Reklama

Reklama

Pouto nejsilnější

  • Velká Británie Brief Encounter (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní drama o nenaplněné vášni, které bylo režisérovou čtvrtou (a poslední) spoluprací s divadelním autorem Noelem Cowardem, a které volně inspirovalo romanci Zamilovat se (1984) s Robertem De Nirem a Meryl Streepovou, je dnes nezaslouženě ve stínu Leanových pozdějších, velkolepých výpravných historických fresek.
V retrospektivách, za doprovodu Rachmaninova klavírního koncertu, se odehrává milostný příběh vdané ženy v domácnosti Laury (Celia Johnsonová) a lékaře Aleca (Trevor Howard), kteří se každý čtvrtek náhodně setkávají na vlakovém nádraží. Přes lásku, která mezi vznikla, oba vědí, že jejich vztah nemá budoucnost... (pm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorého príbeh sa pomaly odvíja ako dej dômyselného románu s hodvábnymi stránkami. Ústredný pár mi zo začiatku prišiel obyčajný a nudný, no s každou ďalšou minútou sa stával sympatickejším. Príbeh nešťastnej lásky šťastne vydatej ženy, ktorá sama nerozumie náhlemu vzplanutiu je vynikajúco spracovaný a Celia Johnson v hlavnej úlohe je prosto úžasná. Vôbec sa nedivím, že je film adaptáciou divadelnej hry - na silnom emocionálnom príbehu aj predstaviteľoch je to vidno. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Romance, jakou by dnes již bylo těžké natočit, protože ubylo hranic a zábran a hrdinové by obtížně hledali důvod, proč svému "upřímnému citu" nepodlehnout a neskočit hned do postele. Vášeň je mnohem zajímavější, když je konfrontována s ctností a nesklouzne hned do banální něvěry. Snad i proto, že tento snímek byl natočen v Anglii, kde je zvykem bouře v srdci skrývat za zdvořilostí, a proto, že byl natočen dvacet let před sexuální revolucí, se jedná o strhující kus. Jen nerozumím, proč se v češtině film jmenuje pateticky "Pouto nejsilnější" a ne "Krátké setkání". ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Velmi neotřelá romantika, jen co je pravda. Co se stane, když se do sebe prudce zamilují dva lidi, kteří nejsou ani mladí, ani nijak hezcí a oba mají své vlastní uspořádané životy a milující partnery? Ozdobou filmu jsou nejen výkony milenecké dvojice, ale hlavně velmi zajímavé vyprávěčské postupy, navíc zesílené vizuálními perličkami (vstupy retrospekce skrze prolínající se obrazy, vnitřní monology umocněné pomalými nájezdy kamery atd.). Úchvatná je scéna sílící Lauřiny paniky - kamera se pomalu překlápí a v podkresu sílí pískot přijíždějícího vlaku. Rozhodně jeden z nejlepších a nejoriginálnějších romantických filmu, jaké jsem kdy viděl. Smutná, hořká krása. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slušný a dojemný příběh, jehož jediná ale zásadní vada je v tom, že jsem se nedokázal vcítit do hlavní hrdinky. Škoda, snad někdy jindy, měl vážně hloubku. # Celia Johnson mi připomínla Kristin Scott Thomas. # Jen tak mimochodem zde byla dokonale vykreslena situace, kdy se s vámi začne bavit "dobromyslný ukecaný opruz", kterého byste nejradši zabili, protože v tu chvíli chcete dělat něco zcela jiného, ale jste v situaci, kdy mu jeho nadbytečnost nemůžete dát najevo. # [viděno: monitor, sluchátka] # přiběh 7 | hudba 6 | humor 0 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 5 ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jestli má smysl tenhle snímek vidět, tak hlavně kvůli hereckému výkonu Celie Johnson. Stačil jediný delší pohled do její netuctové tváře, doprovázený jejím vnitřním monologem a zcela si mě omotala kolem prstu. Nezastírám, že od jedné z nejkultovnějších milostných romancí jsem očekával trošilinku více. Možná silnější jiskření mezi těma dvěma, ale skutečnost, že si zde v každém druhém záběru nepadají do náruče a neroní krokodýlí slzy, možná jenom umocňuje citlivost a uvěřitelnost celého filmu. Závěr bych možná čekal emocionálnější, ale co už. Bylo to moc fajn. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Pre veľký úspech bol vo Francúzsku znovu nasadený do kín v roku 1948. (Zdroj: moviemania.sk) (classic)
  • Film se točil 3 měsíce, začalo se v lednu 1945 a natáčelo se v od 22:00 do 8:00 hod. (M.B)
  • Scéna, ve které se Alec snaží zapůjčit přítelovo apartmá, inspirovala Billyho Wildera k natočení filmu Byt (1960). (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno