Reklama

Reklama

Švýcarák

(festivalový název)
  • USA Swiss Army Man (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Hank (Paul Dano), muž vysazený na ostrově, najde na pláži ležící mužské tělo (Daniel Radcliffe). Rozhodne se použít jej jako „pomůcku" při plavbě na pevninu. Když se ale ukáže, že dotyčný muž není zcela mrtev, Hank mu pomůže a spřátelí se s ním. Jeho prostřednictvím se opět seznamuje se světem, jenž na něj čeká... (mac000)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (405)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mít přítele! Ale ne jakéhokoliv. Nejlépe takového, co vám hravě poslouží v každé situaci a prokáže pomoc i nad rámec očekávání. Ať už nevědomky potřebujete zachránit před tragickým skonem, rychle se projet motorovým člunem bez člunu, dosyta se napít uprostřed pusté džungle, vystřelit co nejpřesněji na zvolený cíl nebo si jen jednoduše spolu popovídat. Pak jste mu na oplátku rovněž ochoten splnit jeho přání, třeba být na chvíli... no ženskou, to snad nééé?! :o) Švýcarák je možná ta nejbizarnější oslava přátelství a také svérázné jinakosti, co jsem viděl, v originálním rámci absurdní dobrodružné komedie. I ten fekální humor je zakomponovaný dost neotřele a často posunut do neskutečně absurdních nápadů, že mi výjimečně snad vůbec nevadil (byť mě chvílemi stejně uváděl do stavu mezi úžasem a šokem), navíc plyne k další svérázné, ale vlastně trefné myšlence. Inu homo flatus, člověk–tvor zcela přirozeně prdící a vylučující ze sebe... leccos :o) Danielsové si od vás žádají vypustit na hodinu a půl ze sebe téměř všechny tabu bariéry, ostych a předsudky a pak se můžete bavit – nebo to i nechat být... Už déle jsem u žádného filmu s nadšením nepsal, že jsem něco podobného dosud neviděl... a to jsem ještě nezmínil kreativní muzikálový soundtrack, který střídá dlouhé popěvky beze slov a písně s naprosto absurdními romantickými texty... dále nezaměnitelné výkony obou hlavních herců, z nichž jsem Paula Dana dosud neznal a Daniela Radcliffa si naštěstí předem vůbec nespojil s tou prokletě slavnou rolí, což mi umožnilo oba nevšední herecké výkony plně ocenit. Mírně mě nejdřív zklamalo vyústění v posledních 10 minutách (zvláště s médiemi) coby „nutná“ konfrontace s odlišným zbytkem světa, ale úplný závěr na mě i přes jistou melodramatičnost plně působil. [90%] ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Švýcaráka můžete brát jako komedii, kterou nejvíc ocení lidi s nejčernějším druhem humoru, jako divnou homo romanci (moc toho ale nečekejte) nebo jako zjednodušený existenciální film o osamělosti a zoufalcích, co vždycky řeknou nebo udělají něco trapného. Upřímně řečeno - nejvíc je tím prvním. Nejedná se o žádný sofistikovaný humor, hodně se jedná o prdění a ne vždycky funguje, ale několik skvělých pasáží si určitě zapamatujete. Hvězdou filmu je určitě Daniel Radcliffe, který tu nečekaně ukecanou mrtvolu hraje opravdu s nadšením. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozhodně tuhle podivnost doporučuji. Filmu neskutečně kromě dua Dano/Radckliffe vládne neskutečná hravost, nápady (často velmi úchylné) a hlavně taková opravdová lidskost a touha najít znovu sám sebe, lásku, mít cíl a za ním jít. Kdo se ve filmu dokáže přenést přes prvních 30 minut má zaděláno na velmi dobrou náladu. Ten film dělá z obyčejných věcí, věci krásně úžasné. Daniel Scheinert je tím člověkem, u kterého budu velmi rád vyhlížet jeho příští film a studio A24 točí neskutečné nedivácké pecky. 70% ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Kdo zhlédl krátký film Interesting Ball, poskytne mu to dobrý obraz toho, co v celovečerním formátu od režisérů očekávat. Ačkoli se to ze synopse nemusí zdát, Švýcarák je se svým smyslem pro absurditu a pro amatérské filosofování nad nejpalčivějšími životními otázkami ukázkový crowdpleaser. Na této rovině ovšem nezůstává a ze své podstaty si neustále utahuje. Emocionálně nejpůsobivější scény, v nichž postavy objevují sami sebe a triumfují nad nemilosrdným osudem, režiséři inscenují například za asistence hrubého a naivního fekálního a sexuálního humoru, tak jako ve výše zmíněném krátkém filmu. _____ Švýcarák nás zpravuje o tom, že vše je spojeno se vším a všichni jsme vždy v centru vesmírného dění, ale jen když jsme schopni si hlasitě ulevovat na veřejnosti. Je to málokdy viděná hříčka pohrávající si s tematickými a stylistickými tradicemi vlezlých emocionálních crowdpleaserů. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Bližšie k 80%, ale taký originálny film som nevidel riadne dlho. Ten mix nálad je neskutočný, nielenže Scheinert/Kwan dokážu zo sekundy na sekundu kolísať medzi hnusom, smútkom a humorom, v záverečnej scéne to dokážu všetko naraz. Oproti všetkým tým nostalgickým kolážam ako Jurassic World a Force Awakens a schématickým marvelovkám je toto jeden malý originálny zázrak. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Na festivalu nezávislých filmů Sundance v Utahu, vyvolal tento film takové pozdvižení, že někteří diváci se s nechutí zvedali a odcházeli pryč v průběhu filmu. (TheMozeg)
  • Mannyho prdy jsou směsicí prdů všech zúčastněných herců a všech členů štábu, včetně Paula Dana. Daniel Radcliffe tvrdí, že jako jediný svým prdem nepřispěl. (Hal_Moore)

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama