Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Až do poslední čtvrtiny je tento film průměrný - do množství humoru, děje a originality, zatímco poslední čtvrtina je tak svižná a vtipná, že dávám nakonec 4*. Vlasta Burian je tu v neobvyklé roli "milovníka" a Lída Baarová sice zpočátku hodně deklamuje, ale zrovna v této roli je to pochopitelné. Martin Frič jako Holmes je velmi originální a nijak dojem nekazí, i když je akčnější, než je obvyklé. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian ve své již druhé filmové dvojroli (předtím němý film "Milenky starého kriminálníka"), jeho partnerkou mu zde byla mladá a krásná Lída Baarová, která si zahrála rovněž dvojroli. Dnes už nic nového, ale ve své době to muselo být něco fantastického. V této komedii mě ale víc než svérázný Lelíček, překvapil suverénní Mac Frič v roli Sherlocka Houmese, s jeho rychlokursy angličtiny a francouzštiny. Sám Burian, pak určitě překvapil do této chvíle svými milostnými výstupy, ačkoli byl jako herec i jako člověk velmi cudný až antieroticky zaměřený. Není to úplně to "NEJ" z jeho "RANNÉHO" filmového období (i z jeho pozdější tvorby), ale díky některým jeho zdařilým kreacím včetně těch převlekovým, uchu lahodícímu hudebnímu motivu, a nezapomenutelným humorným scénám, stojí tento film za skouknutí, i když ho zná člověk jako většinu Burianovek už pomalu nazpamět. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Slavný Sherlock Holmes má velký problém. Musí sehnat dvojníka portorického krále, který je pronásledován atentátníky. Tím dvojníkem není nikdo jiný než Lelíček. Ten prochá před dotěrnými věřiteli. Burianovi se podařilo obě postavy zahrát krásně odlišně, což nemělo chybu. Předvedl své klasické kousky. Ustrašený král se promění v energického panovníka, který si bez problému získá srdce královny. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tato komedie s Vlastou Burianem má oproti většině ostatních velké plus v dosti originálním námětu a scénáři. Opět tu máme téma záměny charakterů, ovšem inteligentní a bez dějových nesmyslností. Po komediální stránce však film ničím příliš nepřekvapí ani nenadchne, takže 3 hvězdičky jsou logickým výsledkem mého hodnocení. ()

petz1985 

všechny recenze uživatele

jeden z neoblíbenějších filmů s Vlastou Burianem, jeho dvojrole je opravdu vydařená, stejně jako postavy Lídy Baarové. no co se dá dělat Baarová byla opravdu jenda z nejkrásnějšách žen své doby. Ale největší šanci na hrdinu filmu je Holmes v podání Friče. A za naprosto geniální považuju skupinku anarchistických atentátníků u dvora, takové zjevy posbírat dalo asi práci :-) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Kaviareň, v ktorej ctia pána Lelíčka (Vlasta Burian) ako jedného zo štamgastov, sa nachádzala v Brne. (Raccoon.city)
  • Keď mal Vlasta Burian (Lelíček / Fernand XXIII) objať Lídu Baarovú (kráľovná / kráľovnina dvojníčka) tak prehlásil "Proboha, tohle mám obejmout? Takovou krásu! Vždyť já nevím, Lamači, kam mám dát ten palec. Mně ten palec hrozně vadí.“ (Raccoon.city)
  • Hlavný hrdina sa mal pôvodne volať Lemlíček, ale počas natáčania sa ho rozhodli premenovať. Dôkazom je úvodná scénu, kde vrchný osloví pána ako Lemlíček. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama