Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (318)

Master19 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti pozdějšího "U pokladny stál" pár věcí chybí. Přehnanost Burianova projevu je někdy až extrémní (např. jeho násilné vpády do důvěrného dialogu jiných dvou lidí jsou až příliš laciné, jakkoliv jsou vtipné), Čeněk Šlégl je až příliš "normální", Ladislav Hemmer nesympatický a o jiskření mezi ním a Adinou nemůže být vůbec řeči. Jinak jde o výbornou, nadčasovou komedii - chcete-li veselohru, která rozhodně nenudí (mou nejoblíbenější postavičkou bude ale vždycky Václav Trégl!). ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie o Janu Ducháčkovi (skvělý Vlasta Burian), který jako ředitel advokátní kaneláře řeší finanční nesnáze významné šlechtické rodiny Rispaldiců. Předvádí tolik elánu, že nejednoho dokáže přesvědčit o opaku, jako šelma se vrhá po své kořisti a hnacím motorem je mu tříměsíční placená dovolená. Další zajímavé postavy: nešťastný dr. Jiří Faukner (Ladislav Hemmer), který nakonec dosáhne svého cíle a smí pojmout za ženu Julii z Rispaldic (Adina Mandlová), protože stejně nemohla pracovat, dále její zhýřilý bratr Ervín (Karel Máj), jejich matka Alžběta z Rispaldic (Milada Gameová), vždy aristokraticky náročná, nemohoucí dědeček Quido Krištalovič (Čeněk Šlégl), bývalý korvetní kapitán, Jan Rabas (Václav Trégl), který touží po rozvodu a bankéř Zamoski (Theodor Pištěk), který se omylem a "pod hrubým nátlakem Ducháčka" přizná k podvodu. Příjemně hravá komedie, která chce bourat společenské a třídní rozdíly. Krásné přání. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

To je ptáček ten pan Ducháček, pro svého šéfa naprosto nepostradatelný. Se vším si umí dokonale poradit a všechno bezpečně vyřídí. Škoda jen, že se film vyskytuje ve velmi špatné kopii, ale i tak si Vlastu Bariana určitě užijete, hlavně jeho komiku. Ta je nezapomenutelná. Potřebujete nutně sehnat jistý finanční obnos. Nevěšte hlavu. Ducháček to zařídí. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ducháček patří do soudku, těch skutečně vtipných Burianovek. Král komiků má opravdu mnoho prostoru a divák je svědkem vynikajcí komediální show. Jeho Ducháček je slizký a roztomilý zároveň. Patří k jeho nejlepším rolím. Za všechny humorné scénky bych vyzdvihl třeba tu kdy se převleče za mrtvého admirála. Protože Burian a převleky, to je magické spojení. Jinak zápletka je trochu zmatená a Mandlová mi lezla děsně na nervy. Naštěstí Hemmer dělá Burianovi solidního nahrávače a je obstojnou náhradou za Marvana, který je zde jenom chvíli na začátku. Postava Čeňka Šlégla je trochu špatně napsaná. Těžko říct, jestli hraje idiota nebo moudrého děděčka. I přes tyto mouchy se u toho dá pobavit. Nejenom díky Burianovi, ale i skvělým dialogům a slavné divadelní předloze. Navíc mi připadaly zajímavé ty retro titulky. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

30. léta československého filmu se vyznačovala tím, že se točily převážně podprůměrná melodramata nebo veselohry. Ty se odehrávaly buď v minulosti na venkově, nebo v tehdejší současnosti ve městě. Všechno to bylo skoro na jedno brdo. Když čas od času nějaký snímek vyčníval nad ostatními a zapsal se do vědomí široké veřejnosti, obvykle v tom měli prsty herci jako Haas, Gollová nebo Burian, kdy tato esa někdejšího stříbrného plátna povýšila daný snímek z šedi na opravdové umění. Nejinak je tomu i v případě filmu Ducháček to zařídí, který takřka celý nese na svých bedrech Vlasta Burian. Na něm to zde opravdu padá a stojí. Už úvod tohoto díla je vskutku netradiční a samotný název snímku je pouze vysloven. Nemám nic proti většině herců, třeba Adina Mandlová odvede dobrou práci snad vždycky a některé hlášky jsou nezapomenutelné, ale celé mi to po nynějším zhlédnutí po spoustě letech přišlo trochu křečovité a nepravděpodobné a v tomto novém světle jsem se rozhodl snížit hodnocení, i když se stále jedná o velmi solidní podívanou. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Zámeček zchudlé rodiny Rispaldiců je Zbraslavský klášter. Jedná se o cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav založený králem Václavem II. nedaleko soutoku řek Vltavy a Berounky. Po zrušení kláštera a přestavbě bývá objekt označován také jako zámek Zbraslav nebo Zbraslavský zámek. (sator)
  • Admirál z Rispaldic je fiktívna osoba, zato nápis pod obrazom je úplne autentický. Tou autentickosťou sa nemyslí ani osoba admirála, ale ani bitku pri Falklandoch, respektíve dátum admirálovho úmrtia. Známe bitky pri Falklandských ostrovov boli dve. Jedna v decembri 1914 medzi Nemeckom a Veľkou Britániou, druhá medzi Britániou a Argentínou na jar r. 1982. Zrejme ale išlo o úplne iné Falklandy, keďže dátum úmrtia je 18.november 1917. Falkland znamená v preklade Sokolia zem, a tak sa mohla volať i len nejaká dedina, skala na pobreží, alebo malý ostrovček prakticky kdekoľvek .V pozadí za admirálom sa nachádza vojnová loď s dymiacimi komínmi, ďalšie loď je v diaľke na horizonte. Z lode vpredu vystupujú dve dvojice diel veľkého kalibru, čo by nasvedčovalo, že sa jedná o bojovú loď, alebo prinajmenšom o ťažký bojový krížnik. Takže nápis každopádne autentický je, údaje, ktoré obsahuje, nie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama