Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Mám nesmírně rád Sherlocka Holmese i Vlastu Buriana, ale toto filmové spojení se bohužel příliš nepovedlo. Oproti jiným burianovkám tomu chybí více vtipu i nápadu - s Lelíčkem jsem se bohužel i za hodinu a půl stihl nudit. Rozhodně to má své světlé chvilky, ale jinak je tato komedie spíše pod průměrem. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem třeskutou Burianovskou veselohru, ale čekání mě příslo nekonečné, nakonec se pamětihodné scény vyskytly, ale spíše až ke konci filmu. Scénář je dost slabý a hluchý a Lída Baarová je tu neuvěřitelně krásná, ale co je to platné, když tady hraje jako beznadějná ochotnice a její role je tak patetická, až se člověk stydí. Nebýt její dvojnice, myslel bych si, že je tak "stupidní" jako jí hraná postava královny. ()

Reklama

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení není všechno. I když je zde Vlasta Burian, který fascinuje svým bravurním hereckým umem, mám zkrátka pocit, že Lída Baarová mu to kazí. Nemějte mi to za zlé, ale nějak na mne působí dojmem, že se neustále přetvařuje. Zkrátka je pro mne nudná. Možná to je však způsobeno onou dobou, nevím. Jinak je zde pár povedených vtipů, příběh není špatný a celkově to působí dobrým dojmem. 3/5 ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejlepších komedií Vlasty Buriana, které se mi líbí víc než úředničtí Hadimrškové, Ducháčci či Bormani. Lelíčka miluji od nejranějšího dětství, vždycky jsem se mu hodně nasmál. Jednu z prvních svých rolí tu zahrála mladičká Lída Baarová, kromě Martina Friče stáli ostatní herci jen v pozadí příběhu. Vtíravou melodii portorické státní hymny si člověk musí prozpěvovat ještě dlouhé hodiny podobně jako Hadimršku nebo C. a k. polního maršálka. Prostě příběh o náhradním králi Portorika je českou komediální klasikou z počátků zvukového filmu. ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Jsem šťastná, že Burian a Frič se ukázali nejen ve spojení herec/režisér, nýbrž sobě rovným a pod taktovkou koho jiného než Karla Lamače. Děj sází na jistotu, vydávání se za jiné postavy už se stává otřepané, nicméně je to výborný podklad pro množství situačních gagů, kterých ovšem Lelíček ve službách Sherlocka Holmese nabízí překvapivě málo, vemu-li v úvahu již zmiňovanou spolupráci tří mistrů. Martin Frič působí jako herec velice klidně a vyrovnaně a Holmes seriózním dojmem. Buriana jsem zažila i v lepší formě, ale některé scény mě upřímně pobavily. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Lída Baarová (Kráľovná) prežila počas filmovania prvý milostný románik presne na svoje osemnáste narodeniny s režisérom Karlom Lamačom. (Raccoon.city)
  • Keď detektív Sherlock Holmes (Martin Frič) príde k dverám Františka Lemlíčka (Vlasta Burian), môžeme si všimnúť, že ten má na dverách nad menovkou titul J.U.C., čo znamená Juris Utriusque Candidatus. Znamená to kandidát oboch práv. Titul, ktorý až do roku 1953 používali pred svojim menom študenti právnických fakúlt po zložení prvej rigoróznej skúšky. (Raccoon.city)
  • V USA mal film premiéru o 7 rokov neskôr než v Československu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama