Reklama

Reklama

Ztráta nás změní. Tragédie nás zkouší a síla je náš smysl života... Skutečný příběh muže, který se stal obětí bombového útoku na Bostonském maratonu 2013. Bojoval a přežil, aby si získal srdce obyvatel svého města a stal se symbolem naděje. Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal) je bostonský rodák, docela obyčejný muž, který pracuje v lahůdkách a žije v malém dvoupokojovém bytě se svou matkou Patty, závislou na alkoholu. Jednoho dne v místním baru Jeff potká svou bývalou přítelkyni Erin, která obdivuje jeho laskavost a šarm, ale frustruje ji jeho nedostatek zaujetí. Erin mu sdělí, že poběží Bostonský maraton, aby získala peníze pro nemocnici, ve které pracuje. Jeff požádá každého štamgasta v baru, aby finančně přispěl a slíbí ji, že na ni bude čekat v cíli s velkým transparentem. V den maratonu Jeff spěchá, aby se dostal do cíle včas. Jak se Erin přibližuje, na místě, kde čeká Jeff, vybuchne bomba. Jeffovi museli amputovat obě nohy nad kolenem. Když znovu nabyl vědomí, vzpomněl si, že před výbuchem spatřil atentátníka…Patty volá FBI. Ale Jeffova vlastní bitva právě začíná. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (128)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je problémem už sám námět. Lidí, kteří přišli z různých důvodů o končetiny, tu byly a budou miliony a já pořád nechápu, proč by tohle mělo být v něčem speciální. A nepřesvědčil mě ani film. Člověk by čekal na dané téma nějaké hlubší psychologické drama zobrazující vnitřní boj člověka, který se snaží srovnat se svým postižením. Ale na to se tady takřka vůbec nehraje. To, že divák může s hlavním hrdinou alespoň nějak soucítiit, je především zásluha excelujícího Gyllenhaala, ačkoliv nemá prakticky co hrát. Zdatně mu přihrává Tatiana Maslany, která pro mě byla příjemným překvapením a hodně mě bavila Miranda Richardson v roli Baumanovy matky, která se snažila svého syna využívat coby cvičenou opici. Po hříchu je to ona, kdo je nejzajímavější postavou filmu. Bez herců by to byl hluboký podprůměr. S nimi jen mírný. 40% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Konečně. I k heroickému tématu se dá dodat něco reálného. Jak říká hlavní postava: "Jsem hrdina, protože mi ustřelili nohy?" Normální, nic moc extra kluk, který se dostal do hledáčku médií a těžce to nezvládá. Protože málokdo se rodí hrdinou. A tady to je. Ten stres. Ta hrůza, tréma, pocit nezasloužené výlučnosti. Ten kluk čistil grily v rychlém občerstvení a najednou má být Tváří Bostonu? Jen proto, že byl ve špatný čas na špatném místě? Najednou ho všichni tlačí do škatulky amerického hrdiny, do které on vůbec nepasuje. Lidi chtějí snít, ale člověk si chce žít po svém. SPOILER jak smutně realisticky, ale opravdově, zní zpráva, že tenhle kluk a ta holka, přestože spolu protrpěli kde co a narodila se jim dcera, se zanedlouho poté rozešli. Bylo to evidentní. Je to realita, ne hraní si na hrdinný film. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mne poměrně nízké hodnocení tohoto snímku. Silné a působivé životopisné drama o obětech tragedie během Bostonského maratonu 2013 s jako obvykle vynikajícím Jake Gyllenhaalem (ten snad ani slaběji zahrát neumí) dokáže opravdu plně zaujmout. Jeffovy traumatické zážitky nelze jen tak lehce vytěsnit a bez pomoci "okolí" se neobejde. Tatiana Maslany je mu (příběhově i herecky) důstojnou "parťačkou", obyvláště když "pomoc" maminky a rodiny je spíše kontraproduktivní. Výborný a dobře se hodící soundtrack, hodně (ale ne bezúčelných) emocí a rovněž i dostatečně námětů k zamyšlení. Tak mne ještě napadlo, jaká síla by to byla, kdyby na režisérské židli místo Davida Greena seděl Clint Eastwood ... ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ty 3* dávám za to, ze jsem třikrát měla slzy v očích a je to za to, že tam byly právě takové silné a těžké momenty, při kterých jsem si uvědomila plno věcí a bylo to fakt hezky ztvárněné. Takže je to za tyto "citové" části, protože ty si myslím, že se hodně povedly. Ale hlavně po 6ti minutách filmu vědět, co bude následovat a co tomu předchází - to bylo vážně strašné. A ukázání té situace - to, jak tam ležel a to jak si to pamatoval....v tu chvíli jsem věděla, že moje "problémy" jsou nic oproti tomuto. Herecky - nic moc, režijně také ne, mě dostal hlavně ten příběh a nevím co na tom bylo pravdy, ale mě to dostalo hlavně z těch citových částí a ty se dají převést vlastně na cokoliv. Takže za mě je ten film béčko a hlavně - tu rodinu - asi bych ji brzo nakopala do p*dele :D :D ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Nemám rád, keď sa ma film snaží prvoplánovými zásahmi do diania citovo vydierať. Avšak ak ide o námet, akým oplýva Stronger, niečo podobné divák očakáva, dokonca by som povedal, že potrebuje. Potrebuje emóciami vybičované scény, v ktorých sa naplno prejaví jeho empatia, potrebuje zobrazenie ťaživých momentov, v ktorých s vyvalenými očami a zovretými päsťami neprestáva veriť, že hlavný hrdina pozbiera zvyšky síl a postaví sa zdanlivo neprekonateľnej prekážke. A keď to už do istej miery funguje, rozhodne nepotrebuje umelo pôsobiace konflikty a vyslovene nesympatické, ba priam iritujúce chovanie postáv, kvôli ktorému si v istej chvíli možno dokonca uvedomí, že v príbehu vlastne nevystupuje nik, komu by mohol od začiatku až do konca úprimne fandiť. Z potenciálne silného zážitku tak napokon zostal príbeh, ktorého posolstvo s každým zbytočným výstupom okoreneným slovíčkom fuck dostáva na frak a ktorého pôsobivé prvky, hoci v tomto prípade do tejto kategórie patrí asi iba Gyllenhaalov herecký koncert, už len sotva dokážu zachrániť výsledný dojem. (60%) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se ve státě Massachusetts v USA. (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Související novinky

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

02.05.2018

Jake Gyllenhaal má za sebou Patrolu, Zmizení, Slídila nebo Demolici a do každého svého projektu jde na sto procent. Naposledy se Jake objevil v dramatu Silnější, kde si zahrál jednu z obětí výbuchů u… (více)

Reklama

Reklama