Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Neznam sice filmovy rozpocet, dovolim si vsak tvrdit ,ze i po uhrazeni vsech hereckych pohledavek (a to se jednalo o Herce s velkym "H") a dalsich vydajich se jednalo o nizkorozpoctovy film. Z toho nam vychazi,ze k natoceni zabavy na urovni neni zapotrebi mnoho.Vlastne je, skvelych hercu a dobreho scenare.Dialogy jsou na neuveritelne vysoke urovni. Pozorny divak by se nemel nudit,spise ma problem rozhodnout se zdali se plne soustredit na herecke vykony protagonistu ci na slova a vety vychazejici z jejich ust. Pan Burian neuveritelne ovladal svuj oblicej, co ten umel jenom delat s ocima ci obocim. To musi byt obrovska skola pro vsechny kdo maji zajem venovat se herectvi, sledovat jeho vykon, pohyby jeho tela, rukou , chuzi, neuveritelne. Z cele komedie jenom cisi naprosty profesionalismus tvurcu. Film jsem videl nekolikrat, uplne mi vsak z mysli zmizela zaverecna scena kdy pan Burian mava nam divakum na lyzich jsa tazen popruhy kravou ci volem (odrbonici pres brav at laskave prominou,ale nevim o co se jedna). "Ja jsem Duchacek a ne Faukner...!" ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

JUDr. Primitiv zamilovaný do rozmazlené dcerušky z idiotské rodiny, která nezná své majetkové poměry. Někdejší dojem byl skvělý, neměl jsem si to už pouštět. Burian a jinak nic, to může fungovat u takového filmu, jako je Přednosta stanice, kde je to "nic" důsledné (a kde má král Vlasta navíc skvělého nahrávače v Marvanovi), ne však u filmu stavějícím na obludné červenoknihovničkové úchylnosti. Navíc: skvělé Burianovy skeče jsou nejednou říznuty fousatostí až trapností. Navíc: Burianem se hloupě přeplácává (viz např. finální scénu na lyžích). Navíc: v předvečer Mnichova agitační komedie o starých monarchistických strukturách? To jste upadli, občani, ne? Z původních čtyř hvězdiček mám po čerstvém znovuzhlédnutí chuť ponechat jen dvě, třetí přidávám pro případ, že už tehdy šlo o parodii. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Stará česká klasika postavená na neuveriteľnom hereckom talente Vlasty Buriana. Ide o humor slovný, situačný, ale niekedy stačí aj jeho mimika. V tomto filme na jeho výkon nestačí príbeh JUDr. Fauknera a jeho snahy zachrániť skrachovanú rodinku aristokratov (všetko kvôli láske k Júlii) a ani výkon ostatných hercov. Napriek tomu sa na film dá pozerať x-krát a aj keď len kvôli samotnému Burianovi... "Tohle, to je bůžek? (soška Budhu) To není milostpaní?" a množstvo, veľké množstvo ďalších gagov... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

To je ptáček ten pan Ducháček, pro svého šéfa naprosto nepostradatelný. Se vším si umí dokonale poradit a všechno bezpečně vyřídí. Škoda jen, že se film vyskytuje ve velmi špatné kopii, ale i tak si Vlastu Bariana určitě užijete, hlavně jeho komiku. Ta je nezapomenutelná. Potřebujete nutně sehnat jistý finanční obnos. Nevěšte hlavu. Ducháček to zařídí. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

JUDr. Faukner svou zamilovaností zruinoval sám sebe a jedině loajální vedoucí jeho advokátní kanceláře Jan Damián Ducháček po lehce diktátorské prosbě (Faukner: "Ducháčku! Za půl hodiny bude ten obnos ležet na tomto stole" Ducháček: "A kdo ho tam dá?") může vše zachránit. S řádně prořízlou ústní dutinou hlavního představitele jistě nebude těžké peníze sehnat ("Já jsem vás chtěl moc prosit, jestli byste nám něco na náš parmární účet nedal... Nedal. Že jsem uhod.") ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Zámeček zchudlé rodiny Rispaldiců je Zbraslavský klášter. Jedná se o cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav založený králem Václavem II. nedaleko soutoku řek Vltavy a Berounky. Po zrušení kláštera a přestavbě bývá objekt označován také jako zámek Zbraslav nebo Zbraslavský zámek. (sator)
  • Ve scéně, kdy Ducháček (Vlasta Burian) vysvětluje manželům Rabasovým (Václav Trégl a Marie Blažková) právní následky převzetí peněz ve výši 25 tisíc korun, říká, že je vezme „do úschovy, na 8 dní – ale co na 8 dní, do pátku, protože v pátek nám dá Kalous.“ Když však v jedné z předcházejících scén Ducháček volal právě do firmy Kalous, bylo mu slíbeno zaslání pouhých 10 korun. (Klot)
  • V jednej sekvencii filmu si skočili Ladislav Hemmer (advokát JUDr. Jiří Faukner) a Adina Mandlová (Julie z Rispaldiců) vzájomne do reči, pretože zrejme buď Mandlová povedala niečo navyše, čo nemala, alebo začal Hemmer hovoriť príliš skoro, ale režisér si to buď nevšimol, alebo proste to tak nechal tak. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama