Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (203)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! U tohoto filmu si všechny ohyzdné divačky zhluboka oddechnou, že se podobného osudu nemusí ani trošku obávat. Úvod se táhl v dost amatérském gardu a na chvíli mě vyděsil. Film působil dojmem, že ho někdo točí na mobil, a to dost neobratně. Až do nedobrovolného přihlášení se na léčebnou kúru v psychiatrické léčebně se na film nedalo vůbec dívat a pozornost mi utíkala pryč. Poté se však situace znatelně zlepší. Následuje hra s diváky na to, zda dívka trpí duševní poruchou a přeludy a nebo má skutečně co do činění s neúnavným stalkerem. Trošku mi zkazilo dojem, že je pravda odhalena příliš brzy a tvůrci nenechali diváky tápat trošku déle. S přibývající stopáží se ve scénáři objevuje stále více nelogických kliček, které mají za cíl zřejmě gradovat děj, ale bohužel si jimi film zajišťuje menší a menší uvěřitelnost. Ve výsledku tak zanechá dost rozpačitý dojem. [55 %] ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Soderbergh chcel vytrieť zrak začínajúcim / nezávisláckym filmárom tým, že natočí svoj film na iPhone7? Neviem, samozrejme, či to bol jeho úmysel, alebo si chcel len sám vyskúšať niečo (zatiaľ) neobvyklé, ale myslím, že mu to vyšlo vcelku dobre. Horory z prostredia nemocnice či sanatória mám rád, takže obsahovo ma to podľa očakávania bavilo, hoci dej nie je nijak veľkolepý a logika, resp. reálnosť miestami výrazne kolísa. Vizuálne to nie je nič extra, „ozajstným“ filmom sa to vyrovná asi tak ako Found Footage počiny, ale pozerať sa to dá v pohode a oči nebolia. Hlavná herečka bola výborná a oceňujem tiež, že film vyložil karty na stôl vcelku rýchlo a nesnažil sa až do poslednej chvíle robiť z diváka debila, aby ho naťahoval s tým čo je reálne a čo nie. Byť to o niečo kratšie alebo svižnejšie, dal by som aj vyššie hodnotenie, takto aspoň silné 3*. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Konecne sa Styvn Soderbergh /Traffic Nadvlada Gandu, fdannyho Partaci/ vratil do slusneho nadpriemeru - film stal par supov a zarobil na seba fajne. Soderbergh dokaze urobit tucnu ciaru medzi mainstreamom a cirym umenim. preto si ludi ako Styvn treba vazit. Claire Foy bola genialna, dialogy na urovni, kulisy namakane. Rezisersky film slape jak ma, ani chvilu nudy nehrozi. Posledne chvilky su napinave, nervydrasajuce - celkovo vitam filmy zo psychiatrickych liecebni : 76 % ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Psychothriller Unsane je brilantne vybrúseným dielom vo všetkých smeroch. Nepríjemný pocit paranoje, ktorým trpí hlavná postava sa aj vďaka zvolenému spôsobu natáčania na mobilný telefón, ktorý výsledný obraz skresľuje podobne ako rybie oko, len viac zhmotňuje a prenáša na diváka. To, čo sa deje hlavnej hrdinke, sa tak veľmi sugestívne prenáša aj na diváka. Jej pocity, keď sa nedobrovoľne stane pacientkou, potom, čo ju jej konzultantka dostatočne neupozorní na to, že čo podpisuje, nie sú len formality, ale súhlas s nastúpením dobrovoľnej liečby, sa viac ako presvedčivo prenáša aj na diváka. A aj keď je nepríčetný príbehom neoriginálny, spôsobom spracovania je mimoriadne pôsobivý. Soderbergh vyťažil z minimálnych nákladov maximálny efekt. A ako je vidieť, poloha psychothrilleru mu sedí zo všetkých asi najlepšie. Nepríčetná je tak vo výsledku perfektný "malý" film, ktorým Soderbergh dokázal, že na vynikajúcu film stačí celkom málo, ale musí sa to vedieť. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Tak, v první řadě bych zde chtěla zmínit, jak oceňuji kvalitu zpracování tohoto snímku, když si vezmete, že je celý natočen pouze na iphone, bez jakýkoli doprovodných technik.. Samotný film byl poněkud zvláštní. Děj na mě působil velice dlouze, ikdyž dlouhý nebyl, ale to byla asi pointa celého filmu, jelikož jsem i já samotná z toho byla psycho. Skvěle, ikdyž ne moc dobrovolně jsem se nechala vtáhnout do pocitů hlavní hrdinku a celý film jsem s ní trpěla a prožívala tu bezmoc. Finále už bylo, jako ve většině hororů, přehnané. Dle mého názoru to nemuselo být až tak velkolepé. Claire Foy se mi ze začátku nelíbila, ale jakmile uvízla v blázinci, tak jí ta role přesně sedla. Za mě tedy průměr, jelikož nám to nic nového neukázalo. Ale já jsem měla o zábavu postaráno. Doporučuji. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama