Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

"Já se jmenuju Boleslav Hnipírdo." "Boleslav Hnipírdo. A jak můžete, člověče, s tak blbým jménem lízt do vlaku!" Doslova kulometná salva vtipů, doprovázené písničkami, ve snímku, který má za úkol divákům přiblížit divadelní vystoupení Vlasty Buriana, což se povedlo na výbornou. Devizou jsou spojené dva jinak samostatné příběhy, ve kterých je postava funebráka právě v mistrovském podání Vlasty Buriana. Jsou tu skeče už dobře známé z minulých snímků, jako třeba prezentace různých světových jazyků, avšak daleko více rozvinuté. A jsou tu i skeče nové, kdy se divák se smyslem pro humor skutečně a doslova potrhá smíchy. Co věta, to vtip. Zajímavostí je, že byl snímek natočen za pouhých šest dní, a když se to vezme kolem a kolem, není divu. Právě že se jednalo o divadelní hry, které měli všichni už, jak se říká, v malíčku, natáčení šlo zkrátka jedním vrzem. Herectví Vlasty Buriana může ve filmu vidět každá nová generace, ale herectví v divadle už nikdo a tak díky za nápad natočit takovýto film, který jako ukázka plně postačí. Jen tak mimochodem, je ještě dnes vůbec známo, co slovo ´funebrák´ znamená? ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film vlastně není filmem s jasně daným dějem. Nejlepší část je ta, ve které Burian naplno uplatní komediální a bavičský talent a doslova se předvádí. A pak na ředitelství drah. Tvůrci ale skvěle parodují úřednického šimla a co je nejsmutnější/nejzábavnější (nehodící se škrtněte) v tomto ohledu je nadčasový a platný dodnes. Snímek více připomíná soubor scének než ucelený film a stojí a padá jen a pouze na Burianovi. Na komplexní dílo je to málo, ale sám pan komik se blýskne hned několikrát. ()

Reklama

Dawe_Holi 

všechny recenze uživatele

Film staví hlavně na úmění Vlasty Buriana (vlastně téměř jako všechny předválečné a válečné s ním), první polovina filmu podprůměrná za 2* , ale druhá část, je úplně něco jiného, je to 79 let starý film a já jsem se opravdu smál jako dlouho ne. Za druhou půlku 5* dohromady 5+2/7 =3,5 a máme to za krásný 4* s odřenejma ušima :D kdepak Vlasta nikdy nezklame (pokud Vás přátelé film od začátku nechytne, prosím vydržte do konce stojí to za to! ) ()

Mishelen 

všechny recenze uživatele

Další ze zdařilých "burianovek" pod taktovkou K. Lamače a tak trochu i určitě M. Friče, který si zde vystřihl skvělou roličku (mnohem zajímavější a komičtější nez jeho Sherlock Holmes). Burian zde řádí jako o život. První půlka tak nějak v poklidu a pak jeho brilantní výstup před publikem a konverzační smršť vtipů na úřadě drah. Super! Tohle je klasika české kinemtografie. Nejlepší (asi životní výkon) J. Richtera, který moh s Burianem vytvořit více takových povedených čísel. Osobně tento film považuju za jeden z nejlepších v Burianově filmografii. Za šest dní natočit něco čemu se člověk řechtá i po desítkách let je prostě geniální. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Funus nevystrojil, nebylo komu a ani ta svatba se nekonala, nevěsta zůstala zamčená ve špajzu a ženicha si odvedl četník.. Cesta za vyplacením bolestného byla zajímavější, pestřejší, vtipnější.. Každopádně musím uznat, že Vlasta Burian tenhle podivný slepenec výrazně potáhl a udržel nad vodou, jeho komediální talent nelze přehlédnout.. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (17)

  • Vlasta Burian (Pleticha) povie inšpektorovi dráh pre zrážky Jahnovi (Jan Richter), že sa narodil na parníku Ferdinand I. Dobrotivý. Tento parník v skutočnosti existoval. Bol vyrobený v roku 1891, presne v tom roku, keď sa narodil Vlasta Burian. Ferdinand I. Dobrotivý musel byť premenovaný po vzniku Československa na Štěchovice, ale vzhľadom na to, že ho stále sprevádzali najrôznejšie problémy, bol v roku 1937 zošrotovaný. (Raccoon.city)
  • Vlasta Burian tu spomenie knihy "Syn lovca medveďov" od Karla Maya a "Dobrodružstvá kapitána Korkorána" od Alfreda Assollanta. Tiež bude reč o románe "Päť týždňov v balóne", ktorý napísal Jules Verne. (Šuplík)
  • Keď sa Plaetichu (Vlasta Burian) spýtajú, kde pytliačil jeho otec, ten odpovie, že na panstve Hohenlohe. Panstvo Hohenlohe sa nachádzalo v Rakúsko-Uhorsku na dnešnom území Slovenska. Konkrétne na území Vyšné Hágy, Štrbské Pleso, Javorina a Lendak. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama