Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Předchůdce Americké krásy. Tentokrát s ještě hvězdnějším obsazením, včetně mladičkých Christiny Ricci, Katie Holmes, Tobey Maguireho a Elijah Wooda. Film o rozpadu hodnot v americké společnosti 70. let minulého století a hledání cesty zpět ke skutečným hodnotám. Čekala jsem orgie, ale o orgiích to není. Dvě dějové linie, jedna dospělácká, druhá pubertální. Několikrát se ve filmu střetnou. Konec je asi z celého filmu nejlepší a ledová bouře úchvatná. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa zbaviť dojmu, že mám v ústach Allenovskú pachuť-možno v ňom Ang Lee videl i čerpal inšpiráciu, pretože pokiaľ ide o drámy založené na konverzácii a riešení ľudských pováh a príčin jednania, je Woody Allen majstrom v obore. Nemenej dobrú prácu však odviedol aj Lee. Zaujímavý príbeh, disponujúci výbornou charakteristikou postáv a ich vzájomne prepojenými osudmi, bol lahodnou potravou pre moju filmovú dušu. Nemenej skvelé bolo aj obsadenie. U mňa spokojnosť. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Ledová bouře je mozaikou osudů, jíž vládne ryzí filmařina. Ang Lee je zárukou kvality, což snímek může leda stvrdit. S lítostí cítím, že Ledová bouře je dosti opomíjená předehra k oscarové Americké kráse, s níž sdílí nahlížení za záclonky "spokojených" domácností střední třídy. "Bouře" "Krásu" v určitých momentech i lehce převyšuje, zejména svou přirozenou jímavostí a strhující katarzí, jež se obejde bez náznaků laciných berliček. Scenárista James Schamus dokázal z literární předlohy sestavit perfektně fungující síť postav rodinných příslušníků a sousedů. Jednotlivé vrstvy se postupně překrývají, aby se mohly v podobě mrazivého pekla propojit a vyústit v omračující závěr. Krásný a emocemi nabitý film, který si moc rád v budoucnu připomenu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama sousedů Hoodových a Carverových je znepokojivé, zdrcující. Milostné propletence, generační rozdíly, dospívání a revolta jsou v tomto snímku vyobrazeny bezchybně. A do toho přichází klíčový večírek a spolu s ním ledová bouře... Herci výborní do jednoho, pastva pro oči, ovšem nelze nezmínit Sigourney Weaver, její kreace je výjimečná. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o rozpade hodnôt a vzťahov v konkrétnom časovom úseku 20. storočia. Američania majú veľmi zvláštnu morálku, ktorej odlišnosť vystúpi na povrch najmä pri zmenách, a v ktorej sa pravidlá a hranice určujú konvenciou. Film má veľmi dobré herecké obsadenie, pričom ženské predstaviteľky (Joan Allen, Christina Ricci a Sigourney Weaver) u mňa bodovali viac, ako ich mužské náprotivky. Aj keď ma film zaujal, tri hviezdičky sú výrazom sklamania nad tým, že režisér sa postavil do úlohy pozorovateľa života, ktorý nezaujíma k videnému takmer žiadne postoje. Ako vedec, ktorý sa iba tak kochá obrázkami v mikroskope, lebo je momentálne bez výskumnej úlohy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (15)

  • Píseň, kterou Paul (Tobey Maguire) a Wendy (Christina Ricci) poslouchají ve své ložnici „ „Mám jméno“ od Jim Croce – byla vydána 20. září 1973, právě v den, kdy byl Jim Croce zabit při havárii malého letadla v Louisianě. (aporve)
  • Film vyhrál cenu za nejlepší scénář na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Aj keď sa udalosti vo filme odohrávajú v novembri, natáčanie sa začalo v skutočnosti neskoro na jar. Svedčí o tom dostatok zelene na záberoch z exteriéru. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama