Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pominu fakt, že film je vlastně jakýmsi chatrným dějem poslepovaný sled skečů, které mají ukázat komediální talent Burianův. Ten je bezpochyby na plátně přítomen, obzvláště ve scénce napodobování různých jazyků, žel jsou tam i scény slabší. Nejslabší chvíle však přicházejí, když Burian plátno opouští. Příslušné pasáže slouží pouze a jen jako lepidlo, lépe do nich nesahat. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Mám rád Vlastu Buriana, jeho druh humoru a obdivuji cestu, jakou zvolil i jeho osobitý a nezaměnitelný styl. I tento film je poměrně vtipný, ale když jsem musel přivřít obě oči u hodnocení C. a k. polního maršálka, zvolil jsem konečné, celkem vysoké, tříhvězdičkové hodnocení také za celkovou soudržnost a hladký průběh celého snímku a to je to, co mi scházelo tady. Přišlo mi to jako lehce spojené dvě velmi dlouhé scény, přičemž ta pomyslná první, která obsahuje tance a písně různých národů se mně zdála o něco lepší než ta druhá, ve které sledujeme převážně rozhovor 3 lidí v kanceláři ředitelství drah, ta mi totiž přišla na tehdejší dobu úplně průhledná a prakticky jsem se nezasmál, což je u komedie určitě špatně. Celkový dojem 50%. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Funus nevystrojil, nebylo komu a ani ta svatba se nekonala, nevěsta zůstala zamčená ve špajzu a ženicha si odvedl četník.. Cesta za vyplacením bolestného byla zajímavější, pestřejší, vtipnější.. Každopádně musím uznat, že Vlasta Burian tenhle podivný slepenec výrazně potáhl a udržel nad vodou, jeho komediální talent nelze přehlédnout.. ()

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

Není to klasický film, i když podle nosiče (filmový pás) by se to možná mohlo zdát. Jsou to dvě delší scénky ze dvou divadelních her a jako takové je nutno je brát. Zbytek filmu je tam čistě jako vata. Za zaznamenání kromě Vlasty Buriana tam stojí snad jenom režisér smrtelně vážných filmů Josef Rovenský jako skutečný Boleslav Hnipírdo a Růžena Šlemrová jako nevěsta(!). ()

Mishelen 

všechny recenze uživatele

Další ze zdařilých "burianovek" pod taktovkou K. Lamače a tak trochu i určitě M. Friče, který si zde vystřihl skvělou roličku (mnohem zajímavější a komičtější nez jeho Sherlock Holmes). Burian zde řádí jako o život. První půlka tak nějak v poklidu a pak jeho brilantní výstup před publikem a konverzační smršť vtipů na úřadě drah. Super! Tohle je klasika české kinemtografie. Nejlepší (asi životní výkon) J. Richtera, který moh s Burianem vytvořit více takových povedených čísel. Osobně tento film považuju za jeden z nejlepších v Burianově filmografii. Za šest dní natočit něco čemu se člověk řechtá i po desítkách let je prostě geniální. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (17)

  • Keď sa Plaetichu (Vlasta Burian) spýtajú, kde pytliačil jeho otec, ten odpovie, že na panstve Hohenlohe. Panstvo Hohenlohe sa nachádzalo v Rakúsko-Uhorsku na dnešnom území Slovenska. Konkrétne na území Vyšné Hágy, Štrbské Pleso, Javorina a Lendak. (Raccoon.city)
  • Plaeticha (Vlasta Burian) povie pri spisovaní protokolu, že dve stanice za Bechyní sa to zrazilo. Keďže zrážka sa mala odohrať pri Vrňanoch, nie je to možné. Medzi týmito dvomi miestami je vzdialenosť vyše 150 kilometrov. (Raccoon.city)
  • Vo filme zaznie prirovnanie Pletichu (Vlasta Burian) k svojmu menu Boleslav ako ateliér Langhans. Langhans ateliér v skutočnosti existoval. Jan Nepomuk Langhans bol český portrétny fotograf, zakladateľ spoločnosti J. F. Langhans s vlastnými ateliérmi v Prahe. Langhans ako jeden z mála českých fotografov členom prestížnej Fotografickej spoločnosti vo Viedni. V roku 1949 ateliér pripadol družstvu Fotografia Praha. V roku 1991 bol rodine vrátený dom v reštitúcii. V súčasnej dobe sa tam nachádza Langhans Galerie Praha. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno