Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (467)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jak tohle hodnotit? Ten děj není nikterak výjimečný. Vlastně se celý táhne v duchu psychologické války mezi Brity a Japonci, konkrétně jejich generály. O nic víc tu nejde. Generál s 28. letou praxí si uvědomí, že ve svém životě vlastně nic nedokázal, a tak se pokusí o pěkný most. Nakonec se v něm však asi hnulo svědomí a uvědomil si, že úcta a povinnosti vůči vlastnímu národu by měly mít přednost, a tak spadl tam kam spadl a udělal to co udělal. Špatný film rozhodně není, ale nic tak geniálního, co zde spatřuje mnoho uživatelů tu bohužel nevidím, a tak mi nezbývá než to patřičně ohodnotit. Jediné co mi utkvělo v paměti je vysoce chytlavá pískající melodie britských vojáků. * * ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že měřítko filmů Davida Leana je obdivuhodné, že je megaloman v tom dobrém slova smyslu. Nicméně i tak mi film přišel příliš dlouhý a především jsem měl problém s postavami. Těžko říct, nakolik nerealistické, naivní až jednorozměrné, ale sympatizovat se dalo jen s Američanem, co se odtamtud snažil utéct. Uznávám však, že poslední půlhodina je natočena opravdu skvěle a napínavě. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Všichni tvůrci si zaslouží velké uznání, protože natočit takhle dobré válečné drama v roce 1957, to je opravdu obdivuhodné. Nejedná se o žádnou střílečku, střílení tam prakticky skoro není, je to spíše psychologické drama, ovšem fakt to diváka zaujme. Stopáž se někomu může zdát delší, ale mě opravdu film po celou dobu bavil, je to napínavé. Jen na začátku, jak ten britský plukovník odmítá se svými důstojníky pracovat, to nebylo moudré rozhodnutí. Být tam kterýkoli jiný japonský velitel, tak je všechny hned postřílí. Takhle měli štěstí a povedlo se mu tu psychologickou válku vyhrát. Jinak ta melodie, jak si vojáci pískali, ta je moc povedená a chytlavá. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších válečných klenotů, který se nezaměřuje ani tolik na utržené ruce nebo nohy či střílení do hlav, ale zůstává na psychologické rovině. David Lean se rád pouštěl do velkých a dlouhých projektů, na LAwrence to sice epicky nestačí, ale všude jinde to jde dál a předhání jej. Dokonalý výkon Aleca Guinnesse! Willliam "ironie" Holden je vynikajicí v jakékoliv roli, ale zažil jsem s ním i o dost lepší. 160 minut uteklo jako voda a já jsem rád, že jsem to viděl. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Filmy Davida Leana sú pre mňa vždy zárukou epickosti. Dôvod prečo ho mám rád, je ľudský príbeh, atraktívne prostredie a herecká elita. Holden a Guinness absolútne bezchybný. Film má pomalejšie pasáže, ale jediný dôvod je postupné budovanie napätia, ktoré vo finále vytvára priestor pre katarziu. Prvú hodinu je film ohraničený táborom a potom keď sa dostane aj do iných častí džungle, sa začne prejavovať jeho atraktívnosť a pútavosť. Možno to nie je tak príbehovo a dramaticky vyhrotené ako Prechod cez Indiu, ale na rok svojho vzniku, je Most cez rieku Kwai ukážkou remeselnej zručnosti a režisérskej vyspelosti. Od ústrednej melódie, cez finále a herecké výkony sa jedná o dokonalý zážitok. Teda skoro. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Řeka se v průběhu války jmenovala Klong, jméno Kwai získala až po natočení úspěšného filmu. (Paity)
  • Trosky vlaku v závěru filmu byly pro tento účel zakoupeny od indického maharádži. (Kulmon)
  • Dôkaz o tom, že film sa nenatáčal v lokalite, kde stojí skutočný most cez rieku Kwai (pri Kanchanaburi v Thajsku), ale na Srí Lanke, ktorá sa vtedy ešte volala Cejlón - v jednom zo záberov vo filme je vidno taxík, ktorý má na dverách logo a nápis "Colombo Taxi" (Kolombo je hlavné mesto Srí Lanky) - a rozdiel medzi thajským Kanchanaburi, kde je skutočný most cez rieku Kwai a dedinou Kitulgala na Srí Lanke, kde sa film natáčal, je vzdialenosť vyše 6 000 kilometrov. (andykanadan)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama