Reklama

Reklama

Epizody(3)

"Tut" odhaluje životní příběh egyptského faraona Tutanchámona (Avan Jogia), jednoho z nejproslulejších vládců v historii lidstva, a jeho nejbližšího rádce (Ben Kingsley). Tento ambiciózní a mimořádně napínavý seriál líčí cestu, po níž Tut kráčí k moci, a jeho zápas o to, aby Egypt dovedl ke slávě, zatímco je obklopen rádci, přáteli a milenkami, kterým nejde o nic jiného, než aby uhájili své vlastní sobecké zájmy. "Tut" otvírá okno do fascinujícího světa plného srdceryvných romancí, tuhých bitev, politických intrik, konspirace, žárlivosti a četných vražd, čímž nám dokazuje, že doba slavného faraona se od našich časů příliš nelišila a že vláda tohoto nejmladšího egyptského panovníka bude navěky vyznívat jako skutečné životní drama. (Film+)

(více)

Recenze (48)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Traduje se, že sledování historických filmů způsobuje odborníkům bolení hlavy. V tom případě by se měli této minisérii velkým obloukem vyhnout, protože by podstupovali vážné zdravotní komplikace. I to málo, co se o Tutanchamonovi a jeho panování ví, dokázali filmaři obrátit naruby. Místo historické podívané vznikla romantická dobrodružná pohádka. Pokud o takovou podívanou stojíte, nemusíte být zklamáni. Po stránce řemesla je to natočené solidně, výsledek vypadá dokonce o něco dráž než proinvestované peníze, což pro producenta takového snímku znamená poloviční vítězství. Osobně mi vadila všudypřítomná naivita a barvotiskovost, vzdal jsem to po zhlédnutí jediného dílu. Nemám rád filmy, kde je důležitější vizáž než jeho obsah. Celkový dojem: 35 %. ()

ludva10 

všechny recenze uživatele

Pokud hledáte historický velkofilm, asi se podívejte po jiném filmu, tady to není takové velkolepé. A za mne je to dobře - není to přehnané, bojové scény pěkně udělané ( ač některé asi zbytečně brutální), herecké výkony slušné, děj celkem zajímavý, hudba pěkná. Co víc si přát. Pro mne příjemné překvapení od filmu, od kterého jsem vlastně nic nečekal. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemné melodrama s historickou příchutí. 1) Díky objevené téměř neporušené hrobce zná egyptologie Tutanchamona asi nejlépe ze všech faraonů. Proto něco víme i o jeho rodičích (byli to sourozenci), manželce (nevlastní sestra), jeho politice (návratu k bohu Amonovi) i třeba o příčině smrti (poranění nohy při lovu nebo pádu z vozu). Tvůrci filmu vyrobili přijatelné kulisy, oblečení i příběh. Až potud je vše v pořádku._____ 2) Jasně neodpovídá vzhled Mitannců, mitannský Tušratta s Tutanchamonem nebojoval, Horemheb jako černoch...abych jmenoval, co mě první napadne. Hlavní vadu vidím v tom, že se tu projevuje běžný problém většiny historických i "historických" děl - osoby přemýšlejí, jednají i mluví jako lidé dneška. Ostatně stejná společnost Muse Entertainment produkovala i quasihistorický tříhvězdičkový seriál Pilíře Země._____ 3) Z pěkných herců si zaslouží jmenovat představitel Tutanchamona, 23letý Kanaďan Avan Tudor Jogia (jeho otec je Ind z Gujarati), 29letý Peter Gadiot (faraónův přítel a učitel boje s mečem z dětství Ka, který se nechal korunovat), 40letý Iddo Goldberg (velitel strážní hlídky Lagus) nebo třeba Alister Toovey (vezírův syn Nahkt). ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jako jo, ono to nemá úplně špatnou výpravu co se exteriérů týče a má to super herce, ale úplně tomu chybí takový ten správný historický vibe. Ten Egypt totiž absolutně nepůsobí jako Egypt. Kulisy vypadají hodně papundeklově, postavy jsou celkem ploché, scénář dost nezáživný a celé je to neúměrně dlouhé. Minimum akce a hromada kecání o ničem. Chybí tomu tempo a dobová hloubka. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se mi to moc líbilo, Bena Kingsleyho žeru v čemkoliv a na Avana Jogiu se tak moc hezky koukalo (i na jeho sestru)! Pak už to ale začalo být nějaké blbé, postavy se chovaly jednou tak, jednou tak, přišlo mi, že tam snad všem z toho vedra hrabe. Výprava samozřejmě fajn a jestli se něco z toho, co bylo v Tutovi ukázáno, zakládá na "pravdě", tak chválím i vzdělávací složku a ráda jsem se přiučila. I když nakonec si pamatuju stejně jen to, že faraon nemůže nikomu věřit a zjevně ani sobě ne... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (14)

  • Vo filme je Tutanchamon (Avan Jogia) plne zdravý, avšak okrem krívania trpel aj chronickou maláriou. Analýza DNA tiež ukazuje, že opakovane trpel najťažším typom malárie. V jeho hrobke bol koriander, korenie, ktoré sa za jeho čias používalo na liečbu horúčky. (Arsenal83)
  • Vo filme sa Tutanchamon (Avan Jogia) stáva čoraz menej nábožensky založeným a viac sa zameriava na to, aby ho ľudia uctievali ako faraóna. V skutočnosti však obnovil tradičné, polyteistické náboženstvo Egypta po tom, čo jeho otec Achnaton (Silas Carson) spôsobil revolúciu v krajine tým, že ju prinútil k monoteizmu a starých bohov uctieval. (Arsenal83)
  • Séria dramatizuje veľkú bitku medzi Egyptom a Mittani pri meste Amurru. V skutočnosti v čase Tutanchamona (Avan Jogia) Amurru bolo už pod kontrolou Chetitov po zbehnutí vládcu Amurru k Chetitom počas vlády jeho otca Achnatona (Silas Carson). (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno