Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 1

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (340)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Dálně východoevropský prdelákov, kde hlava na hlavě dřepí vychlastaní Slované ve svátečních adidaskách a diskutují, kdo dá za hospodského patnáctiletou Madlu stováka tentokrát, v civilizovaném člověku samozřejmě žádné vlastenectví vzbuzovat nemůže, a proto když už se naskytne nějaký potrefenec, který je ochoten za tuhle díru teoreticky i položit život, je třeba kultivovanému Zápaďanovi toto jeho pomatení mysli vysvětlit touhou co možná nejdřív svobodně emigrovat, a coby očividný patriot si tak nárokovat svou pravou totožnost, tj. Američana. Pokud se člověk zrovna nechce těch několik málo vteřin chlámat tomuhle roztomilému a tolik typickému infantilnímu narcismu, může si tu všeubíjející a dramaturgicky nesoustředěnou nudu krátit tak leda vzdycháním po nesrovnatelně střelenější, a tím pádem zábavnější Lídě Baarové. A ne, dávno obehraný střih na divoce přirážející náckovské půlky to z hlediska komičnosti fakt nevytrhne. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Smrtihlav začíná velmi dobře a první polovina mapuje osobu Heydricha, jeho počátky kariéry a jistý náhled na události z jeho perspektivy. Chtělo to místy větší propracovanost a zrychlené skoky z jednoho období do druhého místy filmu ubližují. Od půlky film dostává úplně opačný spád, kdy se dosavadní průběh hodí za hlavu a na novo začíná jiná zápletka, kolem operace Anthropoid s jinými hrdiny. Problém je, že nedávno šel do kin film Anthropoid a nedá se ubránit srovnání. Do puntíku se odehrává to samé ve zkrácené verzi, ve které však nefungují pokusy o drama, vztahy mezi postavami a celé to působí o dva levely hůř, než zmíněný film. Hlavně se vše děje přes kopírák a samotná postava Heydricha je odsunuta na vedlejší kolej a využita minimálně. Nevím, zda to brát jako pokus životopis chladného, bezohledného člověka, kdy tvůrci v polovině zjistí, že nemají dostatek materiálu a snaží se slepit dvě povídky do jedné……5/10 ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Uvodne Weinstenove logo, vzhladom na sucasne udalosti, navnadi na nejaky poriadny znasilnovaci bijak. Trva len 6 minut a uz tu mame prvu nadielku trtkačky, za ktoru ale chudacik dobrak od zelezneho srdca Heydrich, tvrdo zaplati. Inak ale suhlasim na 100% s Pomom. Prva polovica filmu je pojata tak strasne chladne, ze vsetky tie zverstva, ktore Heydrich vykonava v divakovi nic nevovolaju. Ale aspon to funguje na dokumentarnej urovni v ktorej sledujeme postupny vzostup jednej svini k moci. A ako to uz byva, tak za kazdou svinou stoji zena. Ona jedina tu ma nejaky zaujimavy dejovy obluk, ktory ma štavu. To je ta chvila, ked si uvedomi, co stvorila a ze aj ona musi drzat hubu a krok. Bohuzial druha polovica filmu, ktora sa venuje bande amaterskych povstalcov je strasne chaoticka. Pôsobi to ako sled nahodnych scen nielen bez gradacia ale aj bez logiky. Len clovek, ktory ma zakladny prehlad o udalostiach sa v tom chaose zorientuje a znudene si môze odskrtavat jednotlive udalosti. Takze vysledok je pre mna rovnaky nepodarok ako nedavny Anthropoid. 4/10. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Více, než Anthropoid připomíná HHhH Cruisovu Valkýru. Ač koprodukční, je to spíše hollywoodský pohled na danou látku. A zatímco film s Cruisem v roli von Stauffenberga je skvělý zážitek těžící z propracovaného plánu převratu, HHhH je filmem, ve kterém vysvětlení pozadí atentátu jakoby chybí. Scénář není dost chytrý a pro diváky, pro které ty reálie nejsou automatické, musí být velmi matoucí. Problém jsou i herci, mezi nejvýraznější tváře patří Rosamund Pike jako Lina Heydrich a Mia Wasikowska jako Anna Nováková, přičemž Jason Clarke hraje Reinharda Heydricha jako robota, bez emocí, bez zájmu. A na zobrazení Liny Heydrich věrohodnost celku stojí a padá. Lina von Osten nebyla elegantní blondýnka z lepší společnosti, kterou za války trápil jen manželův nezájem. Lina von Osten byla typickým člověkem, kterého formoval vztah k půdě, pocházela ze zchudlého statku na ostrově Fehmarn a společně se svou rodinou našla koncem 20. let smysl v aktivitách spojených s NSDAP. Film se shoduje pouze v jejím vlivu na směřování kariéry Heydricha po vyhození od námořnictva. Její další osud byl velmi odlišný od zkratky, která je zde prezentována. Souhrnem tedy HHhH patří mezi ty slabé filmy inspirované atentátem. Totéž nutně neplatí o předloze Laurenta Bineta. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok, na ktorý sa dobre pozerá, no ktorý k téme nepriniesol nič nové a nijak zvlášť neoslnil. Keby to celé ostalo len v rovine pohľadu R. Heydricha, dej sa viac zameral na jeho životopisný príbeh a z atentátu by sa stala len pár minútová epizódka na záver, tak nič nepoviem, bolo by to niečo nové a v kontexte s tým aj zaujímavé. No celá druhá polovica sa venuje príprave atentátu a samotnému atentátu, ktorý som v poslednej dobe už videl toľko krát, že mi to lezie krkom. Naposledy napr. vo filme Anthropoid (2016), ktorý bol v tomto smere predsa len o triedu lepší. Čo sa týka hereckej stránky, herec čo hral Heydricha bol dobrý, no typovo sa mi tam nehodil. Blond vlasy všetko neriešia. Škoda, chcelo to len v nastúpenom trende z prvej polovice vydržať až do konca. Takto iba lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (53)

Zajímavosti (18)

  • Reinhard Heydrich (Jason Clarke) bol pilot a s veľkým nasadením, lietal na rôznych frontoch a bol aj zostrelený a zranený. Vo filme zmienka tohto pôsobenia na prekvapenie chýba. (TOPmoovie)
  • Parašutistů bylo schováno v kostele dle historiků 7. Na kůru bojovali Opálka, Kubiš a Bublík, v samotné kryptě pak Valčík, Švarc, Hrubý a Gabčík. Z toho 4 zemřeli na kůre kostela a 3 v kryptě kostela. (Jirka_Globus)
  • Oproti skutečnosti se tvůrci dopustili mnoha chyb. Skupina Anthropoid nespolupracovala se Třemi králi. Josef Mašín nemohl být zastřelen Heydrichem (Jason Clarke), neboť byl popraven až během heydrichiády. Pobočník Heydricha Klein, který po atentátu pronásledoval Gabčíka (Jack Reynor), nebyl zastřelen. Heydricha v nemocnici Himmler (Stephen Graham) nenavštívil. Jeho stav se během léčby dokonce zlepšil, takže mohl vsedě jíst. (Cheeter)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama