Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební skladatel Pavel Bertl je nenapravitelný hýřil a vášnivý hráč, jeho finanční situace proto vypadá velmi neutěšeně. Takový život těžce nese jeho půvabná choť, která svého rozmařilého mužíčka stále miluje. Přičinlivý právník přesvědčí Pavla, aby dal Heleně svobodu a postará se i o léčku, která má dokázat manželovu nevěru… Důvod k rozvodu je jedna z nejzdařilejších komedií Karla Lamače z rodu tak zvaně společenských a dominují v ní Oldřich Nový jako flamendr a karbaník, Adina Mandlová jako oddaná a milující manželka a Anny Ondráková v roli atraktivní dívky, která má manžela kompromitovat. Předlohou k filmu se stala divadelní hra německého autora Karla Bachmanna "Hráč". Karel Lamač si byl vědom nedostatků poněkud těžkopádného námětu, a proto i do ostatních rolí obsadil tehdejší hvězdy filmového nebe, které garantovaly příznivé přijetí u diváků – kromě již zmíněných se ve filmu setkali s Járou Kohoutem, Jindřichem Plachtou, Otomarem Korbelářem, Ferencem Futuristou a Jaroslavem Marvanem. Divákům se líbila i písnička Járy Beneše "Loučení" v podání Oldřicha Nového. Veselohra měla premiéru v srpnu 1937. Současně byla natočena i německá verze, ve které hrála Anny Ondráková stejnou roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Charlizee 

všechny recenze uživatele

V kontextu prvorepublikové komedie netradiční námět o smyšlené nevěře, která má být důvodem k rozvodu. Kdyby byla stopáž zkrácena na cca 70 minut, výslednému dojmu by to prospělo. Takhle jsem se místy nudila a ke konci málem odpočítávala vteřiny. Precizní je ztvárnění Anny ("jakože milenky") v podání Anny Ondrákové - je mnohem přirozenější, než do stejného typu obsazovaná Věra Ferbasová. Lamač věděl :-) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie, která zvedne náladu. Silných momentů je dost a čas příjemně plyne. Romantický základ a pak už smršť gagů a příhod z nedorozumění. Až vše dospěje ke svému zdárnému konci a napravení zhýralého povaleče. Hudební skladatel Pavel Bertl (Oldřich Nový v klasicky vynikající formě) miluje alkoholické nápoje, hazardní adrenalin a svou manželku. Bohémský život se jen těžko opouští. Proč také, když přináší tolik vzrušení. Chudá kouzelnická dcerka a polykačka ruletových kuliček Anny Plavcová (Anny Ondráková) si potřebuje vydělat peníze a nalezne svoji životní lásku. Z dalších rolí: kouzelnický mág a neodbytný nápadník Skála (Otomar Korbelář), aranžér krizových situací a advokát Werner (dobrý Theodor Pištěk), ochotný uskutečňovatel příkazů a popleta Špargl (zábavný Jára Kohout), opilý zlomyslník (roztomilý Ferenc Futurista) a nešťastně šťastná Bertlova manželka Helena (Adina Mandlová). Rozverné, živelné, vyloudí nejeden úsměv a zpříjemní čas. Napijme se na kuráž! ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pro tuhle ČS komedii mám déletrvající slabost, Oldřich Nový jako flamendr mě stále umí rozesmát a jeho trpké prozření o vydělání vlastních peněz mě pokaždé pobaví.. Anny Ondráková je tu roztomilá, energií sršící, podmanivě svůdná, doslova k zulíbání.. A jakmile vstoupí na scénu Otomar Korbelář, nemám o čem diskutovat, jsem lapena.. Pro mě příjemná oddechovka, opakovaně se mi líbí víc a víc.. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Anny skvělá (proti nijaké Mandlové), skvělá kabaretně laděná scéna tradičně opilého Futuristy s pianovou improvizací s Novým, ale ty maloměšťáské tendence v pohledech na moderní hudbu (myšleno vážnou) - ty mi teda lezly krkem! Copak E. F. Burian, Ježek, Martinů, Pavel Haas u nás (když pomineme Prokofjeva, Stravinského či Šostakoviče) nepsali sdělnou a i v jazzu inspirovanou muziku? Sentimentální slaďáky, které se líbily hlavní hrdince, byly spíše z rodu pokleslejších operet. No a náhled na manželství vyzněl v podobném duchu. Nicméně komediální běh a invenční nasnímaní živé Ondrákové film činí pro mě hodně dobrým zbožím /minimálně za scénu s frťany - tu si budu pamatovat - jako karbol, jako rybí tuk etc. !/. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový rozehrává jako okouzlující flamendr jednu úsměvnou situaci za druhou, ať už jde o návrat z flámu, jednání s exekutory nebo slib, že už nebude pít a věnovat se hazardu. Možná nedosahuje úrovně nejlepších předválečných komedií, na rozdíl od současné české produkce je to však, a to i po téměř třičtvrtě století, stále stejně příjemná a svěží pohodová zábava, která ani na okamžik nenudí. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno