Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (247)

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomente na lhare Shakespeara, tento serial vam ukaze prave dejiny Anglie. Prave v prvni serii pripomina Atkinson nejvice Beana, kterym se proslavil o par let pozdeji. Ackoli asi 99% z nas videla Beana driv. Svoji blbosti predci Edmunda Cernou zmiji jeho spolecnik Percy, ale Baldrick zde z cele trojce pusobi nejinteligentneji. Dokonce umi cist ! Blessed se pro tuto roli krale narodil (fresh horses !!!), skoda, ze uz v dalsich seriich chybel. Dabing byl sice technicky spatny, ale co do kvality daberu vyborny. Pragr je jediny, kdo dokaze Atkinsona poradne namluvit. Nastesti v novem dabingu zustal, ale jinak az na Placheho (Blessed) jsou novi daberi znatelne horsi. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto geniální dílko od tvůrců Mr. Beana prošpikované skvělými situacemi a hláškami britského humoru. Jedinečný a originální sitcom ze středověku, plný úžasně vymyšlených a napsaných postav. Vévoda edmund Černá zmije a jeho sluhové Percy Percy a Baldrick, syn Robina, kydače hnoje mě zaujaly už od první sekundy a teď jimi doslova žiji. Pravda, vtipy se sice občas ztratí v nenávratnu a ne vždy vyzní situace tak vtipně, jak by měly, ale to nic nemění na tom, že je to úžasná série. Rowan Atkinson je prostě génius a ostatní herci mu skvěle sekundují. Hudba Howarda Goodala se vám vryje do paměti a i obsah samotných epizod svědčí o tom, jak je ta série skvělá. Tento sitcom ukazuje středověk opravdu ve všech jeho podobách - nejlepší epizodou je Čáryčichač a lovec čarodějnic, kde je Edmund obviněn z čarodějnictví. Nový český dabing s Jiřím Prágrem mě také naprosto dostal. A ta jeho matka a španělská královna jsou také skvěle napsané vedlejší postavy. geniální věc, tahle Černá zmije. 100%. ()

Reklama

Gastovski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně nejhorší série ze všech. Ani jeden díl není napěchován vtipem, ale bohapustou trapností. Všichni (vyjma krále) se tu jen pitvoří, pronáší trapné vtipy i bonmoty - hrůza. Štěstí, že jsem nejdříve shlédl 4. sérii, protože po tomto zážitku bych se zdráhal pustit si další série, což bych udělal velkou chybu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek Atkinsonovi kariéry nemohl odstartovat lépe. Sám si svoji postavu napsal a dokonale se k němu hodí. Sice to chvíli trvá než si člověk zvykne na tento druh humoru ale druhá půlku seriálu (respektive 3 díly) je opravdu výborná. Příběh se odehrává mezi 13-14 století, a je až podivuhodné jak se autorům podařilo do této ponuré doby vměstnat tolik humoru. Jediné co seriálu kazí na genialitě je náš dabing, který jako by dělali na koleně a je to vcelku škoda. Řada vtipů vyzní jakoby do prázdna. 7/10 ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

V Česku prakticky neznámá série, která je v Británii naopak pokládána za kultovní dílo. Nemohu si pomoct, ale místy mi to přišlo spíš smutné, než vtipné (zejména závěr první série). Celkově jsem se u toho ani zdaleka nenasmál tolik jako u jiných britských seriálů. Na druhé straně musím uznat, že mladý Rowan Atkinson zde předvádí velmi kvalitní herectví a představí se ve zcela odlišné roli, než jak ho známe ze scének s Mr Beanem. Líbily se mi také povedené narážky a odkazy na skutečné historické události či divadelní hry Williama Shakespeara. Je to tedy takový lepší průměr, který zejména díky výbornému Atkinsonovi určitě stojí za vidění, nějaké bouřlivé salvy smíchu však od Zmije nečekejte. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Edmundowo manželství s princeznou Leiou Uherskou je odkazem na manželství Richarda II. s Isabellou Francouzskou, které bylo v době sňatku pouhých 6 let. Bylo to čistě politické manželství bez sexuálního soužití. Isabella ovdověla v 10 letech. (Kulmon)
  • Titulní píseň od Howarda Goodalla má stejnou melodii po všechny série, mění se jen styl dle historického období. (Mr.Critic)

Reklama

Reklama