zajímavé komentáře: Matty, kinej, Lynn, Altamir, klerik, mustafa, Kusko.t2, Flyer ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Videl som len remake z 97´ ktorý bol skvelým, doslova dráždivým zážitkom z neznámeho, zakázaného. Originál v podobe Kubricka nie je žiadny prepad, príbehovo asi výraznejší zážitok, no druhá forma spracovania mi prišla lepšia, "zábavnejšia", i erotickejšia zároveň. Každopádne, dobrý film .. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Teď, když jsem viděl už i remake Lolity z roku 97 s Ironsem, můžu tvrdit, že Kubrickova Lolita je lepší. Lepší jí dělá nejenom Peter Sellers, kterej ve svejch výstupech opět strhává pozornost na sebe, ale taky podle mě líp rozprostřenej děj, kterej je jako celek pro mě víc zabavnější než už zmíněnej remake. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Strašně bych toužil zhlédnout tu Kubrickovu verzi legendární Lolity, která nemusela ustupovat přehnaně úzkostné iniciativě cenzorů a plně by odrážela Stanleyho obrazovou genialitu. Ovšem i tak, sestřiháno k nepoznání, nabízí toto zpracování Nabokovova mistrovského postmoderního románu tolik filmové krásy, hutné erotické atmosféry, úchvatně stylizovaných záběrů a chytře napsaných dialogů, že nelze ani náznakem mluvit o "slabém" Kubrickovi. Scény, které se zdají býti vleklými a nadbytečnými, jsou ve skutečnosti nesmírně rafinovaně promyšlené a obsahově i atmosféricky dokonale zapadají do unikátní filmové skládačky, která postupně, tu tragicky, tu s nevinným ironickým úšklebkem, odkrývá společensky nepřípustné motivy a která také zcela přirozeně stmeluje několik různých žánrů, kriminálním filmem-noir počínaje a dobrodružnou road-movie konče. Nad vším pak zcela vyčnívají excelentní James Mason, jehož vyčerpávající kreace citově posedlého pedofila je zcela určující pro emocionální stránku filmu, a veledůležitá postava hereckého velikána Petera Sellerse, jehož svérázné řečnické výstupy patří k absolutním vrcholům příběhu. Kubrickova Lolita je ve výsledku spíše velmi komorní odyseou do útrob prapodivného, duševní chorobou rozpolceného charakteru, která nemá takový myšlenkový rozsah jako obsáhlá kniha a nesleduje se vždy úplně jednoduše, ale její uměleckou hodnotu a formální vytříbenost už jí nikdo neodpáře.. 85% ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

Reklama

Reklama